Most kell menni téli, havas asztrotájképet fotózni!

7
1 511

Ha szeretnél olyan csillagos égboltos éjszakai fotót, amelyen a havas táj sem burkolózik teljes sötétségbe, akkor most ideális körülmények fogadnak a természetben.

A legjobb téli, havas asztrotájképet ugyanis három feltétel teljesülésekor készíthetsz:

  • ha nem ködös az idő, tiszta, párától mentes a levegő (most stimmel)
  • ha havas a táj (ez is megvan)
  • és ha félhold van, amely megvilágítja a tájat, de nem nyomja el a csillagok fényét (ez is adott)

Igazság szerint az sem nagy baj, ha a holdfázis már közelebb van a teleholdhoz, de ez esetben a táj jobban fog érvényesülni, mint a csillagok.
Ne felejtsd el, hogy minél távolabb mész a városoktól, annál kevésbé jelentkezik majd a fényszennyezés.

Ahhoz, hogy a csillagokat álló helyzetűként, pontokként megjelenve fotózzuk, az kell, hogy az expozíció ne legyen túl hosszú, azaz a Föld forgása miatt az égbolt ne forduljon el túlzottan és a csillagok ne ívet rajzoljanak a képen. Ehhez nagy érzékenységet kell használnunk. Objektívünk fényerejének függvényében (f/2,8 vagy f/4) az ideális érzékenység ISO1600 vagy ISO3200, ha kicsit rekeszelünk (pl. F5,6-ra), akkor értelemszerűen több (pl. ISO6400). Az alapot mindenesetre a gyújtótávolságból kalkulálható maximális zársebesség fogja megadni, amely ahhoz szükséges, hogy a csillagok ne forduljanak el a képen (igazság szerint az sem mindegy, hogy az ég mely részét fotózzuk, hiszen az észak felé eső csillagok lassabban “mozognak”, mint a nyugat vagy kelet felé esők).
A szükséges záridő kiszámításához az ún. 600-as szabály alkalmazható, ahol a maximális záridő a t=600/f képletből számítható, ahol f a kisfilmes formátumban értendő gyújtótávolság. Azaz egy 16 mm-es gyújtótávolságú kisfilmes (vagy 10 mm-es APS-C) objektív esetén a max. záridő 600/16=37 mp.
A záridő kiszámításához egy korábban megosztott alkalmazás is segítségünkre lehet.

Egy dolog persze a technika, egy másik viszont a felkészülés. Nagyon fontos, hogy ne úgy indulj neki, mint ha nyári túrára mennél. Most -10°C foknál is hidegebb éjszakák jönnek, így legalább két termosznyi forró teát, kiegészítésnek vészhelyzet esetére cukros vizet vagy kólát (kevésbé hajlamos megfagyni, mint a tiszta víz), illetve műzli szeleteket és egyéb könnyen fogyasztható ételeket (konzerv, szeletelt kenyér) is készíts be, ha esetleg elakadnál, vagy bármi baj történne. Fontos, hogy lapátot, takarókat és tripla mennyiségű zoknit is vigyél magaddal, ha valamiért a kocsiban kellene aludni. Sapka, sál, kesztyű elengedhetetlen! Ha teheted, ne egyedül menj! Kellemetlen dolog elcsúszni a jégen, boka vagy medencetörést szenvedni úgy, hogy nincs aki segítsen. A telefonok legyenek teljesen feltöltve és a ruházatodban, meleg helyen tartsd! Hidegben az akkumulátorok sem bírják olyan jól szusszal.
Figyelj oda a kocsi fagyállójára is! A benzinkutakon ingyen megmérik neked a fagyáspontot.

Jó fényeket, szép képeket kívánunk! S ne feledd, ha sikerült szép fotót készítened, oszd meg velünk, s töltsd fel a fotozz.hu-ra is!

A fotózás mikéntjéről Kamil Tamiola videójából tudhatunk meg többet.