Heti Fortepan – 5.: Tervezetten természetes kastélyparkok

0

Ha péntek, akkor Fortepan válogatás. Ezúttal a tájképi kertek aranykoráról láthatunk fotóválogatást és olvashatunk tényeket a Capa Központ és a Fortepan közös kezdeményezésében létrejött képes beszámolójában.

A cikk és a fotók a lenti képre kattintva tekinthetők meg, illetve aki szeretné teljes képernyőn, új ablakban megnézni az kattintson IDE!

írta: Zubreczki Dávid | képszerkesztő: Virágvölgyi István

Tervezetten természetes kastélyparkok – a tájképi kertek aranykora

Milyen szép tájba épült ez a kastély! – gondoljuk, és talán fel sem merül bennünk, hogy a természetesnek tűnő, festői környezet éppúgy gondos tervezőmunka eredménye, mint az épület. Nem úgy születtek, hogy valaki kiszúrt egy vadregényes romot az országútról, esetleg rábukkant egy bájos tóra vagy egy csendes erdei tisztásra, aztán elhatározta, hogy odaköltözik. A tavat, a tisztást, az országútról nyíló kilátást – sőt olykor magukat a romokat is – a legapróbb részletekig megtervezték, és nagyon sok munka árán hozták létre. Ma Magyarországon alig egy-két helyen csodálhatjuk meg eredeti környezetükben a főúri kastélyokat, pedig egykor a fényűzéshez éppúgy hozzátartozott a hatalmas park, mint az impozáns épület.

Tervezetten természetes kastélyparkok - A tájképi kertek aranykora