Nikon D90

0

A Nikon rendszert használó fotósok, vagy a középkategóriás Nikon gépet vásárolni szándékozók bizonyára régóta vártak már a D80 utódjára. Örömmel jelenthetjük be, hogy a Nikon elkészült a várva-várt utóddal, s ma bemutatta a világnak a trónörököst, a Nikon D90-et.

A Nikon D90 komoly fejlesztések után látott napvilágot.
Minden bizonnyal jópáran fellélegeznek, ha épp a lélegzetük el nem akad, annak az információnak a hallatán, hogy végre a középkategóriában is megjelent a Nikonnál a CMOS szenzor, sőt, azt a nagysikerű Nikon D300-tól örökölte meg a D90 melyet újonnan fejlesztett ki a Nikon. A kiváló képminőségéről méltán híres CMOS szenzor valójában megalapozta a Nikon D90 sikerét, melyhez további különleges fejlesztések adják a végső hajtóerőt.

A Nikon D90 a világon első olyan digitális tükörreflexes fényképezőgépe, amely videófelvételi lehetőséget is kínál. Ráadásul mindezt HD felbontásban, vagyis 1280×720 pixelen. Igaz, a 24 kép/mp-es videók feltételezhetően nagy étvággyal fogyasztják majd a memóriakártyát, mivel tömörítésük egyszerű MJPEG módon történik.

A 12,9 Mpixeles CMOS képérzékelővel ISO200-3200 érzékenységet választhatunk ki 1/3 Fé lépésekben, de lehetőség ezen tartomány kiterjesztésére ISO100-6400 közé.
Ma már nem lepődünk meg rajta, de az elődmodellhez képest változás, hogy a gép szenzora pormentesítő rendszert is tartalmaz, mely részben mechanikus nagyfrekvenciás vibrációval, részben frissíthető por-maszk és szoftveres korrekcióval védi ki a képen megjelenő nemkívánatos sötét foltokat.

Komoly fejlődés figyelhető meg a sorozatfelvétel terén is, hiszen a Nikon D80 még csak 3 kép/mp sebességre volt képes, amely ma már csak a belépőszinten elfogadható érték. A Nikon D90 maximum 4,5 kép/mp-re képes, amely jó közepes érték (bár ennél láttunk már nagyobb sebességet is e kategóriában). Remek lehetőség, hogy ha elegendő a lassabb sorozat, mi magunk állíthatjuk be a képváltási sebességet 1-4 kép/mp között.

Az elődhöz képest a LiveView mód is újdonság, mely szintén a D300-ból került át e modellbe. Ezt egészítették ki arcfelismerő funkcióval, így már 3 féle automatikus élességállítás áll rendelkezésünkre élőkép módban: normál AF, széles AF mező, normál AF és arcfelismerés.

A gépben természetesen használhatjuk az EXPEED képfeldolgozó processzor egyéb szolgáltatásait is, mint például az aktív D-lighting-ot, mely a sötét területekből nyer vissza részleteket azok kivilágosításával, vagy a fényképezési helyzetfelismerő, amely automatikusan állítja be a megfelelő expozíciót és élességet.

A Nikon D90 tehát méltó utóda lett a korábbi D80-as váznak, amelyről érdemes lesz frissíteni az új modellre.

A fényképezőgép előzetes bemutatóján már dolgozunk, igyekszünk még ma közzétenni.

Sajtóközlemény:

Lépjen tovább az új Nikon D90-nel
Végre itt a videofunkcióval is rendelkező, középkategóriás digitális tükörreflexes fényképezőgép!

