Érik a mobilos light field kamera

0

Az amerikai Pelican Imaging igen komoly stádiumba jutott mobil eszközökre szánt light field kamera moduljával. A modul nagyjából ugyanazt a végeredményt adja, mint a korábban általunk is tesztelt Lytro fényképezőgép, tehát a fotós utólag választhatja ki a képen, hogy mely terület legyen éles és mely maradjon életlen.

A Pelican Imaging kamerája már az újabb Lytro Illum képességeivel is rendelkezik, vagyis mozgó 3D hatású képekre, a mélységélesség utólagos befolyásolására, és videofelvételre is képes. Az említett fényképezőgéphez képest itt nem speciális szenzorról és egy hagyományos optika ötvözetéről beszélhetünk, hanem a telefonba épített több apró szenzor és objektív együttműködéséről. A készülék szoftvere utólag 16 képből rakja össze az általunk kívánt végeredményt, teljesen kiiktatva az autofókuszt és az ezzel járó késedelmet.

A modul így is 50%-kal vékonyabb mint a jelenlegi csúcsmobilok kamerái, mindössze 20 dollárba kerül, és 1080/30p (FullHD) videót, valamint 8 megapixel körüli állóképeket készíthetünk vele.

A végleges verzió még fejlesztés alatt áll, de a cég weboldalán már több mintaképet is közzétett az eszköz képességeit demonstrálandó.

Hasonló 3D-s, utólag kijelölhető élességű képek előállításával egyébként már a Nokia és a Google is próbálkozott, bár ott elsősorban szoftveres, kevésbé pontos és sokrétű megoldásról van szó.