Így mutasd be a mozgást!

0
240

Bizonyára olvasóink közül kevesen vannak, akik ne ismernék a hosszú expozíciós idővel autókról készülő képeket. A hosszú fehér és piros kígyók látványos képi elemek lehetnek. Ezt továbbgondolva azonban még érdekesebb fotók születhetnek!

Stephen_Orlando_07

A hosszú expozíciós idő olyan lehetőséget ad a fotós kezébe, amelynek köszönhetően az ember számára eddig még nem látott képek készíthetők. Gondoljunk csak a bevezetőben említett hosszú expozíciós autófotókra, ahol piros és fehér kígyók cikáznak egymás mellett, néhol sárgás szaggatott vonallal díszítve, amely ugye az irányjelző borostyán fényének képi megjelenése.

Az ilyen jellegű képeket továbbgondolva fotózhatunk akár le- vagy felszálló repülőket is, amelyre Fotózz!hu mellékletünkön is jópár példát láthatunk/láthattunk, mint pl. ezeket.

Fotó: Gózon Mihály
Fotó: Gózon Mihály
Fotó: zoliologia

Ezek azonban önmagukban is fényt kibocsátó eszközök/járművek, így kézenfekvőnek tűnhet, hogy ilyenekből hosszú expozíciós idővel különleges fotót készítsünk.
Nem úgy egy kajakozó, vagy kenuzó, esetleg úszó, akinek ráadásul nem (csak) egyenes vonalú a mozgása, így még érdekesebb kép készíthető, ha a periodikus mozgásfázisukat folytonosságukban sikerült megmutatni.

S hogy hogyan? Egy egyszerű színes LED szalagot kell erősíteni a mozgó tárgyra, majd hosszú expóval és kellően nagy érzékenységgel lefotózni a témát. A technikát szinte tökélyre fejlesztette a kanadai Stephen Orlando, aki kajakozást, kenuzást, úszást, biciklizést, teniszezést, karatét és futballozást is fotózott ezzel a módszerrel. Már csak a direkt szembe vakuzást kellene lecserélnie egy rádiós kioldóval kombinált szoftboxos vakura. De ezt a kaput egyelőre nyitva hagyta, többek között nekünk is!

A fényképezőgép és objektív terén egyébként nem igényel különösebb extrát, az alábbi képek egy Nikon D7000-rel és egy Nikkor 18-70mm f/3,5-4,5 AF-S DX objektívvel készültek. Az érzékenység ISO320-640 közötti.

Íme tehát néhány fotója inspiráció gyanánt:

Stephen_Orlando_01 Stephen_Orlando_02 Stephen_Orlando_03 Stephen_Orlando_04 Stephen_Orlando_05 Stephen_Orlando_06 Stephen_Orlando_07 Stephen_Orlando_08 Stephen_Orlando_09 Stephen_Orlando_10 Stephen_Orlando_11 Stephen_Orlando_12 Stephen_Orlando_13 Stephen_Orlando_14