Fotózz te is portrékat fényfüzérrel

0
1 602

Közeledik a karácsony, előkerülnek a fenyőfa díszek és az égősorok is. Használd ki a pontszerű fényforrások előnyeit hangulatos portrék készítésére.

Irene Rudnyk videójából megtudhatjuk, hogyan dolgozhatunk az aprócska égők segítségével.
Persze ennyi azért nem lesz elég, kell szép lágy szórt fény egy irányból (pl. a mostani szürke, felhős időben az ablakból beszűrődő fény pont ilyen, de használhatunk szoftboxos vakut is, aminél a modelltől való távolsággal is játszhatunk, így növelhetjük, vagy csökkenthetjük a két arcfél közötti fénykülönbséget, illetve szükség lehet derítőlapra is a másik oldalra).


A lényeg természetesen az, hogy kis mélységélességgel dolgozzunk, tehát valamilyen fényerős portréobjektívre lesz még szükségünk. Irene 85mm f/1,2-t használt, de tökéletes lehet a célra az amatőr fotósok által is elérhető árú 85mm f/1,8, meg persze a komolyabb 85mm f/1,4 is, illetve egy 100mm f/2,8 Macro objektívvel is meg lehet próbálni, csak ezzel távolabb kell majd állnunk a modelltől (vagy szűkebb kivágással kell dolgoznunk). Minél nyitottabb blendével fotózol (és minél távolabb esnek a fókusztól), annál nagyobbak lesznek a fényfoltok. Érdemes tudni, hogy hiába készülnek lekerekített lamellákkal a modern objektívek, egy bizonyos fokon túl a fényfoltok szélei a szép ívek helyett sokszögszerűek lesznek (már csak ezért is érdemes nyitott rekesz környékén dolgozni).

A karácsonyi fényfüzért ragasztószalaggal rögzítették a plafonhoz, de a gép felé is engedtek egy szálat, amit a fotós tartott, ez adta az előtér fényfoltjait.

Egy dolgot azért ne tanuljatok el: soha ne tartsátok így a gépet, pláne, ha még a nyakpánt sincs a vázon és nincs a nyakatokban!!! 😉

Egyébként is a portré állásban felülről tartjuk a gépet, nem alulról, hogy a súlya ne kelthessen forgatónyomatékot és ne billenhessen le még véletlenül sem:

forrás: techradar

További részletek a videóban: