Pentax K-7

0

A Pentax új digitális tükörreflexes fényképezőgépet jelentett be K-7 néven, mely a jelenlegi K20D továbbfejlesztésének tudható be. A gyártó szerint az új váz 7%-kal kisebb, mint a K20D.

Az új modell a korábbival azonos felbontású, vagyis 14,6 Mpixeles CMOS érzékelővel dolgozik.
Érzékenységét ISO100 és 3200 között 1/3 Fé lépésekben változtathatjuk, de ISO6400 is használható. A legnagyobb zársebességet 1/4000 mp-ről 1/8000 mp-re növelték.

Változott a sorozatfelvétel sebessége, a K-7 kicsivel gyorsabban, 5,2 kép/mp sebességre képes, akár 15 RAW képig. Ezt az új PRIME II képfeldolgozó processzor tette lehetővé. Ezen kívül egy lassabb, 3,3 kép/mp sebességű mód is használható.
Finomítottak a pentaprizmás keresőn is, a lefedettség ugyanis 100%-os lett, amely inkább a profi szegmensben jellemző. Cserébe viszont a nagyítás csökkent 0,92×-esre (ezzel együtt a keresőkép mérete kissé nagyobb lett a jobb lefedettség miatt).

Szintén pozitív irányba változtak az alkalmazott LCD paraméterei, a korábbi 2,7″-os ugyanis egy 3″-os váltotta fel, ráadásul a Sony által tervezett és gyártott VGA felbontású (921 ezer szubpixellel).
Lassan a tükörreflexes gépekben is megszokott lesz a videófelvétel lehetősége. A Pentax is lépet ez irányban, s a K-7-et már 1280×720 pixeles maximális felbontású videófelvételi képességgel látta el. A gyenge tömörítésű mJPEG formátum miatt azonban ez igen gyorsan fogyasztja memóriakártyánk szabad helyét: 1 GB-ra 2 perc 21 mp legjobb minőségű, illetve 4 perc 41 mp leggyengébb minőségű HD videó rögzíthető. VGA felbontásban sem sokkal jobb a helyzet, itt 8 és 15 perc közötti időtartamot tudunk elmenteni 1 GB-ra.

A kellemetlen berázások ellen továbbra is a szenzor eltolásán alapuló stabilizálás szolgál, melyet most kiegészítettek a szenzor elfordításának lehetőségével (optikai tengely körüli elfordulást is stabilizálhatunk). A szenzor eltolását a LiveView módban történő képkivágás-finomhangolásra is felhasználhatjuk (ennek természetesen csak állványon való használatkor van jelentősége). A helyes vízszint beállítására a keresőben, vagy a felső LCD-n is ellenőrizhetjük az aktuális állást.
Az élességállítás 11 fókuszterület valamelyikén történhet a SAFOX VIII+ szenzornak köszönhetően. A 11 fókuszpontból a belső 9 keresztszenzoros.
Megújult a fénymérési rendszer is, immár 77 szegmensen mér a fényképezőgép.
Az energiaellátásért felelős Lítium-ion akkumulátort is lecserélték, immár a D-LI90 akku jár a géphez.

A Pentax K-7 képes a rá csatlakoztatott DA jelzésű objektívek geometriai torzításának illetve laterális színi hibájának korrekciójára.
Természetesen a K-7 is időjárásálló tömítéseket kapott, ráadásul új cseppálló kitobjektívek is készültek: smc DA 18-55mm F3,5-5,6 AL WR és smc DA 50-200mm F4-5,6 ED WR.
Igazi különleges és egyedi szolgáltatás a HDR mód, amely a Pentax korábbi gépeiben szereplővel ellentétben már valóban 3 expozícióból rakja össze a végső fotót.

Az opcionális portrémarkolattal is használható Pentax K-7 júliusban kerül kereskedelmi forgalomba. A K-7 váz ára 1200 USD, a portrémarkolat 230 USD, az smc DA 18-55mm F3,5-5,6 AL WR 200 USD, míg az smc DA 50-200mm F4-5,6 ED WR 250 USD áron lesz megvásárolható.

