Nem lesz 128 Mpixeles Fujifilm GFX gép a Sony új szenzorából!

0

Egyszerűen imádom, amikor a pletykalapok rávetik magukat egy újdonságra és az „akár még” címkével jelölik meg a saját feltételezéseiket. Láthattunk már ilyet rengeteg objektív szabadalom esetében régebben is, bár éppen a napokban a Nikonról írták szintén egy-egy szabadalom alapján, hogy jön a 12-24mm f/2,8, a 10-15mm f/2,8, illetve a 10-21mm f/2,8 objektíve – pedig nyilvánvaló, hogy ezek közül jó esetben csak egy kerül piacra, az pedig a 12-24mm f/2,8 lesz (amiben egyébként semmi meglepő nincs).
A legújabb agymenést most a Sony egy szenzor, jelesül az IMX661 középformátumú (46,2×32,9 mm-es), 128 Mpixeles, globális záras szenzora váltotta ki, amelyről még olyan feltételezés is volt, miszerint akár a Fujifilm GFX rendszerének új szenzora is lehet. Igen, izgalmasan hangzik, hogy globál záras szenzor kerülhet egy gépbe, de nem véletlen, hogy ilyenek egyelőre kevés helyen futnak.

És ez ezzel a szenzorral biztosan nem is fog megtörténni.
Miért? Több okból.

Egyrészt mert maga a gyártó (Sony) bejelentésénél írja, hogy az IMX660 az „Industrial” széria tagjaként jelent meg, azaz ipari alkalmazásra fejlesztik, olyan helyekre, ahol nagy felbontásra van szükség, ráadásul mozgó tárgyakról kell torzításmentes képet alkotni. Ilyen pl. a gyártósorokon futó NYÁK lapok ellenőrzése, amelynél a gördülő zár biztosan torzított képet jeleníteni meg a Jello-effektus miatt.
A sajtóközleményben azt is írják, hogy kifejezetten a gyors adatkiolvasásra helyezték a hangsúlyt a fejlesztéskor, amely 4× gyorsabb kiolvasást tesz lehetővé, mint a hagyományos termékeknél.

Igen ám, de az ipari alkalmazások esetében a színvisszaadás helyessége nem kritikus, ugyanis nem arra kíváncsiak a gyárak, hogy milyen színű lakkozást kapott az áramköri lap, hanem arra, hogy van-e esetleg hiba az elkészült panelen.
Pontosan emiatt itt nem hátsó megvilágítású megoldást alkalmaztak, pedig a Fujifilm GFX 100-ba BSI szenzor (IMX461) került, amely a hátsó megvilágításnak köszönhetően a fényérzékeny fotodiódák alatt viszi a huzalozást, amely nagyobb pixelfelületet ezáltal jobb jel/zaj arányt ad.

Másik részről: a Fujifilm GFX50, GFX 50S, GFX100 és az új GFX 100S 44×33 mm-es szenzort használnak, míg a Sony új szenzora nem ez a méret (persze lehetne figyelmen kívül hagyni a szélső plusz 2,2 mm-t, de ennek mi értelme lenne?).
Emellett pedig a Fujifilm egy nem régi interjújában pontosan azt vallotta, hogy azért nem lesznek a GFX gépek full-frame szenzoros gépek árában, mert a GFX rendszernél a minőség az elsődleges és alacsonyabb ár mellett ez nem volna megvalósítható. Vajon ezek ismeretében belefér-e, hogy nem profi fotográfiai felhasználásra szánt szenzort, hanem egy ipari megoldásra kitalált szenzort pakolnak egy profi szegmensnek kínált fényképezőgépbe? Elég esélytelen, a Fujifilmnél legalábbis biztosan…

De azért örüljünk neki, hogy ilyen szenzor is van (ami egyébként már egy jó ideje létezik, hiszen már tavaly augusztusban is volt róla szó, akkor a Roseek szenzor adatbázisában bukkant fel)!