Nikon DSLR firmware frissítések

0

A Nikon frissítette komolyabb DSLR-jeinek firmware-ét.

A Nikon D90 A 1.00, B 1.01, D7000 A 1.04, B 1.05, D7100 v1.02, D600 v1.02 és D610 v1.01 frissítések az objektívek torzításcsökkentéséhez felhasznál adatok új adatbázisának feltelepítését teszik lehetővé.
A Nikon D4s 1.10-es firmware-e a fentinél jóval több téren változik a frissítés után:

  • Amikor az AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR objektív beépített SPORT VR módja van kiválasztva, immáron OFF érték mellett is használható ugyanaz a sorozatfelvételi sebesség.
  • A 128 GB-nál nagyobb kapacitású memóriakártyák gépben történő formázása esetén eddig a kártyák FAT32 fájlrendszerűre lettek formázva. Mostantól a formázás exFAT fájlrendszerre történik.
  • A fényképezőgép kezelése is módosult: mostantól ha videó élő nézet módban megjeleníti a menüket, a videofelvétel gomb megnyomására a menük eltűnnek, és ismét a videó élő nézet mód jelenik meg. A videó rögzítésének indításához ismét a videofelvétel gombot kell megnyomni.
  • Az f1 (Választógomb középső gombja) egyéni beállítás esetén a visszajátszás mód Zoom be/ki opciója segítségével mostantól a képek az aktív élességpont, mint nagyítási középpont körül nagyíthatók, még akkor is, ha élő nézet módban készültek. Maga az élességpont azonban nem jelenik meg.
  • A Súgó magyarázatát az f19 (Objektív élességállítási funkciógombok) egyéni beállításban található Előre kiválasztott élességpont beállításról szóló részt átfogalmazták.
  • Ezeken felül a következő hibákat javították:
    • Amikor a fényképezés menü NEF (RAW) recording > Image size (NEF (RAW) rögzítés > Képméret) pontjában a RAW S (Small, kis méretű RAW) érték volt kiválasztva, a folyamatos fényképezés közben maximálisan készíthető képek kijelzett száma (az átmeneti tároló kapacitása, C-REM) a választott NEF (RAW) recording > NEF (RAW) bit depth (NEF (RAW) rögzítés > NEF (RAW) bitmélység) beállítás függvényében változott.
    • Ha a Camera Control Pro 2-vel történő fényképezéskor a Record to (Mentés célhelye) beállítás értéke PC+CARD (PC+kártya) volt, a fényképezőgép fényképezés menüjében található Secondary slot function (Másodlagos kártyanyílás funkció) pedig Overflow (Túlcsordulás) értékre volt állítva, a zárkioldás nem történt meg, amikor az elsődleges kártyanyílásba helyezett memóriakártya megtelt.
    • Amikor a visszajátszás menü Image review (Kép megtekintése) pontja On (Be) értékre volt állítva, előfordult, hogy a képek nem jelentek meg a monitoron, ha a zár kikapcsolt fénymérő mellett lett kioldva.
    • A képek HDMI-eszközre továbbításakor azok felbontása túl alacsonynak tűnt teljes képes visszajátszás módban történő megjelenítéskor (ez nem vonatkozott a visszajátszás zoom megjelenítésre).
    • Ha a visszajátszás menü Image review (Kép előnézete) pontja On (Be) értékre volt állítva, a fényképezés menü Auto distortion control (Automatikus torzításvezérlés) pontja pedig szintén az On (Be) értékre volt állítva, a képeket készítésük után azonnal automatikusan megjelenítve a monitoron előfordult, hogy az automatikus torzításvezérlés nem került alkalmazásra.
    • A visszajátszás menü Image review (Kép előnézete) pontját On (Be), a fényképezés menü Auto distortion control (Automatikus torzításvezérlés) funkcióját pedig szintén On (Be) értékre állítva a Multiple exposure (többszörös expozíció) funkcióval készített képek estén az automatikus torzításvezérlés hatása a mentett képeken nem volt tapasztalható.
    • Amikor olyan kép került másolásra a White balance > Preset manual (Fehéregyensúly > Felhasználói beállítás) pontjába, amelyhez megjegyzést fűztek, a megjegyzésből csak az első 24 karakter lett másolva.
    • Ha nem sikerült bejelentkezni az FTP-kiszolgálóra úgy, hogy a hálózati beállításban a fényképezőgép beállítási menüjében található Network > Choose hardware (Hálózat > Hardver kiválasztása) értéke Wired LAN (Vezetékes LAN) volt, a csatlakozás típusának FTP upload (FTP feltöltés) volt megadva, az IP-cím lekérdezésének módjául pedig az Obtain automatically with the Connection Wizard (Automatikus lekérés a Csatlakozási varázsló segítségével) lehetőség volt kiválasztva, a csatlakozás újbóli megkísérlésekor az automatikusan lekért IP-cím „000.000.000.000” volt.
    • 30p, 25p vagy 24p képkockasebességgel rögzített videót a fényképezőgéphez HDMI-kábellel csatlakoztatott televízión, a fényképezőgép beállítási menüje HDMI > Output resolution (HDMI > Kimenet felbontása) pontjának 1080p (progressive), (1080p (progresszív)) beállítása mellett megjelenítve a kép torzult.
    • Profiljában kétbájtos karaktereket tartalmazó IPTC-beállításokat (IPTC információt) tartalmazó fájl fényképezőgépre másolásakor a gép az IPTC-beállítások megtekintésének kísérlete közben lefagyott.
    • Ha a Saját menüben az Add items (Elemek hozzáadása) beállítás volt kiválasztva, a monitoron a hozzá nem adható elemeknél is az OK lehetőség jelent meg.
    • Ha a beállítási menü Language (Nyelv) pontjában az Arabic (Arab) lehetőség volt kiválasztva, egyes menükben a szövegek és ikonok átfedésbe kerültek, a szöveg pedig kikerült a kijelző jobb szélére.

A frissítéshez szükséges fájlok letölthetők az alábbi linkeken, ahol a frissítés menetének tudnivalói is megtalálhatók.