Amszterdam, Hollandia, 2008. augusztus 27 – A Nikon Europe ma bejelentette a következő nagy előrelépést a középkategóriás DX-formátumú D-SLR gépeinek választékában: az új modell neve D90. Ez a világ első, videofunkcióval is rendelkező középkategóriás digitális tükörreflexes fényképezőgépe, amely valódi filmszerű élményt és kivételes képminőséget kínál. A D90 innovatív, nagy teljesítményű funkcióit a Nikon új generációs DX-formátumú csúcsmodelljétől, a D300-tól örökölte. Ez a gép új lehetőséget nyit valamennyi amatőr fotós számára. A D90 minőségének garanciája a 12,3 tényleges megapixel felbontás, az újonnan tervezett, DX-formátumú CMOS-képérzékelő és a Nikon saját EXPEED képfeldolgozási koncepciója. A fejlett funkciók, például az Élő nézet, a Fényképezési helyzetfelismerő rendszer, az Aktív D-Lighting, a Képszabályozás és az ISO 200–3200 érzékenységtartomány (amely kibővíthető ISO 6400 egyenértékre a Hi1 és ISO 100 egyenértékre a Lo1 beállítással) szinte minden helyzetben lehetővé teszik a kreatív fényképezést. A funkciók könnyű használhatóságát az ergonomikus váz és a kezelőszervek értelemszerű elrendezése garantálja.

Jordi Brinkman, a Nikon Europe B.V. termékmenedzsere a következőket mondta: „A D90 a D300-tól örökölt képalkotási technológiát olyan innovatív funkciókkal ötvözi, mint az Élő nézet, a D-Movie, a Fényképezési helyzetfelismerő rendszer és a Képszabályozás. A Nikon ismét megerősítette vezető szerepét a képalkotási technológia területén. Ha mindehhez még hozzávesszük a gép többi kiváló tulajdonságát, például a CMOS-képérzékelőt és a rendkívül nagy ISO érzékenységtartományt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az új modell minden lelkes fotósnak a kedvére válik, aki a továbblépés lehetőségét keresi.”

Kiemelkedő képminőség
A D90 fantasztikusan részletgazdag és kiválóan nagyítható képeket készít 12,3 tényleges megapixeles felbontásának és a tökéletesített DX-formátumú CMOS-képérzékelőjének köszönhetően. A gép érzékenységtartománya ISO 200–3200 (amely kibővíthető ISO 6400 egyenértékre a Hi1 és ISO 100 egyenértékre a Lo1 beállítással), ennél fogva a képek zajszintje alacsony, részletgazdagságuk meggyőző, a tónusátmeneteik pedig várakozáson felüli minőségűek. A D90 optimalizált EXPEED technológiája biztosítja azt a kiváló minőségű, gyors adatfeldolgozó képességet, amiről a Nikon professzionális D-SLR gépei is ismertek. Az EXPEED ezen felül más nagy teljesítményű funkciók, például az Élő nézet és az új Arcérzékelő rendszer működését is tovább javítja. Az árnyékos és csúcsfényes képterületek nagy kontrasztú megvilágítás esetén gyakran elvesző, fontos részleteit az Aktív D-Lighting funkció menti meg, amely a megfelelő kontraszt elérésére felvételkészítés közben helyi tónusszabályozást alkalmaz. A további kreativitás záloga pedig a Képszabályozás, amellyel egyedire szabhatja képeinek megjelenését és hangulatát. Hat beállítás közül választhat, amelyek között most már megtalálható az új Portré és Tájkép opció is.

Segítő kéz
A Fényképezési helyzetfelismerő rendszer a D3 és D300 modellekben debütált. A D90-ben is megtalálható funkció egy 420 képpontos RGB-érzékelő segítségével elemzi az adott helyzetet és a téma színadatait. Ezekre az információkra alapozva a gép a zár kioldása előtt optimalizálja az élességállítást, az expozíciót és a fehéregyensúlyt. A D90 az emberi arcokat is felismeri (legfeljebb ötöt egy képen), majd újszerű élességgel és pontossággal, természetesebb bőrtónusokkal örökíti meg őket. A 11 pontos automatikus élességállítás mód használatakor a fényképezőgép a téma színadatainak felhasználásával a téma mozgása közben is rajta tartja az élességet.

