A sebességbajnok nyomában: Casio Exilim EX-FH20

0

A Casio a mai nappal bejelentette Exilim EX-FH20 névre keresztelt fényképezőgépét, amely a különleges képességű EX-F1 Pro egyszerűbb kivitelű változata. A 27%-al kisebb és 28%-al könnyebb gépben ugyanúgy nagy sebességű CMOS érzékelő dolgozik, mint az említett készülékben, bár méretre kisebb annál. Ez nem gátolta meg a gyártót, hogy több mint 10 millió pixelt zsúfoljon a szenzorra, melyből a gép 9,1 milliót hasznosít valódi képalkotásra.

Az Exilim EX-FH20 nagyobb optikai zoomátfogással is büszkélkedhet, amely ezúttal 20x-os. Kisfilmes értékre átszámított nagylátószögben 26 mm-nek megfelelő gyújtótávolságról indít, ami az ultrazoom gépek között egyedi értéknek számít. A tele tartomány ekv. 520 mm-nél ér véget. Az új objektív a nagyobb testvérnél jobb makró nagyítást kínál, legalábbis erre enged következtetni az, hogy a frontlencsétől számítva akár 1 cm-re lévő tárgyra is képes élességet állítani. A nagy ekvivalens gyújtótávolság megsegítésére természetesen stabilizátort is kapott, amely szenzor eltolás elvén működik.

A fejlesztések mellett persze néhány egyszerűsítéssel is találkozunk. Ilyen a max. 30 mp-es záridő, mely a nagyobb modellben 60 mp, illetve a külső vaku csatlakozás hiánya, és a gyengébb teljesítményű beépített villanó.

Az EX-F1 hihetetlen sorozat és videó képességeiből is visszavettek, de még így is sokkal jobb teljesítményt nyújt a gép az átlagnál. Állókép sorozatnál például akár 40 kép/mp sebességgel is fotózhatunk (7 megapixelen).

A fotóknál és videóknál ezúttal is adott az előfelvételi szolgáltatás, amely már az exponáló gomb lenyomása előtti másodperceket is folyamatosan rögzíti, így nem maradunk le a fontos részekről.

Mozgóképben egy kicsit szűkebb felbontást kapunk, de az 1280 x 720 képpontos maximum is kiváló, főleg, hogy 30 kocka/mp sebességgel képes rögzíteni a gép. Az EX-FH20-ban elérhető a gyors felvétel is, szintén kisebb felbontásokban és sebességekkel, mint az EX-F1 Pro-ban. A nagy sebességű felvétel akár 1000 kocka/mp is lehet, bár itt már csak 224 x 56 pixel méretet kapunk.

A fényképezőgépben belső memóriát is találunk, viszont hiányolnunk kell a HDMI kimenetet. A hátsó LCD kijelző azonban nagyobb lett, még ha a 3” képátló nem is jelent hatalmas ugrást és felbontásban sem lett jobb, mint az EX-F1 Pro-ban található.

A lítium-ion akkumulátor ebből a modellből hiányzik. Energiaellátását 4 db AA méretű (ceruza) elemmel, vagy akkumulátorral oldhatjuk meg. A készülékhez hálózati töltő sem jár. A Casio Exilim EX-FH20 várhatóan októberben (Japánban már szeptember 19-én) kerül a boltokba. Bevezető ára nagyjából 600 dollár lesz, ami kb. 40%-al alacsonyabb az EX-F1 Pro bejelentéskori áránál.

A Casio Exilim EX-FH20 fontosabb különbségei (az EX-F1 Pro-hoz mérten):

  • Kisebb CMOS érzékelő (1/2,3”)
  • Nagyobb felbontás (9,1 megapixel)
  • 20x zoom (26-520mm ekv.)
  • 1 cm közelpont (Super Macro módban)
  • Max 30 mp záridő
  • Gyengébb beépített vaku
  • Nincs külső vakucsatlakozás
  • Lassabb sorozat (40 fps, 7 megapixelen)
  • Kisebb felbontású videó (1280 x 720), lassabb sebességgel (30 kép/mp)
  • Kisebb felbontású nagy sebességű videók, 210, 420 és 100 kocka/mp-cel
  • Belső memória
  • Nincs HDMI kimenet
  • Nagyobb LCD (3” képátlóval)
  • 4db AA elemet/akkut használ
  • Nincs hálózati töltő

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A CASIO bemutatja új HIGH SPEED EXILIM digitális kameráját az SLR gépeknél is gyorsabb exponálási sebességgel

Egy új modell másodpercenként 40 felvétellel és 1000 fps gyorsaságú mozgóképfelvételi lehetőséggel

Tokió, 2008 szeptember 16 – A CASIO Computer Co., Ltd., a mai napon bemutatja legújabb EXILIM® digitális kameráját, a HIGH SPEED EXILIM EX-FH20-at. A teljesen új fényképezőgép másodpercenként akár 40 felvételt, illetve 1000 fps gyorsaságú mozgóképfelvételt készíthet.

