DOF, zársebesség, expozíciós skála. Ismered, jól kezeled? Teszteld le magad!

0

A Canon kanadai weboldalán oktató anyagot készített, amelyből megtudható, milyen hatása van a rekesznek, a zársebességnek, az érzékenységnek, s hogyan kell leolvasni az expozíciós skálát. Aki azonban már túl van ezeken az alapfogalmakon, le is tesztelheti tudását.
Ötletes megoldást találtak ki a Canonnál arra, hogyan mutassák be az egyes expozíciós paraméterek hatását a képre nézve. A tesztoldalukon magunkat is próbára tehetjük, hát különböző feladatot állít elénk a teszt, amelynek során mi dönthetünk arról, hogy rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás, vagy teljes manuális módban szeretnénk-e használni a gépünket. A paraméterek beállítása után exponálhatunk, amelyet követően a weblap motorja kiértékeli a beállításainkat, hogy helyesek voltak-e az adott feladathoz.
Canon_Outsideofauto

Érdemes próbálkozni még annak is, aki régebb óta fotózik, nekem a 6-ból 5-öt sikerült elsőre eltalálnom, az egyik próbaképnél túl óvatos voltam (rögtön ki is jött az ok: ritkán fotózok gyorsan mozgó tárgyakat). Mókás, szórakoztató, egy megosztást mindenképpen megér.

Az oktató anyag: http://www.canonoutsideofauto.ca/
A teszt: http://www.canonoutsideofauto.ca/challenge/
Aki pedig csak próbálgatni szeretné a beállításokat: http://www.canonoutsideofauto.ca/play/