Legográfia, azaz Lego fotózás kimaxolva

0
1 710

Lampert Benedeket, vagy ahogy ő magát hívja: Aquila nevét valószínűleg még kevesen ismerik, pedig kitartása és megszállottsága, valamint türelme példaértékű lehet mindannyiunk számára.

Benedek nem csak komoly Star Wars rajongó, de elhivatott amatőr fotós is, akinek célja, hogy a saját maga által választott Lego fotózásban az egyik legjobb, ha nem a legjobb legyen idehaza. Azt a Fotózz!hu-ról már korábbról tudom, hogy évek óta a fotózás egy kis külön szeglete a figurákkal megjelenített kis történetek fotózása, azonban nem ismerem e pici szegmens összes fotósát. Azt viszont biztosra veszem, hogy Lampert Benedek ott van a legjobbak között, ha éppen nem ő a legkreatívabb és a legjobb az összes magyar közül e téren.

Az mindenesetre teljesen egyértelmű, hogy képei nem csupán néhány figura elhelyezéséből és “ahogy sikerül” fényekben történő elkattintásból állnak. A fotókból jól látszik, hogy komoly tervezés előzi meg minden egyes kép elkészítését, külön hangsúlyt fektetve a fényekre. A fotós nem csupán statikus képeket készít, bár ehhez is ki kell találni egy jó jelenetet. A hab a tortán az, hogy sok kép dinamikus, mozgást is ábrázol, ezt pedig a kis Lego figurákkal nem is olyan egyszerű kivitelezni.

Az alábbi kis werk time-lapse-ből látható, milyen sok ideig tart egy kép nyersanyagának elkészítése (érdemes 0,25×-es sebességgel nézni, úgy könnyebb felfogni), azt azonban nem mutatja, hogy milyen komoly utómunkák szükségesek még a teljes elkészülésig. Én biztos vagyok benne, hogy jó pár órát tölt a szerző a képszerkesztő mögött is ahhoz, hogy az általa legjobbnak vélt végeredmény szülessen (ami persze nem azt jelenti, hogy a fröccsenő víz, a szálló homok, a repkedő fűszálak vagy a lebegő füst utólag kerülne a képre).

Első sorozataiban feldolgozta a Star Wars-t, ezt követően vegyes képeket készített, többféle témában, majd ismét egy sorozatban gondolkodott, így a karácsonyt járta körül, míg a negyedik, legfrissebb szériájában ismét a Star Wars figuráké a főszerep.

Szóval nyugodtan kijelenthetjük, hogy itt egy maximalista, megszállott, türelmes és elhivatott fotós munkájával ismerkedhetünk meg:

Lampert Benedek blogjában további részleteket is olvashattok a témáról, még több képével pedig a Figs Fan Photos facebook oldalán találkozhattok.