Ez év márciusában a CASIO bemutatta az EXILIM Pro EX-F1-et, a világ leggyorsabb* digitális kameráját. Az EX-F1 60 fps gyorsaságú állókép-, illetve 1200 fps gyorsaságú mozgóképfelvétel-készítésre képes, így az emberi szem számára nem követhető mozgások is megörökíthetőek. E tulajdonságok a digitális fotózás teljesen új korszakát nyitották meg és méltán nyerték el mind az amatőr-, mind a profi fotósok elismerését.

* 2008 szeptember 16.-I állapot szerint, a CASIO tanulmánya által ismert kereskedelmi forgalomban kapható digitális fényképezőgépek adatai alapján.

Miután a kamera sebessége a világ legjobb SLR gépeinél is gyorsabbra sikerült, a HIGH SPEED EXILIM EX-FH20 további fejlesztése során igen széles felhasználói réteg meghódítása vált célkitűzéssé. A felvételi módok egy módválasztó tárcsára helyezésével elért egyszerű kezelés mellett a CASIO az EX-FH20 20× optikai zoomos objektívjét meglepően kompakt házba foglalta, mely így 27%-kal kisebb és 28%-kal könnyebb, mint az EX-F1. A sebesség és az egyszerű kezelés saját kategóriát emel a fényképezőgép köré. A ma bemutatott EX-FH20 egyedi tulajdonságainak elismeréseként a CASIO a HIGH SPEED EXILIM kategória megszületéséről beszél, melybe a még gyorsabb EX-F1 is tartozik. A HIGH SPEED EXILIM kamerák a digitális fényképezés eddig ismeretlen területeire vezetnek.

9.1 millió effektív pixel és egy nagyteljesítményű optika

Az EX-FH20 26mm ekvivalens széleslátószögű optikával rendelkezik, mely akár 20× optikai nagyításra képes. Az óriási zoom teljes kihasználhatósága érdekében a kamerába CMOS shift képstabilizátor került.

Maximális felbontású képek 40 fps ultragyors rögzítéssel – és minden fontos pillanat megörökíthető

Az EX-FH20 40 fps sebességgel képes 7 megapixel (3072 × 2304 pixel) felbontású képek megörökítésére. Lehetőségünk van másodpercenként 1 – 40 kép rögzítésének megadására 7 beállítás egyikének használatával. Mindezek mellett a legfeljebb 40 kép rögzítése nem csak a kioldógomb megnyomásakor indulhat, hanem azt megelőzően! E funkció segítségével a túl lassan megnyomott exponálógomb sem állhat a megfelelő pillanat megörökítésének útjába.

1000 fps csúcssebességű mozgóképrögzítés

Az EX-FH20 az emberi szem számára nem követhető gyorsaságú mozgások felvételét is lehetővé teszi, melyek ezután erős lassítással a szemünk elé tárulnak. A felvétel készítéséhez 210, 420, illetve 1000 fps felvételi sebesség között választhatunk, illetve a normál 30 fps sebességről 210 fps-re akár felvételkészítés közben is egyszerűen, egy gombnyomással válthatunk át. Az EX-FH20 leegyszerűsíti a legjobb pillanatok megtalálását mozgóképfelvételeinken is.

Nagysebességű képstabilizátor

E funkció a képremegést kompenzálja a folyamatos felvételkészítés közben.

Nagysebességű éjszakai képfelvétel

Állvánnyal, vagy anélkül, e funkció segítségével a nagysebességű éjszakai felvételek is tiszták és gyönyörűek lehetnek.

HD mozgóképfelvétel

Az EX-FH20 HD mozgóképfelvétel funkció 1280 × 720 pixel felbontással és másodpercenként 30 kép sebességgel rögzít.