A Pentax K-7 főbb jellemzői:

  • Szenzor: 23,4×15,7 mm-es CMOS érzékelő 14,6 Mpixel effektív felbontással, 12 bites A/D konverterrel
  • Szenzor eltoláson alapuló stabilizálás akár 4 Fé előnnyel
  • LiveView (LCD-s élőkép) mód képkivágás finomhangolással
  • ISO100-3200 érzékenység 1/3 Fé lépésekben, ISO6400-ra kiterjeszthető
  • 1/8000 mp-es maximális zársebesség
  • Bajonett: KAF3, KAF2, KAF és KA objektívekhez
  • Pentaprizmás kereső 100%-os lefedettséggel, 0,92×-es nagyítással
  • Időjárásálló kivitel
  • LCD: 3″ 921e pixel
  • 5,2 kép/mp-es sorozat
  • 1280×720 pixeles videórögzítés (30 kép/mp)
  • 11 pontos fáziskülönbség elvű élességállítás, ebből 9 keresztszenzoros
  • SD/SDHC kártyahely
  • Li-ion akkumulátor (740 kép kapacitás CIPA mérés alapján)
  • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:

PENTAX K-7
Közép kategóriás digitális SLR fényképezőgép, tartalmazza a tükörreflexes fényképezés alapvető jellemzőit, és ugyanakkor ellátták a csúcsminőségű digitalis fényképezés bonyolult és korszerű jellemzőivel

A HOYA CORPORATION PENTAX [Imaging Systems Division] örömmel jelenti be a PENTAX K-7 cserélhető objectives digitális tükörreflexes (SLR) fényképezőgépének piacra kerülését. A kompakt és nagyon könnyű kameraváz ellenére, ez az új model a korszerű tulajdonságok és fotós-barát jellemzők egész sorát tartalmazza, többek közt – a rendkívüli megbízhatóság és kezelhetőség. Ezáltal lehetővé teszi a kiváló minőségű digitalis SLR fényképezés élvezhetőségét.

A K-7 kamerát a PENTAX K digitális SLR fényképezőgép sorozat csúcs-modelljeként fejlesztették ki. A sorozat koncepciójának megfelelően nem cask a kiváló képminőséget garantálja, hanem kivételes egyszerűséggel kezelhető és kényelmesen működtethető, valamint elégedettséget okoz a fotósoknak a fotózás minden szintjén, még a haladó amatőröknek is. A PENTAX alaposan felmérte a digitalis SLR fényképezés minden alapvető alkotóelemét és funkcióját, ezek többségét továbbfejlesztette, többek között a keresőt, a zárat, a sorozatfelvétel lehetőségeit, valamint az expozíciós és élességállítási (AF) rendszert. Ellenálló, kiváló minőségű fém vázzal látták el, ennek ellenére a K-7 kamera – hasonlóan a többi K-sorozatú modellekhez – rendkívül kompakt és funkcionális maradt, megnövelt hordhatósággal és manőverező képességgel. Továbbá, számos fotós-barát jellemzővel bővítették, beleértve a mozgóképek rögzítését, a kviáló dinamikus tartományt (HDR) és az automatikus horizont korrekciót. Mindezek a K-7 kamerát a digitális SLR fényképezés tökéletes eszközévé tették.

Fő jellemzők

1. Ellenálló és funkcionális kameraváz, kisebb, mint a többi a saját kategóriájú modell
A K-7 kamerát erősnek és ellenállónak konstruálták, és a kameraváz kiváló keménységű saválló acél ötvözetből készült, míg a külső burkolata nagyon könnyű, de mégis ellenálló, magnézium-acél ötvözetből gyártották. A 77 kiváló speciális tömítésnek köszönhetően, a kamera ellenáll pornak, időjárásnak, hidegnek, megbízható működést biztosítva, még rendkívüli körülmények között is, akár -10°C hőmérsékletnél is. Másik újonnan kifejlesztett jellemzője a zár, ami 1/8000 s megvilágítási időt, valamint a rendkívüli tartóssága miatt mintegy 100 000 expozíciót képes biztosítani. Mindezen jellemzők ellenére, a K-7 a legkompaktabb és legfunkcionálisabb gépek egyike, a piacon lévő közép-kategóriába tartozó kamerák között, mert a PENTAX minden eddigi tapasztalatát és szakértelmét hozzáadta, amit a cég egésze a filmes SLR fényképezőgépek kifejlesztésénél, a legelső naptól fogva szerzett.

2. Optikai kereső, közel 100 %-kos képfedéssel
A K-7 kamera üvegprizmás keresője, közel 100 %-kos képfedést és kb. 90 %-kos nagyítást kínál, hogy a lehető legjobb élességállítást és képkomponálást biztosíta. Az új, Natural-Bright-Matte III mattüveg, manuális élességállításkor, még pontossabbá teszi a téma élességének a beállítását.

