Új Canon E-TTL II rendszervaku

0

A Canon legújabb felső-kategóriás vakuja, a Speedlite 580EX több újítást is tartalmaz elődjéhez képest. Talán az egyik legfontosabb újítás a távolság-adatokkal dolgozó E-TTL II rendszer támogatása, amelyet már több EOS fényképezőgép támogat (köztük az EOS-1D Mark II és EOS-20D digitális SLR vázak is).
A vaku kulcsszáma 58m, ISO100 és 105 mm-es zoomfej álláskor. A vaku fénye 14 mm és 105 mm fókusztávolsághoz tartozó terület bevilágítására alkalmas.
A vakuba 3 erős fényű LED-ből kialakított AF-segédfényt építettek, amely az összes EOS fényképezőgép AF-pontjaival, köztük az EOS-20D 9 fókuszpontjával is kompatibilis.
A fehér-egyensúly pontos beállítását megkönnyítendő, az arra alkalmas fényképezőgépekkel (EOS-1D Mark II és EOS-20D) a vaku közvetlenül közölheti az aktuális színhőmérsékletet, így automatikus fehér-egyensúly állásban tökéletes színegyensúly érhető el.
Szintén újdonság, hogy az új digitális EOS vázakra szerelve a vaku megkapja a váz érzékelő-méretét (teljes képkocka, APS-H vagy APS-C), így a vaku zoomfejét ennek megfelelően korrigálva képes beállítani (ezt a funkciót nem támogatják az EOS-300D és régebbi modellek).
A kézi beállítási lehetőségek széles skálája teszi teljessé a vaku tökéletes használhatóságát, amelyek között megtalálható az első és második redőnyre szinkronizálás, a vaku-teljesítmény sorozat, a vaku-teljesítmény kompenzáció (+-3 Fé, 1/3 fé lépésekben) és a 22 lépésben állítható kézi teljesítménybeállítás.
Az új, opcionális CP-E3 külső akkucsomog segítségével gyári adatok alapján akár 432 vakuvillanás is történhet, mielőtt az akkukat cserélni kellene. Az akkucsomaghoz 8 elemet befogadni képes gyors adagoló is használható, amely az akkuk gyors cseréjét teszi lehetővé. A CP-E3 kompatibilis még a Speedlite 550EX, MR-14EX és MT-24EX vakukkal.

Canon Speedlite 580EX
Vaku típusE-TTL/TTL vaku beépített zoomfejjel, terelőlappal, AF-segédfénnyel és vezeték-nélküli funkciókkal
Kompatíbilis fényképezőgépekÖsszes EOS fényképezőgép (a fénymérés gépenként változó lehet)
E-TTL rendszer: használható az összes EOS fényképezőgéppel az EOS 50/50E-től kezdődően (kivéve EOS 3000)
E-TTL II rendszer: használható az EOS 20D, EOS 300X, EOS-1D Mark II és EOS 30V Date/33V gépekkel
TTL rendszer: használható az összes további fényképezőgéppel
Vakukulcsszám ISO100-nál14 mm: 15
24 mm: 28
28 mm: 30
35 mm: 36
50 mm: 42
70 mm: 50
80 mm: 53
105 mm: 58
Vaku fényeloszlásautomatikus zoomfej, kézi zoomfej, nagylátószögű panel
Képméret kezelésA vaku képes érzékelni a gép érzékelőméretét az EOS-1D Mark II-től kezdődően teljes Leica képkocka, APS-H és APS-C méreteket megkülönböztetve. A vaku zoomfeje ennek megfelelően áll be a helyes pozícióba.
Fej forgatása és döntése lefelé 7 fok, felfelé 90 fok
jobbra és balra 180 fok
Vaku módok1) Normal vakuzás;
2) Gyors vakuzás;
3) Nagy sebességű vakuzás (High-speed sync);
4) Stroboszkópikus vakuzás: 41 frekvencia, 31 beállítás;
5) Test vakuzás: teszt gombbal;
6)Beállító fény: mélységélesség-ellenőrző gomb használatával az összes digitális SLR fényképezőgéppel (az EOS-D30-tól kezdődően), valamint EOS-1V, 3, 30V Date/ 33V, 300X, 300V gépekkel;
7) Kézi
Fénymérés vezérlés1) automatikus
2 kézi vakuteljesítmény kompenzáció +-3 Fé tartományban 1/3 vagy 1/2 Fé lépésekben
kézi kompenzáció a fényképezőgépen
Vaku teljesítmény-rögzítés támogatott
Vaku teljesítmény-sorozat+-3 Fé tartományban 1/3 vagy 1/2 Fé lépésekben
Szinkronizáció1. vagy 2. redőnyre
Villanás időtartamanormál: 1,2ms vagy rövidebb
nagy sebességű (High-speed Sync) 2,55 ms vagy rövidebb
Színhőmérséklet továbbításEOS 1D Mark II-től kezdődően támogatva
ÉrzékenységISO 6-6400 automatikus
AF-segédfény45, 9, 7, 3 vagy középső AF pontra, a fényképezőgéptől függően
Státusz LCDIgen, háttérvilágítással
Vezeték-nélküli jeltovábbításoptikai úton a fő- és másodvakuk között, 4 csatorna, 3 másodvaku-csoport lehetőséggel
Energiaellátás4 db AA elem vagy akkumulátor
vagy opcionális EP-3 külső akkucsomag
Csatlakozások1) fix vakupapucsba illeszkedő
2) PC szinkron-csatlakozás
dedikált 3 tűs külső tápcsatlakozás
Méretek76x134x114 mm
Tömeg100 gramm
Sajtóközlemény

Speedlite 580EX vaku
Digitálisra váltva

Amstelveen, Hollandia, 2004. Augusztus 20. A Canon – a fényképezési és képalkotási eljárások egyik vezető vállalata – ma jelentette be EX Speedlite kínálatának új csúcsmodelljét, a Canon Speedlite 580EX-et. A Canon legnagyobb teljesítményű rendszervakuja, a Speedlite 580EX 58-as kulcsszámmal (m/ISO 100, 105 mm-nél) és módosítható lefedési szöggel rendelkezik, amely 14 mm-ig megfelel a nagylátószögű objektíveknek.

A népszerű Canon Speedlite 550EX-et felváltva, a Speedlite 580EX elődje számos tulajdonságát tökéletesítette, így új vonásokkal javítja a digitális EOS tükörreflexes gépek vakueredményeit. Ezen jellegzetességek közé tartozik a színhőmérséklet adatok áttöltése a fehér-egyensúly kompenzáció optimalizálásához és a zoom vaku automatikus beállítása, mellyel a fényképezőgép azon érzékelőjének terület lefedettség adatait egészíti ki, melyhez a vaku csatlakozik.
A Speedlite 550EX tökéletesített áramköri módosításai az új vaku feltöltési idejét 25%-kal csökkentik. A nagy fényerejű, 3-LED szerkezetű fókuszsegédfény-lámpát arra tervezték, hogy az összes EOS fényképezőgép – beleértve az EOS 20D 9 pontos AF-jét is – AF keretén belül kompatibilis legyen a fókuszpontokkal. A vakuegység csaknem +-0,3 Fé tűrésű lépésközökkel nyújt tökéletesített expozíciós stabilitást.

Új jellemzők a teljes vezérléshez
Az intuitív és ergonomikus interfész többek között a gyors és közvetlen beállítás-vezérlést (például: vakuexpozíció-kompenzáció) biztosító választó tárcsát tartalmazza. A forgatás zároló-kioldó gomb azonnali vezérlést kínál a forgatható fej szöge felett. 14 egyedi funkciót lehet előre beállítani a gyakran használt beállítások gyors eléréséhez. A nagy teljesítmény és a rövid feltöltési idő ellenére a vakuegység kicsi és könnyű. A bal-jobb irányba 180o-kal elfordítható fej biztosítja a visszavert vakuzást a fényképezőgép bármilyen irányú elfordításakor. Portré fotózásokhoz a vaku beépített, kihúzható derítő lappal rendelkezik.

A rendszer-vaku
A Speedlite 580EX mind az analóg, mind a digitális tükörreflexes fényképezőgépek integrált vakurendszerének kulcsfontosságú komponense, emellett tökéletesen kompatibilis a legutóbbi EOS fényképezőgépeken alkalmazott tárgytávolság-függő E-TTL II rendszerrel. A vaku vezeték nélküli főegységként (master) működik a kompatibilis kiegészítő (slave) egységekkel ( max. négy csatornával és három kiegészítő csoporttal), vagy kiegészítőként más Speedlite vakukhoz vagy adókhoz (pl. ST-E2).

Fehér-egyensúly kompenzáció
A sorozatfelvételek alatt, a vakuegység feszültségében vagy fényerejében végbemenő apróbb ingadozások egyes képkockáknál destabilizálhatják a fehér-egyensúlyt. A Speedlite 580EX ezt a hibát úgy küszöböli ki, hogy a vakuból a fényképezőgépbe továbbítja a színhőmérséklet információkat. A fényképezőgép aztán minden egyes felvétel optimális fehér-egyensúlyának beállítására felhasználja az így kapott információkat. Ez a funkció a fényképezőgép automata WB (fekete-fehér) és vaku mód beállításánál lép életbe.

Illesztett érzékelő-méret
A legújabb EOS – EOS-1D Mark II vagy EOS 20D – digitális fényképezőgépekre felhelyezve, a Speedlite 580EX a fényképezőgéptől kapja az érzékelő méretinformációit: teljes képkocka, APS-C vagy APS-H (az EOS 300D vagy a korábbi fényképezőgépek nem támogatják). A vaku zoom pozíciója automatikusan ennek megfelelően módosul, így optimalizálja a vaku lefedettséget és csökkenti az egy felvételhez szükséges töltési idő mennyiségét. A Speedlite 580EX az egész zoom tartományban egyenletesen szórja a fényt.

Teljes felszereltség a teljes vezérléshez
Az opciók között megtalálható a vakuszinkron az első és hátsó redőnyre, a vaku expozíció sorozat (FEB), az expozíció kompenzáció (ą3 Fé 1/3 Fé lépésekben) és a manuális vakuteljesítmény módosítás (22 szint).

Új vaku gyorstöltő
A Canon a profi fotósok igényeit is szem előtt tartva fejlesztette ki az új, külső CP-E3 kompakt vaku gyorstöltő, amely jelentősen javítja a vaku töltési idejét, így egy garnitúra elemmel kb. 432-re növelve a villantások számát (a Canon teszteredményei alapján). A csomag gyorsan cserélhető tárakat tartalmaz, melyekbe egyszerre 8 AA méretű elem tölthető még a felvétel elkészítése előtt, ami biztosítja az egyik elemkészletből való egyenletes áttérést a következőre. Ez különösen kritikus fényképezési helyzetekben, vagy olyankor fontos, amikor a műtermi „lendületet” kell megtartani. A CP-E3 elemkészlet kompatibilis a Speedlite 550EX, MR-14EX és MT-24EX vakukkal is.

Az új L-vakukar
Az új, külön megvásárolható Speedlite SB-E1 vakukar lehetővé teszi a vakuegység fényképezőgép oldalára történő rögzítését. Kifejezetten sajtó és esküvői fotózásokra tervezték, hiszen a vaku ilyen elhelyezése kiküszöböli a természetellenes árnyékokat, amelyek akkor jelennek meg a téma egyik felén, ha a vakut portré igazítású fotózásnál a fényképezőgépre rögzítették.