Teljes képkockán: Sony Alpha DSLR-A900

0

A Sony bejelentette az Alpha sorozat legújabb, egyben legkomolyabb tagját, a 35,9×24 mm szenzorméretű DSLR-A900-as modellt.

A Sony Alpha DSLR-A900 jelenleg az egyetlen olyan digitális tükörreflexes fényképezőgép, amelynek 24 Mpixeles, Leica képkockával megegyező méretű képérzékelője van, mindemellett pedig szenzorstabilizálást kínál.
Persze nem csupán ennyiből áll az A900.

Fotózáskor a képmező méretét átállíthatjuk APS-C méretnek megfelelőre, sőt 16:9-es formátumot is használhatunk. A JPEG és RAW képként elmenthető fotókat MemoryStick Pro Duo, Pro Duo HG vagy Compact Flash kártyákra menthetjük. Ez utóbbiból a Type I és Type II változatokat egyaránt támogatja, valamint a nagy adatátviteli sebességhez szükséges UltraDMA móddal is megbirkózik.

Komponálásra a 0,74×-es nagyítású pentaprizmás keresőt használhatjuk, amely kategóriájában kiemelkedő módon 100%-os lefedettséggel büszkélkedhet. A hátsó 3″-os LCD-t az A700-as modellből már ismerhetjük, ennek karcolódása ellen levehető műanyag LCD védőt mellékel a gyártó. A VGA felbontású panelen azonban csak a menüket és a kész képeket láthatjuk, mivel élőkép (LiveView) módot nem kínál a fényképezőgép.

Az automatikus élességállítás 9 ponton történhet, ebből a középső fókuszmező keresztszenzoros, s f/2,8 vagy jobb fényerejű objektívekkel precízebb élességállítást is kínál.
Gyenge fényben történő élességállításkor a gép beépített AF segédfénye gondoskodik a téma megfelelő megvilágításáról.

Az érzékenység alapértékei ISO200 és ISO3200 közé esnek, de ha szükséges, kiterjeszthetjük ezt a tartományt ISO100 és ISO6400 közé.
Az A-bajonettes objektíveket fogadó vényképezőgép beépített vakuval nem rendelkezik, külső vakuk kezelésére vakupapucs és vakuszinkron kimenet áll rendelkezésre (maximális szinkronidő 1/250 mp, stabilizátort használva 1/200 mp).

A Sony Alpha DSLR-A900 főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 24,6 Mpixeles, 35,9×24 mm-es Exmor CMOS szenzor, szenzor eltoláson alapuló stabilizálással és szenzortisztítással
  • ISO100-6400 érzékenység, 1/3 Fé lépésköz
  • Objektív: A-típusú bajonett csatlakozó
  • Pentaprizmás TTL kereső, 0,74×-es nagyítással, 100%-os képlefedettséggel, cserélhető mattüveggel
  • Időjárásálló kivitelű burkolat
  • LCD: 3″, 921e szubpixel (VGA felbontás), gyárilag mellékelt LCD védő feltéttel
  • 9 pontos fáziskülönbség elvű automatikus élességállítás, középső fókuszmező keresztszenzorral
  • MemoryStick Pro Duo HG és Compact Flash Type I/II kártyahely, utóbbi UDMA támogatással
  • Li-ion akkumulátor (880 kép egy feltöltéssel CIPA ajánlású mérés szerint)
  • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

További részletek is megtudhatók a fényképezőgépről exkluzív cikkünkből.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Sony bemutatja az α900-at
A világ első, full-frame 24,6 megapixeles tükörreflexes fényképezőgépe:

α900 utolérhetetlen képminőséggel, kreatív lehetőségekkel és teljesítménnyel áll a profi fényképészek rendelkezésére

