pixinfo.com fórum

A Pixinfo.com és a Fotózz.hu felhasználóinak fórumai

RegisztrációRegisztráció 
DRI

Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Közélet
 Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  

Mi a te álláspontod?
A HDR/DRI ellen vagyok...
36%
 36%  [ 8 ]
Szeretem a HDR/DRI képeket...
63%
 63%  [ 14 ]
Összes szavazat : 22

Szerző Üzenet
SchRay
Törzstag

HozzászólásElküldve: 2008. Június 8. 22:22    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

gaszi írta:

Nha szóval, az lenne a kérdésem, hogy mi is az a minimál?? Smile Több fotót láttam és nagyon megtetszettek...de van ezeknek PS-ben valmi spec utómunka vagy ilyesmi?????

Olyan fotó amelyen minimális mennyiségű és képalkotó erejű elem szerepel, vonalak, körök, foltok, egy két apró momentum, kevés részlet, sima vagy egyszerű textúrájú felületek. PS max retusálás,ha a valóság több részletet tartalmazott... Smile -nagyjából... én így tudom
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
gaszi
Újonc

HozzászólásElküldve: 2008. Június 8. 21:15    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Tudom, hogy amit most írok kicsit OFF lesz ebben a Topicban, de nem akarok midnen egyes kérdésért új topicot nyittani, csak az adim dolgát nehezíteném vele.... láttam, hogy nem nagyon vannak itt olyan topicok, amelyekben az amatőrök kérdéseket tehetnek fel a tapasztaltabbaknak (holott ez a fotózz.hu közösség forumja).... ezért ha baj, vagy problémás, hogy itt kérdezősködök, megértem, ha az Admin Út törli a topicot....

Nha szóval, az lenne a kérdésem, hogy mi is az a minimál?? Smile Több fotót láttam és nagyon megtetszettek...de van ezeknek PS-ben valmi spec utómunka vagy ilyesmi?????
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
SchRay
Törzstag

HozzászólásElküldve: 2008. Június 4. 13:15    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

V.F. írta:

A javítgatásos, szépítgető utómunka kell.

jah, így van, csak sajnos sokan már ettől is falramásznak,h pfúj,pfúj,túl tiszta,túl éles, túl szép, biztos meg fotospozta, pfuj... Very Happy Very Happy Very Happy

ezek kb annyit tudnak a fotózásról,hogy az analógnál beadom a filmet az előhívóba, a digitnél, meg rámegy a kártyára... ha tudnák,hogy a filmelőhívás mi fán terem, meg,hogy a digit milyen műveleteket hajt végre a képen mielőtt az rámegy a kártyára, akkor elgondolkoznának azon,hogy mi is az utómunka definíciója...

hiszen a filmelőhívásnál egy csomó dolog mértékének megválasztásával más-más eredményt kapunk, a digit meg még a raw-hoz is hozzányúl,de a jpg-n aztán zajt szűr, élesít,színez... akkor most ők azt mondják,hogy fuj emberi utómunka, csinálja csak a laborgép, meg a processzor? ez a ló innenső oldala, a túlsó meg a HDR-giccs ilyenfokú popularitása...
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
V.F.
Törzstag

HozzászólásElküldve: 2008. Június 4. 12:37    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

SchRay írta:

A másik tészta az átalakítás, amivel sokan,sokszor sokat rontanak... jellemzően...

Ezt mondom én is, csak nem így fogalmaztam.
OK. Legyen átalakítás. Szóval az már annyira nem jön be.
A javítgatásos, szépítgető utómunka kell.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
SchRay
Törzstag

HozzászólásElküldve: 2008. Június 4. 12:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

V.F. írta:
Szavazni nem szavaztam, mert nincsen olyan opció, ami a kettő között lenne valahol félúton.
Azért ez így elég durva megfogalmazás, hogy „ellene vagyok”.
Természetesen van létjogosultsága a dolognak. Arra kell csak vigyázni, hogy ne essen túlzásba vele az ember, mert akkor már tényleg kicsit hatásvadász és giccses lesz a kép.