Amikor sikerült megörökíteni az elképzelt kompozíciót, akkor jöhetnek a D90 beépített képszerkesztő funkciói, amelyekkel könnyen módosíthatja képeit még a fényképezőgépben. Több új retusálási lehetőséget is rendelkezésre áll: a Torzításcsökkentés az objektív torzítását korrigálja, a Kiegyenesítés a kép dőlését szünteti meg, a Halszem pedig a halszem objektív használatához hasonló hatást kelt. Többféle visszajátszási funkció segíti a képek visszajátszását és a megfelelő felvétel kiválasztását, például: 72 kisképes megjelenítés, naptár szerint visszajátszás és a kép kinagyított részletéhez tartozó hisztogram megjelenítése.

Mozgásban az élet
A D90 az első video funkcióval rendelkező, középkategóriás digitális tükörreflexes fényképezőgép, amellyel kiváló minőségű, kreatív videókat készíthet motion JPEG formátumban. A D90 képérzékelője jóval nagyobb, mint az átlagos videokameráé, ennél fogva jobb képminőséget, kisebb mélységélességet, gyenge megvilágítás esetén pedig kivételes ISO teljesítményt kínál. A NIKKOR objektívek széles választékának használata, a halszem objektívtől a nagy látószögűn át a szuper-telefotó objektívig, még több kreativitást és drámai hatást vihet bele a felvett videókba. A videók a fényképezőgépen hanggal együtt visszajátszhatók a gépbe épített egyedi, nagy teljesítményű hangszóró/mikrofon-rendszernek köszönhetően.
A D90 fix betekintési távolságú, pentaprizmás keresőjének kb. 96%-os képfedése van. Amikor pedig nem tud vagy nem akar a keresőbe nézni, egyszerűen nyomja meg a D90 Élő nézet gombját, és a 7,62 centiméteres, kb. 920 ezer képpontos, 170 fokos megtekintési szögű LCD-monitoron máris megjelenik az Élő nézet mód képe. A mód háromféle kontrasztérzékelő AF-módot támogat: az Arc-prioritás, a széles AF mező, valamint a normál AF mező módot. Ha nem tudja eldönteni, hogy milyen beállításokat érdemes használnia egy adott helyzetben, akkor próbálja ki a fejlett motívumprogramokat, az Aktív D-Lighting funkciót és a Képszabályozást, és csodálatos, éles képeket készít majd minden alkalommal.

Ne maradjon le egyetlen felvételről sem
Kevés idegesítőbb dolog van annál, mint amikor pont a legjobb felvétel elkészítése előtt merül le a fényképezőgép akkumulátora. A Nikon épp ezért rendkívül hatékonyra tervezte a D90-et: körülbelül 850 felvételt készíthet vele az akkumulátor egyetlen feltöltésével. A pontos expozíció alapja a precíz záregység. A D90 elektronikusan idővezérelt záregységét kifejezetten a hosszú távon is pontos működésre tervezték, és kimerítő, 100 000 kioldási cikluson át tartó tesztnek vetették alá. Az örökös készenlét érdekében a D90 mindössze 0,15 másodperc alatt elindul, kioldási késedelme csupán 65 ezredmásodperc, és 4,5 kép/másodperc sebességű sorozatfelvételre képes, hogy ön soha ne maradjon le arról az igazán fontos fényképről. A 72 kisképes visszajátszás, a zenés Pictmotion diavetítések, a külön beszerezhető GPS-egység használatakor geotag-információval ellátható képek, a „my Picturetown” kiszolgálóra való azonnali feltöltés lehetősége és a HDMI-kompatibilitás pedig azt jelenti, hogy a képek elrendezése és megosztása során is több szórakozásra és élvezetre számíthat, mint korábban bármikor.

