Heti Fortepan – 7.: Budapesti kacsaúsztató

0

Ismét közeledik a hétvége, így jön a Capa Központ és a Fortepan közös válogatása. Ezúttal a XX. század elejéről, közepéről láthatunk fotókat a főváros által bekebelezett falvakrók (mint Békásmegyer, Cinkota, vagy Pesthidegkút), amelyen még a falusias jelleg tökéletesen látszik.

A cikk és a fotók a lenti képre kattintva tekinthetők meg, illetve aki szeretné teljes képernyőn, új ablakban megnézni az kattintson IDE!

írta: Zubreczki Dávid | képszerkesztő: Virágvölgyi István

Budapesti kacsaúsztató – Falusias élet a nagyvárosban

Budapest ma több mint kétszáz városrészből áll. Legtöbbjüket a folyamatosan növekvő főváros maga termelte ki, akár a központhoz közvetlenül kapcsolódó városias negyedekre, akár az új parcellázású kertvárosokra, nyaralónegyedekre gondolunk. Ugyanakkor nem csak zöldmezősen terjeszkedett a metropolisz, hanem mint egy kisgömböc, olyan településeket is magába olvasztott, amelyek korábban önálló életet éltek. Ezek egy része szinte változatlan formában őrizte évszázadokkal korábbi faluképét, mint Cinkota, Pesthidegkút, Békásmegyer vagy Soroksár. Többségük 1950-ben, Nagy-Budapest megszületésekor lett a főváros része. Ám a falvak beszippantása valójában már korábban elkezdődött.

Budapesti kacsaúsztató - Falusias élet a nagyvárosban