Én egyébként a minimális utómunka híve vagyok. Egy gyenge témát meg kompozíciót bár fel lehet dobni egy kis utómunkával de, attól még nem lesz jó, jobb a kép. Más kérdés hogy egyesek hasra esnek pár effektől és az égig, magasztalják ezeket a képeket.

Vannak az oldalon olyan fotósok, akiknek abszolúte nem volna szükségük, hogy belepiszkáljanak a képükbe, mert úgy is tökéletes és példaértékű képeket készítenek de, mégis agyon retusálják sztem teljesen feleslegesen. Néha még rontanak is vele az összhatáson.

Na egy kicsit elkanyarodtam a HDR-től.
Még egy tévhit. Egyes programok lehetőséget adnak arra, hogy egyetlen egy akár jpg formátumú képet más utólagos expo beállítással fűzzenek össze. Ezt is sokan alkalmazzák az oldalon. De ez nem HDR. Nincs meg az a dinamika különbség, mintha három különböző expójú képet készít az ember.

szerintem el kellene választani az utómunka, és az átalakítás fogalmát:
utómunka egy képen zajt szűrni, perspektíva korrekciót csinálni, kijavítani az objektív hibákat,helyrerakni a színeket, bőrhibákat eltüntetni, kiszedni az ellenpontokat, behangolni a tónusokat, zajt szűrni, élesíteni, tehát a kép minőségén javítani. Van olyan fotóm ami szerintem a fent felsorolt utómunkák nélkül 3,8-t ért volna el szerintem, így meg, mert világos, kiegyensúlyozott,tiszta,éles, még ha nem is nagy ügy ami rajta van, tetszett az embereknek (talán mert esztétikus...nemtom),pedig semmi hatásvadász jelenség nincs rajta, és 4,88 lett...

A másik tészta az átalakítás, amivel sokan,sokszor sokat rontanak... jellemzően...
Vissza az elejére
V.F.
Törzstag

HozzászólásElküldve: 2008. Június 4. 12:03    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szavazni nem szavaztam, mert nincsen olyan opció, ami a kettő között lenne valahol félúton.
Azért ez így elég durva megfogalmazás, hogy „ellene vagyok”.
Természetesen van létjogosultsága a dolognak. Arra kell csak vigyázni, hogy ne essen túlzásba vele az ember, mert akkor már tényleg kicsit hatásvadász és giccses lesz a kép.

Én egyébként a minimális utómunka híve vagyok. Egy gyenge témát meg kompozíciót bár fel lehet dobni egy kis utómunkával de, attól még nem lesz jó, jobb a kép. Más kérdés hogy egyesek hasra esnek pár effektől és az égig, magasztalják ezeket a képeket.

Vannak az oldalon olyan fotósok, akiknek abszolúte nem volna szükségük, hogy belepiszkáljanak a képükbe, mert úgy is tökéletes és példaértékű képeket készítenek de, mégis agyon retusálják sztem teljesen feleslegesen. Néha még rontanak is vele az összhatáson.

Na egy kicsit elkanyarodtam a HDR-től.
Még egy tévhit. Egyes programok lehetőséget adnak arra, hogy egyetlen egy akár jpg formátumú képet más utólagos expo beállítással fűzzenek össze. Ezt is sokan alkalmazzák az oldalon. De ez nem HDR. Nincs meg az a dinamika különbség, mintha három különböző expójú képet készít az ember.
Vissza az elejére
SchRay
Törzstag

HozzászólásElküldve: 2008. Június 4. 11:03    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

az a helyzet,hogy tele van a fotozz túlszaturált,túlkontrasztolt, hatásvadász, rosszulkomponált,de felajnárolt természetellenes HDR,vagy agyonPSezett izékkel...

http://www.juzaphoto.com/shared_files/articles-nature/florida_louisiana/florida_logo.jpg
A kép a Juza Nature Photography honlapjáról van, szemmel láthatóan széles dinamikát fog át, de abszolút nem hat természetlellenesnek, nem is HDR sztem,de nem is egy alapjáratú jpg, vszeg raw-ból bővítette a fotós a dinamikát.
Még ilyesmi belefér: http://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=168197
Kb ez a szint, nevezhetjük ízléshatárnak,ami belefér, a többi maximum technikai érdekesség, tudnék rengeteget mutatni,de nem szeretnék megbántani senkit, asszem én is tettem fel olyat régebben, ellenpéldának meg lehet azt nézni, az már a határon van erősen. Smile
Vissza az elejére
SchRay
Törzstag