3. Rendkívül gyors sorozatfelvételi mód, kb. 5,2 képkocka/s képsebességgel
A K-7 kamera rendkívül gyors sorozatfelvételi módja, akár 40 felvételt is képes rögzíteni (JPEG formátumban), max 5,2 képkocka/s sebességgel, lehetővé téve a fotósnak, hogy ne maradjon le az aktívan mozgó téma egyetlen fontos pillanatáról sem, illetve, hogy megörökítse a téma folyamatos megnyilvánulásait.

4. Az új, DR II mechanizmus nem engedi a por lerakódását
A K-7 kamerát, új (DR [Dust Removal]) porvédő mechanizmussal látták le, ami ténylegesen és hatékonyan minimálisra csökkenti a por lerakódását, még az objektív cseréje után is, a pormentes kültéri beállításnak köszönhetően. A CMOS képalkotó elejére helyezett kis áteresztő képességű szűrő szuperszonikus sebességű eltolásával, mozgatásával, valamint pizeo-elektromos tag alkalmazásával, lerázza a port a kis áteresztő szűrőről, olyan hatékonyan, amennyire csak lehetséges, a többi mechanizmushoz hasonlóan. A K-7 rendkívüli por-riasztási rendszerrel is rendelkezik, és még exponálás előtt, ellenőrizheti a por lerakódását a szűrőre.

5. Kiváló minőségű képhűség

(1) Kb. 14,6 millió tényleges pixel biztosítja az élethű kép-reprodukciót
A K-7 kamera újonnan kifejlesztett, 23,4 mm x 15,6 mm méretű, CMOS képalkotóval készült, és rendkívül gyors, négycsatornás képadat leolvasást biztosít. A kb. 14,6 millió tényleges pixellel a képérzékelő a finoman részletezett, gradáció-gazdag képeket is képes reprodukálni. A digitalis képzaj visszaszorítása nagymértékben megvalósul, mivel az érzékenység gond nélkül, ISO 100 értékről akár ISO 6400 értékre is növekedhet (egyedi funkció beállítással).

(2) Kiváló teljesítményű, rendkívül gyors PRIME II képalkotó
A K-7 kamera újonnan kifejlesztett PRIME (PENTAX Real Image Engine) II képalkotó berendezése, az eredeti PRIME továbbfejlesztett képalkotó változata. Az új képalkotó nagyobb adatfeldolgozási sebesség nyújt, és kiváló, gazdagabb gradációjú és pontosabb színhűségű képminőséget biztosít. Nagy sebességű mozgókép adatátvitelt is kínál.

6. Új, 77-szegmenses, többszegmensű fénymérés
A K-7 kamera számára fejlesztették ki ezt a korszerű, 77-szegmenses fénymérési rendszert, ami nagymértékben pontossabbá teszi a fénymérést. A kamera képérzékelőjéről érkező különböző típusú adatok precíz értékelésével és elemzésével (mint pl. a képkompozíció és képformátuma felfelé és vízszintesen, a téma távolsága és nagyítása), mindez jelentősen javítja az expozícioóvezérlés pontosságát.

7. Új generációs rázkódáscsökkentési (SR) mechanizmus a még hatékonyabb rázkódáscsökkentés érdekében
A K-7 kamerát a PENTAX által kifejlesztett rázkódáscsökkentési mechanzimussal (SR [Shake Reduction]) látták el, amely hatékonyan ellensúlyozza a fényképezőgép rázkódásának kellemetlen hatásait, ez kb. 2,5 – 4 fényérték fokozatnak felel meg, tiszta, életlenségtől mentes képeket biztosítva, még hátrányos megvilágítási, exponálási körülmények között is. Ez az innovativ mechanizmus kompatibilis az összes PENTAX cserélhető objectivvel – még a filmes kamerákhoz tartozó objektívek többségéhez is.* Mivel ez az új generációs változat képes szabadon eltolni a képérzékelőt annak érdekében, hogy fenntartsa a megfelelő szintet a kamera elmozdulása ellenére is, olyan fotós-barát új funkciókat is biztosít, mint pl. az automatikus szintszabályozás és kisszög beállítása (fel/le, jobbra/balra és óramutató járással azonos/ellentétes irányokban), segítve ezzel a kép megkomponálását úgy, ahogy azt a fotós szeretné.
* Ezzel a mechanizmussal kompatibilis objektívek: PENTAX K-, KA-, KAF-, KAF2- és KAF3-bajonett (adapterrel); és 645-, valamint 67-rendszer (adapterrel). Néhány funkció nem működik bizonyos objektívekkel.