  • Lenyűgöző, részletgazdag képek a full-frame, 24,6 effective effektív megapixeles CMOS Exmor™ szenzortól
  • Nagy fényáteresztő képességgel rendelkező világos képet adó mattüveg és ezt a nagy teljesítményt támogató, pentaprizmás optikai kereső 100% lefedettséggel
  • Fejlett SteadyShot INSIDE™ akár 4 fényérték kompenzációval, képstabilizálás minden Alpha objektívvel
  • Kivételes gyorsaság és tökéletes, szinte zajmentes képek a dual BIONZ™ képprocesszorral
  • Képellenőrzés a nagyfelbontású 3”-os Xtra Fine LCD kijelzőn
  • Gyors, nagypontosságú 9 pontos AF 10 fókuszponttal
  • 5kép/mp expozíciós sebesség 24,6 mp felbontás mellett

Az α900 digitális, tükörreflexes Sony fényképezőgép azon komoly fényképészek számára készült, akik tökéletes képminőséget, kreatív lehetőségeket és full-frame képalkotást igényelnek.

Az Alpha DSLR család zászlóshajója az iparág történetének legelső, 24,6 valós megapixel, full-frame CMOS szenzorát kapta. A Sony által fejlesztett, áttörést jelentő szenzor kivételesen magas pixelszáma és nagy mérete – amely egyenértékű a 35mm-es film mérettel – káprázatos részletgazdagságot kínál igen széles dinamika tartományban.

Az újgenerációs szenzor a kiváló minőségű felvételeket vibráló színekkel teszi még karakteresebbé. A textúrák és tónusok élethű megörökítésével vonja magára az α900 a figyelmet. Azoknak a fotósoknak ad komoly fegyvert a kezébe, akik nagyméretű nyomatokat adnak le végtermékkénk és élethű részltgazdag reprodukciokkal keresik a kenyerüket. Az extrém magas natív felbontású szenzort kiegészítve az Exmor™ beépített analóg/digitális (A/D) jelkonverzióval és kétlépcsős zajcsökkentéssel rendelkezik. Ez tartja a képzajt rendkívül alacsony szinten, kihasználva a precíziós α objektívek egyedülálló képességeit.

Egyensúlyban a 24,6 megapixeles full-frame szenzorban rejtőző hatalmas kreatív lehetőségekkel, a fejlett kettős BIONZ™ processzor a nagyméretű képi adatállományt elképesztő sebességgel kezeli. A nagyteljesítményű képzajcsökkentő algoritmusok először a RAW adatkonverziót előzik meg, majd a képfeldolgozás közben is lefutnak, amely eredményeképp tiszta, részletgazdag, és nem utolsósorban abszolút kis képzajjal rendelkező kép jelentkezik. A kettős BIONZ™ processzor ugyancsak alátámasztja a fényképezőgép gyorsaságát, mert folyamatos, 5 képkocka/mp expozíciós sebességet 24,6 megapixeles felbontással szolgálja ki.

A professzionális fényképészek kedvelik a nagy fényáteresztő képességgel rendelkező világos képet adó mattüveget és ezt a nagy teljesítményt támogató, pentaprizmás optikai keresőt, ami egyedülállóan világos és a befogott kép. 100%-a látható benne.

A fényképezőgép kompromisszumot nem ismerő kiemelkedő tulajdonságait tovább gazdagítja a rontott képek számát csökkentő hatékony, 9-pontos AF rendszer. Ez a megoldás 10 referencia fókuszponton méri a tárgyat, a fejlett “fókuszon-kívüli” detektálással a helyes fókusz megkeresésével töltött időt csökkenti a dedikált F2.8 szenzorral az AF teljesítmény növelésére, még nagy rekesznyílás esetén is.

Az α900 ugyancsak a világ első full-frame fényképezőgépe, amely SteadyShot INSIDE™ rázkódás elleni védelemmel rendelkezik. Ez a fejlett, a vázban található képstabilizáló akár négy fényérték kompenzációra is képes. Ez a rendszer szolgálja a rázkódásmentesítést a kompatibilis objektívekkel*, így a kreatív lehetőségek tárházát nyitva meg a kézből való fotózás esetére.