HozzászólásElküldve: 2008. Június 3. 21:58    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

bányászbéka írta:
Szerintem minden kornak megvan a maga fotós divatja...

meg az aktuális ízlésficamja Very Happy
Vissza az elejére
bányászbéka
Törzstag

HozzászólásElküldve: 2008. Június 3. 0:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Az elmúlt hetekben teleírtam 12 gigabájtot és mellé 14 tekercs filmet. Amikor a filmeket megláttam, már megint eszembe jutott, hogy a 20D-met elcserélem egy Trabantért. Mondjuk régen kifutott modell meg minden, de a 10+ éves EOS-50 váz és a Tri-X minden gond nélkül megoldotta azokat a szituációkat amiket a digittel csak szürkeszűrővel és megvilágítási sorozattal tudtam megcsinálni. Sötét épületbelsőkről nem beszélve. Na mindegy, előbb-utóbb úgyis upgradelem a 20-D-t, csak az a gond hogy ez 2-3 év után megint esedékes lesz, akárit veszek helyette. Az 50es váz meg akkor is tudja majd amit kell. Igazából az a gond a HDR-rel hogy nem lehet minden szituációban arra számítani hogy majd x képből összegyúrok egy x+1ediket, és ahhoz sem mindig van az embernek kedve hogy egy képet megsokszorozzon utólag és abból rakjon össze HDR-t.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Rob-100
Őstag

HozzászólásElküldve: 2008. Június 2. 20:37    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

bányászbéka írta:
Analóggal kell fényképezni, oszt nem kell HDR Laughing

á, amikor még analóg SLR-em volt, akkor sem tudtam számottevő dinamikatartományt elérni, akárhogy mértem, valami mindig bebukott v. kiégett Evil or Very Mad

viszont, amikor áttértem a digitális pocketgépemre, jött a revelációszerű felismerés, hogy szinte bármilyen fényviszonyok között lehetett fényképezni, pedig csak 2mm-es volt a nagyobbik blendenyílás Rolling Eyes
Vissza az elejére
bányászbéka
Törzstag

HozzászólásElküldve: 2008. Június 2. 16:57    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Analóggal kell fényképezni, oszt nem kell HDR Laughing
Vissza az elejére
gaszi
Újonc

HozzászólásElküldve: 2008. Június 2. 14:55    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Azért vannak olyan HDR-ek, hogy a pofa leesik...csak kell tudni, hogy hogyan kell azt készíteni... ez olyan, mint a fotózás. amikor elkezdi az ember, a fotók amatőrök, amikor sokat gyakorolja kifinomult, egyedi, jó lesz... így van ez a HDR-el is... az első HDR képek olyanok mint a hányás, ettől kap hányingert az ember...idővel egeydi, mesteriek lesnzek (nézd bazsitoo2-t)... Smile
Vissza az elejére
efi
Őstag

HozzászólásElküldve: 2008. Június 2. 14:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Rob-100 írta:
jó kép alatt itt nyilván a műszakilag jó képeket értjük...

műszakilag??
nem kellene a szoftverre fogni. tudni kell, hogy mikor lehet egyáltalán alkalmazni.
Vissza az elejére
Rob-100
Őstag

HozzászólásElküldve: 2008. Június 2. 13:06    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

jó kép alatt itt nyilván a műszakilag jó képeket értjük...
Vissza az elejére
Domshow
Arany-tag

HozzászólásElküldve: 2008. Június 2. 12:43    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

efi-vel egyetértek. Ha van egy jó kép, teljesen mindegy, hogy HDR vagy nem...
Én készítettem már HDR képet, mert egyszerűen olyan lapos lett volna a fotó a hihetetlen fényességi tartományátfogással, és nem adta volna vissza azt az élményt, amit szabad szemmel láttam, így ehhez a technikához nyúltam.

