Új típusú Li-ion akku hosszú élettartammal

0

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetemen (Nanyang Technology University – NTU) olyan új típusú lítium-ion akkumulátorok fejlesztésén dolgoznak, amelyek jelentősen hosszabb élettartamúak.

Mint ismeretes, a jelenlegi, átlagos Li-ion akkumulátorok cirka 500-1000 töltést viselnek el, ezt követően drasztikusan csökken a kapacitásuk, illetve a kivehető áramerősségük is. Jóllehet, a legmodernebb akkuk még mindig a lítium alapúak, a relatív kis töltési ciklus miatt sűrűn kell cserélnünk (lásd pl. okostelefonok, notebookok akkumulátorai átlagosan 3-4 év alatt tönkremennek, de az elektromos autóknál is komoly gondot jelent a cellák fáradása).

Az NTU mérnökei azonban olyan áttörést hoztak, amely gyökeresen megváltoztathatja a lítium alapú akkumulátorokról alkotott képünket. A kevés töltési ciklus problémáját a hagyományos lítium-ion akkumulátoroknál az anódként használt grafit okozza, ezt cserélték le egy új anyagra, egy titánium-oxid alapú gélre, amelyet pl. a naptejekben is alkalmaznak. A fejlesztés következtében nem csak a töltési ciklusok száma, de a töltés áramfelvétele is drasztikusan megnő, így gyorsabban is tölthetők ezek az akkuk, mint a hagyományos Li-ion változatok. Ez jelentősen megkönnyítheti majd az elektromos autók terjedését is, hiszen a korábbi fél órás gyorstöltés helyett elegendő lesz 5 percre töltőre helyezni a gépkocsi akkumulátorait, s újabb közel 100 km-t autózhatunk majd.

Az akár 10.000-szer is feltölthető, a hagyományoshoz képest 10× hosszabb életciklusú új típusú lítium-ion akkuk remélhetőleg hamarosan tömeggyártásba kerülhetnek, s a legtöbb nagy gyártó le is csap majd rájuk.
Így legyen!