A Nikon D90 főbb jellemzői

Újonnan tervezett Nikon DX-formátumú CMOS-képérzékelő nagy ISO érzékenységtartománnyal és alacsony zajszinttel
A D90 12,3 tényleges megapixeles, kiemelkedően jó felbontása elképesztő részletgazdagságú, kiválóan nagyítható képeket garantál. A különösen nagy, ISO 200–3200 érzékenységi tartomány teljes szélességében rendkívül alacsony zajszintet produkál. Ezen túlmenően az érzékenység a Hi 1 (ISO 6400 egyenérték) és a Lo 1 (IS 100 egyenérték) beállításokig is kiterjeszthető, ami tovább bővíti a fényképezési lehetőségeket. A fényképezőgépnek Képérzékelő-tisztító funkciója is van; ez megszabadítja az érzékelő optikai aluláteresztő szűrőjét a rárakódó szennyeződésektől, amelyek rontanák a képminőséget.

EXPEED – sima átmenetek, gazdag színek és finom részletek
A Nikon átfogó EXPEED digitális képfeldolgozó technológiája a D90 modellre optimalizálva kiváló minőségű és gyors képfeldolgozást eredményez. Az EXPEED más funkciók, például az Élő nézet és az új Arcérzékelő rendszer, kiemelkedő teljesítményéhez is hozzájárul.

D-Movie: a világ első D-SLR videó módja
A digitális tükörreflexes gépek közül a világon elsőként a D90 kínál videó funkciót, amellyel 320 x 216, 640 x 424 vagy HD720p (1280 x 720) képpont méretű videókat készíthet professzionális, 24 kép/mp-es simasággal, motion JPEG formátumban. A D90 képérzékelője, amely jóval nagyobb, mint a tipikus videokameráé, jobb képminőséget és még nagy ISO érzékenység esetén is kivételesen alacsony zajszintű eredményez videofelvétel készítésekor is. A videók kreativitása vagy épp drámai ereje tovább növelhető a rendkívüli élességet biztosító, NIKKOR cserélhető objektívek széles választékával, a halszem objektívtől a nagy látószögűn át a szuper-telefotó objektívig. A Micro NIKKOR objektívek pedig a videó területén is elérhetővé teszik az extrém közeli felvételek varázsát.

(Innovatív digitális SLR videofunkció: D-Movie
A D90 rendelkezik a Nikon új D-SLR videó funkciójával, amellyel 320 x 216, 640 x 424 vagy HD720p (1280 x 720) képpont méretű videókat készíthet professzionális, 24 kép/mp-es simasággal, motion JPEG formátumban. A D90 képérzékelője, amely jóval nagyobb, mint a tipikus videokameráé, jobb képminőséget és még nagy ISO érzékenység esetén is kivételesen alacsony zajszintű eredményez videofelvétel készítésekor is. A videók kreativitása vagy épp drámai ereje tovább növelhető a rendkívüli élességet biztosító, NIKKOR cserélhető objektívek széles választékával, a halszem objektívtől a nagy látószögűn át a szuper-telefotó objektívig. A Micro NIKKOR objektívek pedig a videó területén is elérhetővé teszik az extrém közeli felvételek varázsát.)

A Fényképezési helyzetfelismerő rendszer és az Arcérzékelő rendszer integrációja
A D90 pontosan beolvassa a 420 képpontos RGB-érzékelőtől származó szín- és fényerő-adatokat, majd ezeket alkalmazza az automatikus élességállítás, az automatikus expozíció és az automatikus fehéregyensúly beállításánál. A D90 az emberi arcokat is felismeri új Arcérzékelő rendszere révén, és az így kapott információt is felhasználja az expozíció kiszámításánál. Ezáltal az arcok még szebben és pontosabban örökíthetők meg, továbbá lehetővé válik az arc-prioritásos AF használata Élő nézet módban, a visszajátszás zoom használatakor pedig az arcok automatikusan kinagyíthatók.

