Röviden: Fujifilm FinePix S304 Zoom teszt

0

A Fujifilm elsőként a FinePix 2800-ban jelent meg 6x-os zoommal, mely alacsony ára miatt könnyen elérhető volt. A FinePix S304 (vagy ahogy az Amerikai Egyesült Államokban nevezik FinePix 3800) a 2800-hoz képest elsősorban a nagyobb felbontású CCD-ben, az S304-ben használható 3 rekeszértékű rekesz-előválsztásban, illetve az alkalmazott xD kártyában különböznek.

A FinePix S304 igen kényelmesen kézbe fogható, szinte alig akarjuk elengedni, annyira jó érzés. A legnagyobb felbontásban készíthető 2048×1536 pixeles képek 18×13 cm-es méretig nagyíthatók papírképre. A 3 Mpixeles képeken kívül készíthetünk 1600×1200, 1280×960, vagy 640×480 pixeleseket is. A képek minősége két tömörítési fokkal adható meg, sajnos csak a legnagyobb felbontásnál. A zársebesség 3 mp és 1/1500 mp közötti lehet, ezek közül az automatika választhat. A rekesz F2,8 vagy F4,8 vagy F8,2 értékek valamelyikére állítható be, akár kézileg is. Az érzékenység – mint sok más kompakt Fujifilm gépnél – sajnos csak ISO100 lehet. Ez elég kellemetlen pontja a gépnek.


Az S304 optikája F2,8-F3,0 fényerejű, ami a 38-228 mm-es fókusztávolság tartományra tekintettel jó érték. Sajnos az optika aberrációja közepes, ilyen zoomnál elfogadható. A zoom használatakor 19 zoom állás használható, ami jó beállíthatóságot eredményez. Az optikai zoomon felül 2,5x-es digitális zoomot is használhatunk. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 80 cm, makró módban 10 cm. A makró esetén nem használhatjuk a zoomot, a legkisebb befogható terület szélessége 70 mm. Ez az átlagosnál kicsit gyengébb teljesítmény. A fókusz beállítását csak az automatika végezheti, kézi fókuszálásra nincs lehetőségünk. Kellemes, hogy a vaku teljesítménye szabályozható, +-2/3 Fé tartományban. Átnézeti kereső kialakítására a nagy zoom miatt nem volt lehetőség, így az olcsó elektronikus keresőt alkalmazták, sajnos dioptria korrekció nélkül. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az LCD felbontása meglehetősen gyenge, így az LCD-n látható kép nem túl éles.

A használható téma-módok között a szokásos portré, tájkép, éjszakai és sport módokat találjuk meg. A fényképezőgéppel sorozat felvétel is készíthető, igaz, itt a sorozat elnevezés kicsit erős, hiszen mindössze két kép készíthető el. Ez sajnos olyan, mintha nem is lenne, a használhatósága megkérdőjelezhető. A fehér-egyensúly napfény, árnyék, izzó és három féle fénycső értékre állítható. Kézi beszabályozásra nincs mód.

Mozgóképek felvételekor a gép hangot is rögzít, a maximális felvétel hossz 60 mp.

Az állványmenet fémből készült, az optikai tengelyhez 1,5 cm-re helyezték el.


Automatikus fehér-egyensúly állítás, vaku nélkül. A képet remek részletgazdagság jellemzi. A fehéregyensúly meglepően jó, a kategóriában elfogadható. (100%-os nagyítás)

Manuális fehér-egyensúly állítás Az optika aberrációja közepes. A fehéregyensúly izzó állásban kicsit zöldesbe csúszott. (100%-os nagyítás)

Automatikus fehér-egyensúly állítás, vakuval. A témát még megvilágította a vaku fénye, de a háttérben már nem az igaziak a színek. Ez a vegyes megvilágítás mellett érthető. A vaku azért villanhatott volna nagyobbat is. A kép kicsit lágy, de a felbontásnak megfelelő részletgazdagság megvan. (100%-os nagyítás)

A fényképezőgépbe xD kártyát tehetünk, gyárilag 16 MB-os kártyát kapunk, de célszerű legalább 128 MB-os kártyát használni.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • négy darab AA elem

  • adaptergyűrű szűrőkhöz

  • USB kábel

  • hordszíj

  • objektív védő

  • 16 MB-os xD kártya

Sajnos a gépen nincs video-kimenet, így televízió készülékhez nem csatlakoztatható. Érdekes, hogy a gép csatlakozói nincsenek ajtó, vagy gumilap mögé rejtve. Negatívumként kell megemlítenünk, hogy csak ISO100 érzékenység használható.

A Fujifilm FinePix S304 azoknak ajánlható, akik nem elégednek meg a 3x-os zoommal, fontos számukra a jó felbontás, szükséges lehet a mélységélesség módosítása, szeretnének videofelvételeket is készíteni, de nem zavarja őket a mindössze ISO100-as érzékenység és a videó kimenet hiánya.

A Fujifilm FinePix S304 nettó ára 132 ezer forint. A tesztgépet a Digitcamtől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Bármelyik gépet is választja figyeljen arra, hogy a gépekhez mellékelt memóriakártya ritkán biztosít megfelelő tárolókapacitást, ezért egy nagyobb memóriakártya beszerzése mindig ajánlott. Ceruzaelemekkel szállított gépek mellé érdemes Ni-MH akkumulátorokat és egy jó töltőt is beszerezni. Ezekből a fontos kiegészítőkből nagy választékot talál partnereink, köztük a Digitcam üzleteiben.

A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.

Röviden bemutattuk