Azt gondolod UFO? Pedig nem az!

0
859

Fogalmad sincs, hogy mi van a címlap fotón? Nem kell szégyenkezni, sokan vagyunk ezzel így. De nem is hinnéd, mennyire egyszerű a megoldás. Sőt, azt sem, hogy nem is annyira nehéz ilyen fotókat készíteni.

Előre leszögezhetjük, hogy amit látunk, az nem egy absztrakt grafika, hanem természetfotó.
A képeket a spanyol Xavi Bou készítette, aki geológia szakon végzett a barcelonai egyetemen (ezzel egy időben pedig fotózást is tanult a Girisart iskolában). 2009 óta nem csak fotózással, de retusálással is foglalkozik, így a digitális képalkotás csínját-bínját sikerült kitanulnia. Kedvenc időtöltése az utazás és a természetfotózás. Kíváncsisága viszont odáig hajtotta, hogy kifejlesztett egy olyan rendszert, amivel képes követni a madarak mozgását.

A mozgások megörökítése már régóta érdekli az embert, de fényképezni csak azóta lehet, amióta kellően érzékeny nyersanyag és gyors egymás utánban történő expozícióra is van lehetőség. A XIx. században létrejött kronofotográfia feladata a mozgás elemekre bontása, majd ezek tudományos céllal történő tanulmányozása. A tudományág úttörő alakja a holland Eadweard Muybridge, aki több kamerából álló rendszerével örökített meg mozgásfázisokat. Legismertebb alkotása a vágtázó ló és lovasának fázisait bemutató sorozat.
muybridge_horse_gallop_animated

Xavi Bou azonban nem külön képkockákon, hanem egyetlen fotón ábrázolja a mozgást, amitől sokkal meglepőbb és sokkal izgalmasabb lesz. Ezzel elérhető, hogy ne a mozgás fázisain legyen a hangsúly, hanem az útvonalon, másrészt igazán látványos lesz a madarak röpte.

Az egyszerűen csak ornitográfiának nevezett projektjét évek óta készíti, a legjobbakat weboldalán is megtekinthetjük. Ebből közlünk egy válogatást:

S hogy miként lehet ehhez hasonló képeket készíteni?
Állvány, sorozat mód, a képeket belököd Photoshopba, egymás alatti rétegekre, majd a rétegek átlátszóságát “Darker color”-ra állítod. Persze ennyivel azért nem úszod meg, szükség lehet az egyes rétegek pontosabb átlátszóságának kezelésére rétegmaszkkal, de a lényeg már így is látható lesz (a feltétel az, hogy a háttér világosabb legyen, mint a madár).