Heti Fortepan – 11.: Pilisi csillagok

0

A velem egykorúak bizonyára egyetértenek abban, hogy gyermekkorunk egyik kedvenc filmje az 1968-ban forgatott Egri csillagok volt. Nem csak azért, mert a kötelező olvasmányt vizuálisan is teljesíthettük, de azért is, mert Gárdonyi Géza regényéből Nemeskürty István által írt forgatókönyvet izgalmas jelentekkel és – az 1970-es években különlegesnek számító – képi hatásokkal vitte filmre Várkonyi Zoltán rendező. A szerepeket pedig olyan neves színészek alakították, mint Bujtor István, Gobbi Hilda, Kern András, Koncz Gábor, Márkus László, Pécsi Ildikó, Ruttkai Éva, Sinkovits Imre, Tahi Tóth László, Venczel Vera, Zenthe Ferenc, hogy csak a legismertebbeket említsem.

Sokan azonban valószínűleg nem tudjuk, hogy a film javarészét a Pilisborosjenő közelében felépített Egri vár másolatánál forgatták.

A Fortepan e heti válogatásában az Egri csillagok filmforgatásán készült fotókból válogatott.

A cikk és a fotók a lenti képre kattintva tekinthetők meg, illetve aki szeretné teljes képernyőn, új ablakban megnézni az kattintson IDE!

írta: Zubreczki Dávid | képszerkesztő: Virágvölgyi István

Pilisi csillagok – A legnépszerűbb magyar film, az Egri csillagok forgatása

Ha a kék turistajelzésen indulunk el Pilisborosjenőtől a Nagykevély alatt, és elhaladunk a kálvária, majd a különös formájú Teve-szikla mellett, egészen meglepő látnivaló tárul elénk. Egy várrom. Ott, ahol semmi keresnivalója nem lenne, hiszen hadászati célja nincs, láthatóan védhetetlen helyre és módon épült. Hiába keresnénk a történelemkönyvekben is. Ez az egri vár másolatának romja, melyet az 1968-ban bemutatott legendás film, az Egri csillagok díszletéül húztak fel. A Fortepan gyűjteménye jó néhány, a forgatáson készült fényképpel gazdagodott, ezekből válogattunk.

Pilisi csillagok - A legnépszerűbb magyar film, az Egri csillagok forgatása