Nagypálya – építészeti fotópályázat

0

Amatőr és profi fotósoknak hirdetett pályázatot a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Miniszterelnökség, a Magyar Művészeti Akadémiával karöltve.

A „Nagypálya” címen futó fotópályázatra a nemrég elkészült ferencvárosi labdarúgó stadionról várnak képeket. A fotókat 2014. július 25-ig várják. A pályázat érdekessége, hogy a fotósok szervezett keretek közt bejárhatják a stadion azon részeit is, ahova az átadási ceremónia után nem, vagy csak korlátozottan lehet bejutni.

A győztes alkotók 1,5 millió forint összértékű jutalmakban részesülnek.

További részletek az alábbi sajtóközleményben, illetve a www.nagypalya.com/ weboldalon olvashatók.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Magyar Építőművészek Szövetsége és a Miniszterelnökség illetve a Magyar Művészeti Akadémia

NAGYPÁLYA
címmel

építészeti fotópályázatot hirdet az új Fradi-stadionról

A pályázaton egyaránt indulhatnak hivatásos, illetve amatőr fotósok akár analóg, akár digitális fényképezőgéppel készült pályaművekkel. A pályázat résztvevőinek feladata az új ferencvárosi labdarúgó stadion bemutatása minél eredetibb látásmóddal.

A pályázaton kiosztásra kerül első, második és harmadik díj valamint közönségdíj, értékes díjat kapnak a 4.-8. helyezett képek alkotói, illetve a képükről készült nagyméretű nyomattal jutalmazzuk a 9-16. helyezett fényképeket készítő fotósokat, összesen 1.500.000 forint értékben. A győztes műveket a többek közt a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és a stadion építését irányító kormánybiztos, illetve kortárs fotográfusok részvételével működő bírálóbizottság fogja kiválasztani.

Háttér

A Ferencváros minden létező mérce szerint a valaha volt legsikeresebb magyar futballcsapat. Ennek a patinás klubnak épült meg Magyarország első, valóban zöld stadionja. Zöld, hiszen az esővizet és a szürkevizet külön gyűjtik a WC-blokkok öblítésére és locsolásra, illetve ezt a célt szolgálják a tetőn elhelyezett napkollektorok, a szennyvízhő- hasznosítás, valamint a régi stadion bontásakor keletkezett törmelék 100 százalékának újrahasznosítása.

Az 1970-es évek óta most először épült jelentős, modern futballstadion Budapesten. A rekord-gyorsasággal felépült új, UEFA IV., azaz nemzetközi mérkőzésekre is alkalmas stadion nyitómérkőzése augusztus 10-én lesz. A stadion ugyanakkor építészetileg, és fotós szemmel is kuriózum, hiszen az új aréna letisztult, modern, minimalista épület, amelynek külsejét meghatározza a 4-es metróból ismert, különlegesen sima felületű látszóbeton, illetve az egész beton lelátószerkezetre kívülről ráfeszülő áttört fémháló.

Megvalósult, kortárs épületet átadás előtt fotózni egyszerre kihívás és lehetőség is. Soha vissza nem térő alkalom. Ezt az alkalmat megragadva, a nemrég zárult „Műemlékeink friss szemmel”- című építészeti fotópályázat sikerétől inspirálva írta ki e pályázatot a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Miniszterelnökség.

A pályázat fővédnöke dr. Fürjes Balázs kormánybiztos.

A pályázattal kapcsolatos valamennyi információ megtalálható, és a pályázati kiírás letölthető a www.nagypalya.com weboldalon, ahol a regisztrációt követően biztosított a pályaművek feltöltése is.

Budapest, 2014. július 10.