Terített az Olympus

0

A Reuters cikke szerint az Olympus új vezetősége beismerte, hogy megalapozottak a vállalat kétes ügyleteit firtató vádak.

A cég két évtizeden keresztül többek között burkolt felvásárlásokkal takargatta hibás értékpapír befektetéseinek veszteségeit. Ilyen volt például a brit orvosi műszergyártó cég a Gyrus, három évvel ezelőtti 2,2 milliárd dolláros felvásárlása, melynek keretében 687 millió dollárnyi tanácsadó díjat jelölt meg a cég. Példaként említik három japán kisvállalat szokatlanul magas 773 millió dolláros felvásárlását is.

Mindez az október 16-án kirúgott vezérigazgató, Michael Woodford állítását igazolja, akinek azért kellett távoznia, mert a megkérdőjelezhető ügyletek miatt kérdőre vonta az igazgatótanácsot.

„Abszolút nem voltam tisztában a tényekkel”, nyilatkozta Shuichi Takayama elnök, aki az október 26-án, épp a botrány miatt távozott Tsuyoshi Kikukawát váltotta posztján. Állítása szerint az egykori elnököt, az alelnököt, és főkönyvelőjét is komoly felelősség terheli a történtekért, ezért büntetőjogi feljelentést tett ellenük. A két korábbi vezető beismerte felelősségét, melyért a megkérdezett jogász szerint akár 10 év börtönt és komoly pénzbírságot is kaphatnak.

„A tudatlanság nem védekezés…Ha ott voltál és nem tudtál róla, akkor alkalmatlan vagy a posztodra. Ha ott voltál és tudtál róla, de nem tettél fel kérdéseket, akkor pedig hanyag. Mindenképpen távoznod kell.”, vélte az Olympus részvényeinek 5%-át birtokló beruházási cég vezetője.

A részvénytulajdonosoknak mindenesetre sokat kell nyelniük, hiszen a cég papírjai 70%-kal estek a vezérigazgató pár héttel ezelőtti távozása óta, ami 6 milliárd dolláros veszteséget jelent. Ezen felül annak a veszélye is fennáll, hogy a cég részvényeit törlik a tőzsdéről.