Könnyen használható Élő nézet mód
Az Élő nézet gomb megnyomására azonnal bekapcsol a D90 Élő nézet módja, amely fényes, tiszta képet jelenít meg a 7,62 centiméteres, kb. 920 000 képpontos színes LCD-monitoron, és kényelmes fényképezést tesz lehetővé a kereső használata nélkül. Háromféle kontrasztérzékelő AF mód segíti, hogy a kép bármely pontjára beállítsa az élességet: Az Arc-prioritásos AF automatikusan érzékel akár öt arcot, és a legközelebb levőre beállítja az élességet. A széles AF mező mód nagy területű AF mezőt kínál, amely kézi fotózáskor előnyös, a normál AF mező pedig állvány használatakor ér el fantasztikus élességet. Amikor pedig a Nikon VR képstabilizációs objektívjeit használja, akkor Élő nézettben is élvezheti a VR rázkódáscsökkentés által kisimított kép előnyeit.

Képszabályozási rendszer: varázsolja egyedivé képeinek vizuális stílusát
A Nikon Képszabályozás rendszere lehetővé teszi, hogy egyedivé tegye képeinek megjelenését és hangulatát. Hat eredeti beállítás – általános, semleges, élénk, monokróm, portré és tájkép – közül választhat a kép jellemzőinek könnyű módosításához.

Aktív D-Lighting – finom tónusok a nagy kontrasztú megvilágítási helyzetekben
A D90 Aktív D-Lighting technológiája felvételkészítés közben, helyi tónusszabályozás alkalmazásával pontosan visszaállítja az árnyékos és csúcsfényes képterületek fontos részleteit, amelyek nagy kontrasztú megvilágítás esetén gyakran elvesznek. Négy szint közül választhat, közöttük ott az új „Extra magas” opció. Az Aktív D-Lighting manuálisan használható, illetve Automatikus módra is kapcsolható. Lehetőség van arra is, hogy a funkció használatával és anélkül sorozatkészítést végezzen.

Sokoldalú, praktikus 11 pontos AF-rendszer
A Multi-CAM 1000 automatikus élességállítási modulnak köszönhetően a D90 11 pontos AF-rendszere gyors és pontos automatikus élességállításra képes a kép teljes területén. A kép közepét a leghatékonyabb AF-érzékelők kezelik. A D90 ezen felül sokoldalú AF mező módokkal is rendelkezik, amelyek a legtöbb fényképezési helyzetben jól használhatók: Az Egypontos AF mozdulatlan téma esetén ajánlott, a Dinamikus AF mező mozgó témához, az Automatikus AF mező spontán fotózáskor, a 11 pontos 3D követés AF pedig akkor, ha az élességállítás után még változik a kompozíció.

Fényes, pentaprizmás kereső kb. 96% képfedéssel
A D90 precíz, fix betekintési távolságú, pentaprizmás keresőjének kb. 96%-os (középpontból induló) képfedése van, a betekintési távolság pedig kényelmes, 19,5 mm-es (1,0 m-1). A beépített, 16 keretes rácsmegjelenítés használatával a kép vízszintes és függőleges elemei jól beállíthatók, illetve a kompozíció is kiegyensúlyozottabb lesz.

Fejlett motívumprogramok – még jobb képminőség
A D90 a következő fejlett motívumprogramokat kínálja: Portré, Tájkép, Közeli, Sport és Éjszakai portré. Ezek a módok nemcsak az expozíciót és a képfeldolgozást állítják be, hanem azt is kiszámítják, hogy a legjobb eredmény eléréséhez az Aktív D-Lighting és a Képszabályozás milyen beállításaira van szükség. A D90 azt is felismeri, hogy a VR (rázkódáscsökkentés) be van-e kapcsolva, és gyenge fénynél is minimálisra csökkenti az elmosódást.

Bővített Retusálás menük
A D90 tervezői számos képszerkesztő funkciót is beépítettek a gépbe, amelyekkel könnyen módosíthatja képeit még a fényképezőgépben.. A D90 több új retusálási lehetőséget is bevezet: a Torzításcsökkentés az objektív torzítását korrigálja, a Kiegyenesítés a kép dőlését szünteti meg, a Halszem pedig a halszem objektív használatához hasonló hatást kelt.