8. Valós idejű kép, megerősíti az Arcfelismerés tényét, valamint a nagy sebességű sorozatfelvételi módokat
A K-7 kamera Valós kép [Live View] funkcióval rendelkezik, ami lehetővé teszi a kép láthatóságát exponálás közben az LCD monitoron. Ennek a funkciónak az előnyeit nem csak a [Contrast AF] módban élvezheti, ami optimálissá teszi a téma kontrasztján alapuló élességállítást, hanem létezik az Arcfelismerő AF módban is, ami automatikusan és pontosan élesre állítja a téma arcát. Az újonnan kifejlesztett diafragma-vezérlésű mechanizmusnak köszönhetően, a [Live View] funkciót használhatja sorozatfelvétel módban is, a tükör felrögzített helyzeténél.

9. Kiváló minőségű állóképek rögzítése 1280 x 720 pixeles felbontással; 30 képkocka/s sebességű mozgókép felvétel, HD TV kép oldalaránnyal
A K-7 kamera új mozgókép rögzítési funkcióval készült, kiterjesztve ezzel az SLR fényképezés előnyeit a mozgóképek felvételére. Például, csökkentheti a mélységélességet a téma kiemeléséhez, illetve különböző objektíveket használhat a kreatív vizuális hatások érdekében. Csodálatos, különböző méretű mozgókép felvételeket készíthet – 640 x 416 pixel, 1536 x 1024 pixel, vagy 1280 x 720 pixel (16:9 nagy felbontású TV oldalarány) — 30 képkocka/s képsebesség mellett. A K-7 kamerát ellátták HVMI terminállal, valamint külső mikrofon bemeneti terminállal.

10. Új, 11 élességérzékelős széles mezőjű AF érzékelő
A K-7 kamera új, SAFOX VIII+ széles mezőjű AF rendszere 11 élességérzékelővel rendelkezik (kilenc kereszt-típusú érzékelő középen helyezkedik el). Fényforrás típus hozzáadásával az adattartományához, valamint a nagymértékben feljavított algortimus működtetésével, ez az AF rendszer az előző rendszerekhez képest, megbízható, jól reagáló AF rendszer, kiváló gyorsasággal és pontossággal. A K-7 kamera tartalmazza az AF-segédfényt a beépített vakunál, ami segíti az autofókusz pontos működését sötétben.

11. Egyedi képfunkció a megfelelő vizuális képhatások egyszerű megvalósításához
A K-7 kamera egyedi képfunkciója lehetővé teszi a fotós számára a felvétel végső kialakítását, a fotózási elképzelései szerint, illetve visszatükrözi a kompozíció légkörét. A K-7 kamerával a fotós kiválaszthatja a hét mód egyikét, beleértve a Tompított [Muted] módot, amit a kép újraalkotására hoztak létre, varázslatos, tompított színekkel. Továbbá, a korábban is létező tényezők: a színtelítettség, a tónus, a kontraszt és az élesség esetén, most lehetővé válik a gomb (‘kulcs’) és a ‘kontraszt csúcsfény/árnyék’ módot megfelelő szintre beállítani. Ezeknek a tényezőknek a hatásait minden erőfeszítés nélkül megerősítheti az előképen, amit a [Digital Preview vagy Live View] funkciókkal állíthat be, a kép végső elmentése előtt.

12. Sokoldalú expozíciós rendszer a kreatív elképzelések megvalósításához

(1) [Hyper Program] funkció
A K-7 kamera [Hyper Program] funkciója azonnal átváltja az Időautomata, vagy a Rekeszautomata expozíciós módot Programautomata módból, a fogantyún lévő egyszerű elektronikus tárcsa révén. Egyszerűen nyomja meg a kioldó gomb mellett elhelyezett zöld gombot, ha vissza akar térni Programautomata módba.

(2) [Hyper Manual] funkció
Ha Manuális módban fényképez, egyszer nyomja meg a zöld gombot, ami lehetővé teszi a téma megfelelő expozíciós beállítását.

(3) Érzékenység elsőbbség [Sensitivity-Priority] mód
A K-7 kamera a rendkívüli Érzékenység eslőbbségi [Sensitivity-Priority (Sv)] móddal rendelkezik, ami az optimális rekesz és a megvilágítási idő kombináció automatikus kiválasztását teszi lehetővé, a fotós által kiválasztott érzékenységhez. Az érzékenységet azonnal eltolhatja 1/2 vagy 1/3 Fé fokozattal, a hátoldalon lévő tárcsa elforgatásával.

