Sigma SD10: Ismét Foveon

0

A Foveon X3 CMOS érzékelõje a világon egyedülálló módon képezi le a képet. Mint azt már többször ismertettük, az X3-ban az egyes alapszíneket felfogó elemi érzékelõk egymás alatt helyezkednek el, ezáltal moiré hatással nem kell számolni és a képélesség is megnõ.



A Sigma SD9-e jelenleg az egyetlen digitális fényképezõgép, amely a Foveon különleges X3 szenzorát alkalmazza. Egyelõre más gyártók még nem vették át az új szenzort, pedig kompakt gépekbe való, kis méretû érzékelõt is kínál a Foveon. Az új Sigma SD10 az X3 átdolgozott változatára épül. A korábbi X3 elemi képérzékelõi elõtt nem voltak mikrolencsék, ezért az érzékenysége közepes mértékû volt, viszont alig volt érzékeny a fény beesési szögére. Az új Foveon X3 Pro (F7X3-C9110) elemi képérzékelõi elõtt mikrolencsék is találhatók, aminek következtében az alapérzékenység nagyobb lett, így kisebb erõsítéssel érhetõ el ugyanaz az érzékenység, persze a beesõ fény szögére így már érzékenyebb lett a rendszer. Az X3 Pro 2304×1536 teljes pixelszámú, ebbõl 2268×1512 pixelt használnak fel a kép elkészítésére. Az új CMOS-szenzorból másodpercenként 4,4 kép olvasható ki 2268×1512 pixeles felbontásban, ez tehát az érzékelõ maximuma.

Az új Sigma SD10-ben tehát ezt az érzékelõt használják. Az SD10 sorozatfelvételkor másodpercenként 2,5 képet képes készíteni, az érzékelõ 4,4 kép/mp-éhez képest a lassabb mûködés természetesen a képfeldolgozás idejében keresendõ. A legnagyobb felbontásban 6, közepes felbontásban 14, alacsony felbontásban 30 kép készíthetõ egymás után.
A fotókat továbbra is csak RAW formátumban lehet elmenteni, JPEG formátumot az SD10 sem támogat. A képeket háromféle felbontásban lehet elkészíteni: 2268×1512, 1512×1008, 1134×756 pixel.
Az érzékelõ megnövelt alapérzékenységének köszönhetõen a Sigma SD10 a korábbi ISO100-400 helyett már ISO100-1600 közötti érzékenységekre állítható be. ISO1600-at csak az ún. „Extended Mode”-ban használhatunk.
A hosszú expozíciós idejû felvételek készítése is lehetõvé vált, az SD9 ISO100-on maximum 15 mp-et, ISO200 és felette maximum 1 mp-et exponált. Az SD10 mindegyik érzékenységben maximum 30 mp-et képes exponálni (igaz ez utóbbi csak Extended Mode-ban).
Az SD9-nek még kétféle áramellátása volt (nem újratölthetõ lítium elem a markolatba és újratölthetõ AA akku a gépváz aljába), az SD10-nek már egyféle van, elegendõ csak AA akkukat használni. Mivel a lítium elemekre már nincs szükség, a markolat kissé vékonyabb lett.
Az expozíció kompenzáció már pontosabban elvégezhetõ, a korábbi 1/2 Fé helyett 1/3 Fé-enként állítható.
Vezeték nélküli TTL vaku is használható az SD10-zel (az új EF500 DG Super/ST SA-N vakuval).
Nem elhanyagolható, hogy a Sigma továbbfejlesztett autofókuszt ígér, bár egyelõre nem tudni, hogy ez a sebességet, vagy a pontosságot érinti-e.
A géphez adott Photo Pro 2.0 szoftver segítségével részletesebb módosítások végezhetõk a fotón, nagyobb dinamikát, kisebb zajt eredményezve.

További fontos jellemzõk felsorolás szintjén, amelyek megegyeznek az SD9-cel:
– a keresõben nagyobb kép látható, mint amekkora elmentésre kerül. A fájlba nem kerülõ részt szürke sáv jelzi a keresõben.
– exponálás elõtti tükörfelcsapás a nem kívánt rezgések lecsillapodása érdekében.
– 1,7x-es szorzó az alkalmazott objektíveknél.
– SA bajonett.

A fényképezõgép november 14-én kerül forgalomba. A részletes paraméterek adatlapunkon olvashatók.