A felvételek könnyen ellenőrizhetők a 3,0”-os Xtra Fine LCD kijelző rendkívül magas felbontásának köszönhetően (921.000 képpont) amellyel éles, tiszta képek láthatók – még kültéren vagy erős fényviszonyok idején is. Az indexképek megtekintésére sokféle lehetőség áll rendelkezésre, amelyet a teljesértékű RGB hisztrogram és expozíciós beállításokat mutató funkció tesz teljessé.

Egyetlen gombnyomásra az LCD kijelző átváltható Quick Navi módra, amely segítségével a fényképezőgép beállításai villámgyorsan, módosíthatók, a komponálás megzavarása nélkül.

Az új, intelligens preview funkcióval szimulálhatók a fehéregyensúly, a dinamika-tartomány optimalizáció, illetve az, hogy az expozíciós beállítások megváltoztatása milyen hatással van a fotóra anélkül, hogy képet el kellene menteni. Egy egyszerű megerősítéssel a következő kép már az új beállításokkal készíthető. Ezáltal precíz kontroll alatt tarthatók az exponálással kapcsolatos beállítások.

A képek a csatlakoztatott HD televízión is megtekinthetők. A PhotoTV HD mód optimalizált állóképeket küld a BRAVIA™ televíziókra kivételes részlet- és színgazdagságban. A HDMI csatlakozási lehetőséggel bármilyen HD televízión elérhető az említett funkció.

Hogy változatos környezetben, éveken át megbízhatóan szolgáljon, az α900 erős aluminium-magnézium ötvözetből készült vázat kapott. A kereső, kártyanyílások, vezérlőgombok, és egyéb érzékeny alkatrészek mind por-, és cseppmentesek, amit a gumi borításnak köszönhetnek. A fényképezőgép belseje pormentes rendszert kapott, amely megvédi a szenzort a portól, amely óhatatlanul megjelenik objektívcsere idején.

Stabil és kényelmes kezelés mind álló, mind fekvőképek esetén, amennyiben az opcionális VG-C90AM vertikális markolatot csatlakoztatjuk, melynek két, nagyteljesítményű akkumulátora hosszú rendelkezési időt és a legfontosabb kontrollgombok vertikális elhelyezésével könnyed kezelést nyújt. A markolat ugyanabból a magas minőségű alapanyagból készült, mint a magnéziumötvözet és gumi alkotórészekkel rendelkező α900.

A kompatibilis α objektívek igen széles választéka áll rendelkezésre, hogy a fényképezőgép full-frame szenzorának képessége kibontakozhasson.

A prémium G sorozatú Sony objektívcsaládban megtalálható a nagyteljesítményű, 70-400mm F4-5.6 G SSM teleobjektív gyors és csendes AF működéssel.

A Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 16-35mm F2.8 ZA SSM gyors, nagyteljesítményű, széles látószögű objektívvell belső terek, tájkép és a riportok változatos kihívásai alkalmával tesz kivételes szolgáltatot.

A teljes rendszert az új HVL-F58AM – nagyteljesítményű vaku (GN 58) erősíti tovább, amelyben a Sony innovatív ‘Quick Shift Bounce’ rendszere mutatkozik be: általa a világítás, vakuzás és derítés kreatív lehetőségei nyílnak meg. A ‘Quick Shift Bounce’ design segítségével állókép módba úgy lehet elfordulni, hogy a derítési szög megeggyzik a fekvő formátummal, így természetes és gyönyörű megvilágítás érhető el. A stúdió beállításokat alkalmazók számára a Wireless Auto Flash Control akár 3 fényforráscsoportot is optimalizál, ezáltal megkönnyítve az összetett világítóberendezések kezelését.

Az α900 full-frame digitális tükörreflexes gép 2008 októberétől kapható.

A Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 16-35mm F2.8 ZA SSM és 70-400mm F4-5.6 G SSM objektívek 2009 év elejétől kaphatók.

* Az expozíciós teljesítmény DT objektívek használata esetén bizonyos helyzetekben nem garantált.