Galéria: Bukom brutális romantikája, ahogy Ray Demski látja

0
345

Ray Demski, a Nikon európai nagykövete legújabb képsorozatában Bukomban küzdő bokszolók edzéseit, körülményeit és csatáit kapta lencsevégre.

Galériánk a Nikon sajtóközleménye alatt található.

Ray Demski, a Nikon nagykövete Bukom bokszvilágának
brutális romantikáját örökítette meg

Ray Demski, a Nikon európai nagykövete az új fényképészeti projektjének középpontjába az apró ghánai külváros, Bukom rejtélyének felfedezését helyezte, ahonnan már nem egy világklasszis bokszoló érkezett. Ray célja a D850-nel és NIKKOR objektívekkel felfegyverkezve az volt, hogy ennek a kultúrának a felszíne alá pillantson, lencsevégre kapva a bokszolók edzésmódszereit és fejlődését – a helyi fiataloktól kezdve az olyan legendákig, akik a sportág globális arénájában lépnek színpadra.

Bukom a ghánai főváros, Accra egyik kis városrésze. Kis területe és korlátozott forrásai ellenére kivételesen sok világbajnok bokszolót adott a világnak. A sportág meghatározó szerepet játszik a közösség életében, amelynek a története küzdelmekkel terhes – sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy tanuljanak, ezért számukra gyakran csak három karrierlehetőség marad: halász, kétkezi munkás vagy bokszoló. A közösség több mint 30 különböző bokszterme, valamint a sportághoz kapcsolódó „hírnév” azt jelenti, hogy mihelyst valaki bajnok bokszolóvá válik, azonnal híresség lesz Bukomban.

Az akció- és sportfotós Rayt – aki gyermekkorában maga is bokszolt – mindig is vonzotta Bukom: „Nagyon rég volt, hogy először hallottam erről a környékről, és micsoda titokzatosság lengte körül! Hogyan képes egy ilyen apró, és a globális bokszvilágtól viszonylag elzárt hely ilyen sok nagyszerű harcost kinevelni? A saját stílusomban akartam elmesélni ezt a történetet, hőssé avatva ezeket a bokszolókat, igazolva azt, ahogyan a helyi közösség látja őket, és megadni nekik azt a nyilvánosságot, amely megilleti őket.”

Ray hónapokon keresztül készítette elő a projektet, kapcsolatot építve a helyi bokszélet központját jelentő szervezetekkel, például a Bukom Boxing News-zal, illetve Sammy Heywood Okine sportújságíróval, akinek a támogatása elengedhetetlen volt a projekt gördülékeny kezdéséhez. A sportfotózásnak induló projekt hamarosan valami sokkal jelentősebb dologgá változott – egy szélesebb társadalmi projektté, amelynek keretében Ray naponta több mint 40 helyivel találkozott. Ray végül hét különböző edzőteremre és az ott edző bokszolókra összpontosított.

A projekt során a D850 és a D5 fényképezőgépet használta az AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED, az AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED, az AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED, az AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G valamint az AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G objektívekkel.

„Egy sport-akciótörténet tervével mentem Ghánába, de valami sokkal mélyebb dologgal tértem haza. Egy kis városi közösség történetével, amely világklasszis élsportolókat nevelt és nevel ki. Ebben a közösségben a boksz iránti szenvedély a meghatározó erő.”

Ray képei az embereket állítják a középpontba, köztük Charles Quartey-t is, egy tető nélküli edzőterem vezetőedzőjét, amely – a mellette található edzőtérrel együtt – számos ott edző gyereknek az otthona is egyben. Quartey gondoskodik az étkeztetésükről és a taníttatásukról is. A projekt alanyai között van továbbá Bastie Samir, akinek az edzésterve négyellenfeles küzdelmeket is tartalmaz, amikor egyszerre négy másik bokszoló próbálja megütni; Emmanuel Tagoe, az IBO könnyűsúlyú világbajnoka; valamint Bukom Banku, egy népszerű bokszoló és helyi híresség is, akinek az edzéseit rajongók ünneplő tömegei figyelik.

Demski úgy nyilatkozott, hogy: „Ami a felszerelésemet illeti, ez volt az első ilyen típusú projekt, ahol a D850 fényképezőgépet használtam, amely egy kis méretű és rendkívül gyors vázzal hozta azt a felbontást és dinamikát, amelyre szükségem volt. Az AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED nagyszerűen közel vitt a történésekhez, az AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED pedig kielégítette a portréperspektívával szembeni igényeimet. Az AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED nagyon sokoldalú – remek eszköz az akciófotózáshoz.

„Ez összességében azt jelentette, hogy pontosan úgy tudtam megjeleníteni Bukom küzdőszellemét, ahogyan azt magamban elképzeltem. A projekt során számos érzelemteli pillanatot éltem át, és örökké hálás leszek Bukom közösségének, amiért befogadtak, valamint a Nikonnak, hogy támogatta ezt a szívemnek kedves projektet.”

A Nikon európai nagykövetei program
A Nikon európai nagykövetei programban olyan tehetséges és befolyásos vizuális művészek vesznek részt, akik a fényképezés legújabb technológiai megoldásait használják, és fogékonyak a kor társadalmi folyamatainak bemutatására. A Nikon arra sarkallta Rayt mint világszerte elismert akció- és kalandfotóst, hogy megvalósítsa álmai fényképészeti projektjét.

A felszerelés
Ray az alábbi felszereléssel dolgozott a projektjén:

  • D850
  • D5
  • AF-S NIKKOR 24 mm f/1.4G ED
  • AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED
  • AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR
  • AF-S NIKKOR 35 mm f/1.4G
  • AF-S NIKKOR 70–200mm f/2.8G ED VR II
  • AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G
  • AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED

Rayről
A Münchenben élő és az Upfront ügynökség által képviselt Ray Demski a világ egyik legizgalmasabb aktív akció- és kalandfotósa. Ray a kanadai Sziklás-hegységben nőtt fel, és mindig is rajongott a természetért. Ezt a szenvedélyét pedig csak tovább fokozta, hogy 14 éves korától hét évet töltött egy 14 méteres vitorláson, amellyel körbehajózta a Földet. Ekkor történt, hogy Ray megkapta első fényképezőgépét, amivel lángra lobbant benne a körülötte élő különféle emberek és tájak megörökítése iránti szenvedély, közben pedig sportolói készségeit is fejlesztette. 2007-ben (40 országgal és majd hét évvel később) a szenvedélye teljes munkaidős állássá érett. Ray szakterülete az akció- és kalandfotózás, mely során saját sportolói képességeit kamatoztatja, hogy új látószögeket és nézőpontokat fedezzen fel.