(4) Időautomata/rekeszautomata [Shutter/Aperture-Priority] expozíciós mód
A digitalis fényképezőgép által kínált lehetőségek teljes kihasználása érdekében, bármikor eltolhatja az érzékenységet, az Időautomata/rekeszautomata (TAv) módokat automatikusan választja ki a legmegfelelőbb érzékenységhez, a fotós által választott megvilágítási idő/rekeszérték kombinációhoz. Nagyobb és tágabb teret biztosít a fotós számára, hogy kikísérletezze az elképzeléseinek legmegfelelőbb beállításokat.

13. Nagy, jól látható 3,0 inch nagyságú, széles mezőjű LCD monitor, mintegy 920 000 képponttal
A K-7 kamera egyik jellemzője a gép hátoldalán lévő, nagy, 3,0-inch méretű, színes LCD monitor, kb. 920 000 képponttal. A széles mezőjű kivitel lehetővé teszi a fotós számára a kép folyamatos ellenőrzését, függölegesen és vízszintesen is, 170°-kos szögben, kis és nagy szögű fotózás esetén, a [Live View] funkció segítségével.

14. Nagyteljesítményű újratölthető akku
A K-7 kamera energiaellátását, nagy-kapacitású újratölthető lítium-ion akku biztosítja, ami kb. 980 kép** rögzítésére alkalmas, teljesen újratöltött állapotban.
** PENTAX vizsgálatai szerint, D-LI90 lítium-ion akkuval, vaku használata nélkül.

15. Egyéb jellemzők
1) HDR [high dynamic range] nagy dinamikus tartomány funkció három különböző expozíció közül, egy kompozit kép létrehozásához rendkívül széles gradációjú tartományban
2) Dinamikus tartománybővítési funkció, a fehérre mosott (túlexponált) és a fekete (alulexponált) képterületek korrekciójához
3) Digitális szint funkció a kép-szint egyszerű ellenőrzéséhez
4) A torzítások és laterális kromatikus eltérések automatikus korrekciója (csak DA- és DFA- sorozatú objektívek esetén)
5) Fehér egyensúly szabályozása, egy új, CTE mód révén, a naplemente és az új gyertyafényű fénycsö megvilágítási mód színalkotóinak a kiemeléséhez
6) Többszörös expozíció funkció, a már rögzített képre exponált felvétellel az LCD monitoron, ahol azonnal összehasonlíthatja
7) A rögzített képek jogvédelme
8) RAW gomb a képfájl formátum egyszeri átváltásához
9) 16 digitális szűrő további vizuális hatások hozzáadása miatt, új funkció, ami felülírja az eddigieket
10) Szín-specifikus gomb/tárcsa az egyszerű és gyros eléréshez, az univerzális szín-konstrukció alapján
11) PENTAX [Digital Camera Utility] 4 szoftver csomag: RAW-adatfeldolgozó segédprogram és kereső (a népszerű SILKYPIX RAW-adatfeldolgozó program alapján, ami az (Ichikawa Soft Laboratory) fejlesztése

Külön beszerezhető tartozékok

D-BG4 tápegység fogantyú
Kifejezetten a PENTAX K-7 kameravázhoz konstruálták, a D-BG4 tápegység fogantyú energiaellátását egy újratölthető lítium-ion akku látja el, illetve 6 db AA-típusú telep. Mivel ez kiegészíti a kamera telepet, ez további energiaellátást biztosít, megnövelve ezzel a rögzíthető képek számát. A függöleges helyzetű fotózás érdekében a fogantyún található külön kioldó gomb, előkép beállító, elektronikus tárcsa, AE-lock gomb, Zöld gomb és AF gomb is. Ugyanúgy működik a porvédelem, időjárás és hideg ellenállás konstrukció, mint a kameraváz egészén. – A PENTAX, K-7 és a PENTAX [Digital Camera Utility] a HOYA CORPORATION cég márkanevei.
– A HDMI, a HDMI Logo és a [High-Definition Multimedia Interface] a HDMI Licensing LLC bejegyzett vagy rögzített márkanevei.
– A többi gyártmány és terméknév az illető cégek bejegyzett, illetve regisztrált márkanevei.
– A kivitel és a műszaki adatok előzetes értesítés nélkül változhatnak.

Kattintson a lenti képre az új ablakban megnyitáshoz: