A legújabb hiperzoom: Pentax XG-1

0

Hivatalosan is megjelent a tegnap kiszivárgott Pentax XG-1, amely a Ricoh legfrissebb kompakt gépe.

Napjaink trendjét követve a Ricoh bejelentette a hiperzoom Pentax XG-1-et, amely 16 Mpixeles CMOS képérzékelővel és 52×-es zoomátfogású objektívvel készül. A 24 mm-nek megfelelő nagylátószögtől az 1248 mm-nek megfelelő ultrateléig használható objektív az átlagos hiperzoomokhoz képest jobb fényerővel bír, hiszen teljes nagylátószögnél f/2,8, míg teljes tele állásban f/5,6 fényerejű, amely legalább 1/3 fényértékkel jobb teljesítmény jelent.

A képeket a hátsó 3″ képátlójú, 460 ezer képpontos LCD-n, vagy a 200 ezer képpontos elektronikus keresőn komponálhatjuk meg. A gép természetesen CMOS szenzorának köszönhetően FullHD videófelvételre és gyors, 9 kép/mp sebességű sorozatok rögzítésére is alkalmas. Kisebb felbontásban ennél is gyorsabb, 30 kép/mp (4 Mpixelen) és 60 kép/mp (VGA felbontásban) is rendelkezésre áll.

A gép áráról és pontos forgalomba kerülésének dátumáról egyelőre nincs információnk.

A Pentax XG-1 főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 16,1 Mpixel, 1/2,3″ BSI-CMOS, stabilizált
  • Érzékenység: ISO100-3200
  • Objektív: 52x-es zoomátfogás, 24-1248 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,8-5,6 fényerő, 1 cm-es makró közelpont
  • elektronikus kereső
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • LCD: 3″, 460e szubpixel
  • 1920×1080 pixeles videórögzítés (30 kép/mp) max. 4 GB-ig, ill. fél óráig
  • automatikus élességállítás, arcfelismerés
  • SD/SDHC/SDXC kártyahely
  • Li-ion akkumulátor (240 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
  • Hi-Speed USB2.0 csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:

PENTAX XG-1

A sokoldalú digitalis fényképezőgép, 52-szeres optikai zoommal és tükörreflexes kialakítással

Örömmel jelentjük be a PENTAX XG-1 digitális fényképezőgépet. A óriási, 52- szeres optikai zoomátfogásnak köszönhetően minden területen helytáll az XG-1, anélkül, hogy objektíveket kelljen cserélgetni.

A PENTAX XG-1 a sokoldalúság jegyében lett tervezve, alkalmassá téve minden felhasználási területre, legyen az sportfotó, tájképek, vagy családi felhasználás. A kompakt, könnyű, és ergonomikus váz hasznos funkciók tárházát vonultatja fel. 16 megapixeles képérzékelő, 52-szeres optikai zoomátfogású objektív, nagyfelbontású kijelző, és a PENTAX fényképezőgépekre jellemző építési minőség mellett szenzoreltolásos rázkódáscsökkentés (SR), 1cm-es makró mód, 60 kép/másodperces gyors sorozat, és HDR mód,is elérhető az XG-1-ben.

Főbb jellemzők

1. 52-szeres optikai zoom – 24mm-es nagylátószöggel
Az XG-1 kisméretű, könnyű váz ellenére 52-szeres zoomátfogású objektívvel van szerelve. A 24-től 1248mm-es tartomány mellett (35mm-es formátumra számítva) az XG-1 képes akár 1cm-ről is makró képeket készíteni. Az óriási átfogásnak köszönhetően nem szükséges az objektíveket cserélni, ráadásul a digitális zoom funkcióval 208-szoros (4992mm 35mm-es formátumra számítva) átfogás is elérhető a képminőség romlása nélkül.

2. Hátsó megvilágítású CMOS képérzékelő
Az XG-1 hátsó megvilágítású CMOS képérzékelőjének köszönhetően még rossz fényviszonyok mellett is zajmentes képeket rögzít 16 megapixeles felbontással és biztosítja a gyors adatkiolvasást. Az éjszakai fotózást az ISO3200-as maximum érzékenység és az innovatív Kézi Éjszakai mód segíti, ami lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép rögzítése nélkül, kézből készítsünk éjszakai fényes felvételeket.

3. Nagyfelbontású 3 incses LCD kijelző
Az XG-1 hátoldalán található, nagyfelbontású, kb. 460,000 képpontos, 3 incses LCD kijelzőjén nézhetjük vissza az elkészített képeket, állíthatjuk a menüt, és komponálhatjuk képeinket. 4. Nagysebességű képsorozat készítés a döntő pillanatok megörökítéséhez A kb. 9 kép/másodperces sorozatfelvétel mellett az XG-1 szuper-gyorssorozat módban kb. 60 kép/másodperces*, gyorssorozat módban 30 kép/másodperces** sebességgel képes rögzíteni. A követő autófókusszal párosítva, amely fókuszban tartja a témát, lehetővé teszi az egyszeri pillanatok megörökítését, még gyorsan mozgó témáknál is.
* A szuper-gyorssorozat módban a 640 X 480 pixel felbontással készülnek a képek.
** A gyorssorozat módban 2304 X 1728 pixelfelbontással készülnek a képek.

5. Megbízható rázkódáscsökkentés
Az XG-1 fejlett szenzoreltolásos rázkódáscsökkentő mechanizmusa hatékonya csillapítja a bemozdulásokat, ami különösen nagy segítséget jelent a szuper-telefotó tartományban vagy sötét beltérben történő fényképezéskor.

6. Elektronikus kereső
Az XG-1 elektronikus keresője nagy segítség lehet erős napsütésben, amikor a hátsó kijelző tükröződése nem teszi lehetővé a komponálást, vagy stabilabb fogást keres a fotós.

7. Full HD videofelvétel
Az XG-1 videofelvételeket a széles körben elterjedt H.264 szabványban tömöríti, akár 30 képkocka/másodperces sebességgel Full HD (1920 x 1080) felbontásban. Az i gomb használatával még felvétel közben is kiválasztható a nyolc kreatív szűrő egyike (pl. fekete&fehér vagy szépia). Ezen felül még olyan kreatív visszanézési módok is elérhetőek, mint a nagysebességű vagy lassított visszajátszás.* A micro-HDMI csatlakozón keresztül (D típusú) külső audio-video megjelenítő eszközön is visszajátszhatóak a felvételek.
* Hang nem vehető fel ebben a módban

8. Módválasztó tárcsa
Az XG-1 módválasztó tárcsájának segítségével gyorsan kiválaszthatjuk a megfelelő fényképezési módot, anélkül, hogy a menübe kelljen lépkedni. A felhasználó 10 fényképezési mód közül választhatja ki a legmegfelelőbbet, beleértve a kezdő felhasználók számára is egyszerűen használható automata módot.

9. Egyéb jellemzők

  • HDR (High Dynamic Range) mód az extra nagy dinamikatartomány eléréséhez
  • Digitális szűrők gyorseléréssel, pl. fekete&fehér és halszem optika
  • Time-lapse mód
  • Háziállat felismerő mód maximum 10 állat felismeréséhez
  • Kompatibilitás Eye-Fi vezeték nélküli LAN SD memóriakártyákkal