Profoto HSS firmware frissítéssel

0

HSS világításra is megtanította B1-es TTL vakuit a Profoto. A firmware frissítés formában kiadott új fejlesztés a vakuk fizikai módosítása nélkül teszi lehetővé, hogy a legkisebb vakuszinkron időnél rövidebb expozíció esetén is használható legyen a vaku fénye (bővebben a HSS vakuzásról). A vaku ilyenkor egy villanás helyett többször villan, így akár 1/8000-es expozícióhoz is stabil és erős megvilágítást tud biztosítani.

A frissítés által nyújtott új szolgáltatás mind a Canon, mind pedig a Nikon rendszerekkel használható, de a B1 vakut illetve az AirRemote kioldót egyaránt frissíteni kell hozzá. A frissítéshez szükséges fájl és útmutató a termék regisztrálása után letölthető a Profoto weboldaláról.

Sajtóközlemény (2014. december 13.)

A Profoto e hét csütörtökön bejelentette újítását a Profoto stúdióvakukkal kapcsolatban. Jövő hét hétfőn, azaz 2014. 12. 15-én hivatalosan is bemutatkozik a Profoto HSS a Profoto B1 vakukhoz. Több mint egy év fejlesztés eredményét sűrítették bele az új HSS firmware-be, így a Profoto B1 felhasználók még sokrétűbb szolgáltatásoknak örvendhetnek a vakuk használata közben. A HSS (High Speed Sync=nagy zársebességű szinkron) lényege, hogy a tükörreflexes fényképezőgépek natív szinkronsebessége (általában 1/250) felett vakuzva is egyenletes, tökéletesen megvilágított képeket kapunk. Ezt a vaku úgy éri el, hogy egy „hosszú” villanás helyett több rövid fénykibocsátás történik. A Profoto rendszere akár 1/8000-es záridőig is képes garantálni a pontos fénymennyiség leadását. Ezzel lehetőség nyílik gyors mozgások kimerevítésére nappali fényben is, illetve teljesen nyitott rekesz mellett sem lesznek kiégett képterületek. A rendszert a Profoto Canon és Nikon gépekkel is tesztelte, a leggyakoribb modellekkel minden további nélkül kihasználható az összes funkció.

Az új firmware verzó 2014. december 15.-től elérhető a B1-es vakukhoz és az Air Remote kioldó TTL-C/-N verzióihoz, amely a www.profoto.com/myprofoto oldalról lesz letölthető. A frissítést a felhasználók maguk is elvégezhetik az eszközökön USB csatlakozón keresztül. Alkatrész cserére nincs szükség, a vakukban lévő csövek képesek teljesíteni a gyorsszinkronhoz szükséges villanási sebességet.

A Profoto úgy hiszi, hogy ez a funkció újabb hatalmas előrelépést jelent a külső helyszínen történő fotózásban, mint ahogy a B1 bemutatása is az volt egy éve.