Térbeli viszonyok és torzítás

0
90

Már régóta a listámban van ez a bejegyzés, amelyet kezdő fotósok számára rendkívül hasznosnak találok. Egy picit segít elmélyedni abban, hogy mi is történik, ha ugyanazt a képkivágást próbálom elérni nagylátószögű- vagy teleobjektívvel. Egyszer, még régebben, mikor én is kezdtem a fotózást, jutott eszembe, hogy ha jövök az Erzsébet hídon, és le szeretném fotózni Szent Gellért szobrát, azt megtehetem a híd mindkét végéről, vagy netán a szobor lábától, de mást fog kitakarni a háta mögül. Szóval miről is beszélek? Vegyünk példaként két kis tálkát (sárga, kék), és tegyük egymás mellé. Ha lefotózzuk, egyformák lesznek. Ha az egyiket hátrébb tesszük, kisebb lesz, ha közelebb hozzuk, nagyobb lesz. Nincs ebben semmi meglepő, már iskolában megtanulhattuk az axonometrikus ábrázolással. Ha az egyiket hátrébb tesszük, és egy 50mm-es objektívvel fotózzuk, ezt látjuk:

relationships_50mm

Ha ugyanezzel a beállítással (kb fél méterre van hátul a tálka), de egy nagylátószögű objektívvel (18mm) fotózunk:

relationships_18mm

… a hátsó tálka kisebbnek tűnik, de élesebb, és torzul a tér. De ha egy 200mm-es teleobjektívvel fotózunk:

relationships_200mm

… a tálkák egyforma méretűek lesznek, (közel) semmit nem torzulnak, közelebbinek tűnnek (a teleobjektív a teret “összenyomja”, vagy másként “egy síkba tolja”, )mégis a mélységélesség sugallja, hogy a kék már távolabb van, nem annyira fontos eleme a képnek. Ezért szokták mondani, hogy a portrét nagyobb gyújtótávolságú objektívvel fotózzunk, így elkerülhetőek a torzítások, és a háttér is elmosott lesz.

A teleobjektívek csak egy kis részét képesek megörökíteni a beállításból, így jóval kevesebb háttér lesz a képen, még, ha az előtérben lévő dolgok ugyanakkorának is tűnnek a két objektívvel készített képen.

Ezek a trükkök segítenek a nézőnek felfogni a távolságokat, érzékeltetni az egyes elemek fontosságát. Bővebben