Van szép HDR, és van giccs HDR. Ez utóbbi nem feltétlen rossz jelző, lehet abból is jót készíteni, de nem szabad túlozni.
Vissza az elejére
efi
Őstag

HozzászólásElküldve: 2008. Június 1. 23:02    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

tulajdonképpen mire is vonatkozik a szavazás?
a jó kép az jó kép, függetlenül attól, hogy milyen technikával érték el. a rossz kép ugyanúgy technika független.
ellenzem a rossz képeket.
Wink
Vissza az elejére
bányászbéka
Törzstag

HozzászólásElküldve: 2008. Máj. 31. 20:16    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szerintem minden kornak megvan a maga fotós divatja...
Vissza az elejére
Rob-100
Őstag

HozzászólásElküldve: 2008. Máj. 31. 18:40    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

szerintem a HDR csak egy jó módszer arra, hogy a tökéletlen gépeinkkel meg próbáljuk elérni az emberi szem és agy csodálatos képalkotását

nagy különbség, hogy a f.gép csak egy időpillanatot rögzít, míg az agyban a kép leképeződése folyamatos, a tekintet összevissza csapong és ezáltal minden tárgyról a helyesen exponált kép jut be az agyba, hogy az a másodperc töredéke alatt liveview-képet alkosson (persze itt is lehet olyan fényerőkülönbség, amelyet a szem már nem képes lekövetni)

érdekes tapasztalatom volt, hogy egy BMW-motorkerékpár tankján lefényképeztem az emblémát a fekete tank környezettel együtt...véletlenül a PS-ben rányomtam az equalize gombot, az összes tükröződő háttér, az emberek stb. mind előjöttek, miközben az eredeti képen még csak sejteni sem lehetett a formákat, ez DRI volt a javából Cool

A hozzászólás legutóbb Rob-100 által 2008. Máj. 31. 21:14-kor lett szerkesztve, összesen 1 alkalommal.
Vissza az elejére
gaszi
Újonc

HozzászólásElküldve: 2008. Máj. 31. 15:01    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Azért vetettem fel ezt a témát, mert nem tudom... Very Happy
Vissza az elejére
eleven11
Törzstag

HozzászólásElküldve: 2008. Máj. 31. 14:05    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

én ugy tudom, hogy a HDR és a DRI között a különbség, hogy a HDR több expoból van összerakva, így növelve meg a dinamikát. A DRI pedig egy képből van. Pl egy RAW file-t három különböző módon hívnak és azt rakják össze.

Szerintem a HDR-t és a DRI-t is meglehet csinálni szépen és csúnyán is, túlhúzva, vagy szép dinamikus tónusokkal.
Én talán a házi húsleves és az instant húslevesporral hasonlítanám össze Smile
Vissza az elejére
lori_atya
Törzstag

HozzászólásElküldve: 2008. Máj. 31. 11:49    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

szerintem a ketto ugyanolyam mu lehet eltulozva, es ugyanolyan szep ha izlesesen es mertekkel van megcsinalva.
nem latom ertelmet szavazasnak ezzel kapcsolatban, de na.
a fotozz fooldalan egyertelmu hogy az emberek szeretik-e vagy sem ezeket a kpeket Very Happy
a lenyeg az egeszben hogy ne csinaljunk divatot belole. hasznaljuk ahol indokolt es hagyjuk a csudaba ott ahol nem az.
masfelol sok kulonbseget nem latok a 2 modszer kozott, a ketto ugyanarrol szol. sot, a HDR is egy DRI modszer., es a jpg-k PS altali kezzel allitott es buheralt dinamika novelese is egyfajta DRI.

a DRI az nem azt jelenti hogy dinamikatartomany-noveles?
tehat akarmilyen modszerrel noveljuk, az mind DRI lesz. a HDR is.

nem?
ha tevedek, vilagositsatok fel. koszi!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
gaszi
Újonc

HozzászólásElküldve: 2008. Máj. 31. 8:13    Hozzászólás témája: DRI Hozzászólás az előzmény idézésével

Most hallottam DRI stílusról...lényege, hogy nem olyan mű, gumicukorka, mint a HDR.. amennyiben valaki tud valamit erről, az eljárási módjáról stb., kérlek az ossza meg... Smile
Vissza az elejére
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Közélet Időzóna: (GMT +2 óra)
1 / 1 oldal

Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.
Bezárás