Nyugdíjba mehetnek a polárszűrők?

0

Kis túlzással a jövőben talán elfelejthetjük a polárszűrőket, melyek egy-két mellékhatását eddig is hihetően utánozták a szoftverek a legkényesebbel – a különféle tükröződések eltüntetésével – azonban nem boldogultak.

Az MIT mérnökei most egy olyan szoftveres algoritmuson dolgoznak, mely képes erre. Ha például képet készítünk egy kirakaton, vagy ablakon keresztül és a mögöttük lévő fő témát saját tükörképünk teríti be, a szoftver képes kielemezni a képtartalmat, elkülöníteni a tükröződést a lényeges tartalomtól és az esetek jó részében automatikusan eltávolítani. Működése azon a tényen alapul, hogy az ablaküvegen megjelenő tükörkép a többszörös törőfelület miatt valójában két közel azonos kép, egymástól picit eltolva.

Az algoritmust élőben a júniusi Computer Vision and Pattern Recognition konferencián mutatják be a kutatók.

Azért a polárszűrőknek még nem kell teljesen aggódniuk, mert például víztükörről nem képes eltüntetni tükörképünket a szoftver, bár lehet, hogy nemsokára erre is látunk valamilyen megoldást. Az üvegfelületeken mutatott hatásfoka is kb. 50%-os. Az eddigi próbák során 197 képből 96-ot találtak alkalmasnak arra, hogy az algoritmus értelmezze a rajtuk látható tükröződést.