Pontosságra és tartósságra tervezve
A pontos expozíció alapja a precíz záregység. A D90 elektronikusan idővezérelt záregységét kifejezetten a hosszú távon is pontos működésre tervezték. Ennek biztosítására a D90 záregységét összeszerelt D90 vázakban tesztelték 100 000 kioldási cikluson át.

A Nikon D90 további jellemzői

  • Gyors reagálás: kb. 0,15 másodperces indítás, 65 ezredmásodperces kioldási késedelem és 4,5 kép/másodperces sorozatfelvétel.
  • 7,62 centiméteres, kb. 920 000 képpontos, nagy felbontású LCD-monitor széles megtekintési szöggel, amelyen módosíthatja a kompozíciót és a visszajátszás során könnyen ellenőrizheti a képet
  • A beépített vaku képfedése 18 mm-es objektívnek megfelelő, kulcsszáma kb. 18 (ISO 200, m, 20°C), és támogatja a Nikon eredeti i-TTL vakuvezérlését, vezérlőként is használható, ilyenkor legfeljebb két távoli vakucsoportot tud irányítani.
  • A rendkívül hatékony, energiatakarékos kialakítás miatt kb. 850 képet tud készíteni az EN-EL3e lítium-ion akkumulátor egyetlen feltöltésével. (A CIPA szabványnak megfelelően mért érték, AF-S DX NIKKOR 18–105 mm f/3.5–5.6G ED VR objektívvel, a felvételek felénél vakuhasználattal)
  • Többféle visszajátszási funkció segíti a képek visszajátszását és a megfelelő felvétel kiválasztását, például: 72 kisképes megjelenítés, naptár szerint visszajátszás és a kép kinagyított részletéhez tartozó hisztogram megjelenítése.
  • A sokoldalú Pictmotion menüvel innovatív diavetítést készíthet öt választható háttérzene és képi hatás felhasználásával.
  • Támogatja a HDMI (High-Definition Multimedia Interface, nagy felbontású multimédia interfész) kimenetet.
  • Támogatja a Nikon Kreatív Megvilágítási Rendszert az SB-900, SB-800, SB-600 vakuk vagy az R1C1 vezérlővel kiegészített makrovaku szett használata esetén; i-TTL vakuvezérlés használatakor pontos expozíciót garantál.
  • Az MB-D80 Multi-Power elemtartó markolat (ugyanaz, mint a D80 esetén, külön beszerezhető) használható egy vagy két EN-EL3e lítium-ion akkumulátorral, vagy pedig hat R6/AA-méretű elemmel, így az energiaellátás jól kiterjeszthető.
  • Az új, külön beszerezhető MC-DC2 távkioldó kábel lehetővé teszi a távoli zárkioldást és hosszú záridejű (bulb) exponálást.
  • Ha az új, külön beszerezhető GP-1 GPS-egységet csatlakoztatja a géphez, akkor a földrajzi szélesség és hosszúság, a tengerszint feletti magasság, valamint a készítési idő automatikusan bekerül a készített képek EXIF-adatai közé.
  • A mellékelt Nikon ViewNX képtallózó és –szerkesztő szoftverrel rendezheti, címkézheti és kiválogathatja képeit, valamint szerkesztheti és konvertálhatja a RAW képeket.
  • A külön beszerezhető Capture NX 2 képszerkesztő alkalmazás tartalmazza a szabadalmaztatott U Point képszerkesztési technológiát, valamint hatékony eszközöket kínál a könnyű és egyszerű képszerkesztéshez, például a RAW (NEF) képek kifinomultabb módosításához is.

A Nikon D90 digitális tükörreflexes fényképezőgép műszaki adatai

• A PictBridge védjegy.
• A HDMI, a HDMI logó és a High-Definition Multimedia Interface a HDMI Licensing LLC védjegyei vagy bejegyzett védjegyei.
• A termékek és a márkanevek a gyártók védjegyei vagy bejegyzett védjegyei.

A műszaki adatok és berendezések a gyártó bármilyen előzetes bejelentése és kötelezettsége nélkül változhatnak. 2008. augusztus