World Press Photo kiállítás Budapesten

0

Ismét Budapest – pontosabban a Néprajzi Múzeum – lesz az otthona a világ egyik legismertebb sajtófotó kiállításának, a World Press Photonak.

A 2014. szeptember 25-én (csütörtökön) 17 órától nyíló tárlaton 167 kép meséli el az elmúlt év legfontosabb eseményeit.

A kiállítást Peter Turnley fotográfus nyitja meg, akinek Francia csók – Szerelmes levél Párizshoz című fotótárlata ugyancsak megtekinthető a helyszínen.

Andrzej Grygiel (POL) – Műlesikló verseny résztvevője

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Ismét a Néprajzi Múzeum ad otthont a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb sajtófotó-kiállításának. A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt: 167 képbe sűrítve láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Izgalmas élményt nyújt mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban.

*A megnyitó előtt 2014. szeptember 25-én csütörtökön 15 órakor sajtótájékoztatót tartunk a Néprajzi Múzeumban**.*

*A megnyitó időpontja: 2014. szeptember 25. csütörtök 17.00 óra**
**A megnyitó helyszíne: Néprajzi Múzeum, 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.**
**A kiállítást megnyitja: Peter Turnley fotográfus, a Francia csók – Szerelmes levél Párizshoz című kísérőkiállításban látható képek alkotója*

A World Press Photo független non-profit szervezet, 1955-ben alakult, központja Hollandiában, Amszterdamban van. Célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének. A World Press Photo tevékenységei közé tartozik még az évente megrendezett multimédia-verseny, a különböző aktuális tematikájú kiállítások, és az évente szervezett Joop Swart Masterclass, amely az egyik legrangosabb sajtófotó oktatási program.

Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotó versenye, díjnyertes felvételei egy utazó kiállításon vesznek részt 100 helyen a világ 45 országában. A kiállításoknak több millió látogatója van. A World Press Photo budapesti kiállítása harminchárom éves múltra tekint vissza.

Gary Knight, a 2014. évi zsűri elnöke a következőket mondta a díjazott alkotások kapcsán:

„Elhatároztuk, hogy az ügyek és események fotózását értékeljük, nem magukat az ügyeket és díjazásakor fontos volt az esztétikai és az újságírói elem is, valamint az is, hogy a fotó képes legyen egy pillanatnál tovább megragadni a néző figyelmét. Azokat a fotókat kedveltük, amelyek a párbeszéd kezdetét jelentették a nézővel, nem a végét, és azokat, amelyek a fotó témájáról gondolkodtattak el, és nem a fotó alkotójáról.”

További információ a következő linken: http://www.worldpressphoto.org