Készíts te is érett pitypangot szélerőműből!

0
784

Jamie Seidel amatőr fotós time-lapse videójában mókás táncra perdülnek a szélerőművek. Az igazán látványos azonban a végén alkalmazott trükk, aminek hatására a lapátokból szép lassan pitypanghoz hasonló alakzat alakul ki.

A megoldás viszonylag egyszerű:
Az alapképek elkészítéséhez állványra és időzített sorozatra van szükség. Mivel az egyes szélkerekek nem tökéletesen azonos sebességgel forognak, így ha több szélerőművet szeretnénk egyszerre megörökíteni, akkor eleve sok száz fotóra lesz szükségünk. Egy szélkerék esetében elegendő lehet egy gyors sorozat is, amely 360 fokos körbefordulás alatt történik.

A képeket Photoshopban egymásra helyezzük (File/Scripts/Load Files into Stack…), majd a második rétegtől kijelöljük az összes felette állót (második rétegre kattintás, majd fellapozunk a rétegek között a legfelsőre, shift+kattintás) és a rétegek áttűnési effektjét normálról “Lighten”-re módosítjuk (a kijelölt rétegeken egyszerre hajtható végre ez a feladat).


A Lighten módszer persze főképp akkor működik, ha a szélkerék lapátja világosabb, mint a háttér. A legtöbb esetben azonban ez a feltétel egyesül, még ha az árnyékosabb részeknél nem is. Ez azonban nem okoz problémát a végső kép élvezete szempontjából.

Ha túl sok képünk lenne, akkor szegmentálhatjuk is a folyamatot, pl. 50-essével vagy 100-assával, majd az így készült kompozitokat egyesítve ismét rétegekre olvashatjuk be azokat, ahol a “Lighten” újbóli használata végül egyesíti a fázisképeket.

Jamie videója: