Mit tehet meg/várhat el egy esküvői fotós és mit nem?

0

Érdekes kérdés, s nem mindegy, hogy melyik oldalról nézzük. A minap hívták fel a figyelmem egy történetre, ahol a fotós – az ő szempontjai szerint joggal – háborodott fel a násznép viselkedésén.

weddig_yeti_2
Örökös dilemma, hogy egy esküvői fotósnak mihez van joga és mihez nem. Azt tudjuk, hogy a fotós kötelessége, hogy a szerződött munkát képességei szerint a lehető legjobban oldja meg, s sokan ezt annyira komolyan is veszik, hogy már a szerződésbe is belefoglalják, hogy a szertartások alatt a násznép ne fotózzon. Igen, valóban rettentő idegesítő, amikor az ember (fotós) megpróbálja a legszebb, legmeghatóbb, legkifinomultabb képeket készíteni, de valami/valaki állandóan bezavar. Ha ez egy másik szolgáltató (lásd videós), akkor lehet vele egyeztetni, hogy ki merre, honnan, hogy ne zavarjuk egymást. De van-e jogunk rászólni egy vendégre, hogy pl. a templomi bevonulás alkalmával ne álljon ki a padsorból és ne fotózza az ifjú párt, mert az a mi dolgunk és a mi képünket rontja el, amivel végeredményben a párnak okoz kárt. Gyanítom nincs. Annak ellenére, hogy mi a párnak készítünk fotókat, azt a pár megbízásából tesszük, s nem a vendégekkel, hanem a párral állunk szerződésben. Persze finoman megkérhetjük a delikvenst, hogy esetleg másszon vissza a sorába, de esélyes, hogy ez már csak részleges megoldás lesz, mert egy-két képet akkor is elront.

Alapvető, hogy az esküvői fotózás megbeszélésén a párral ezeket a dolgokat tisztázzuk: ne fotózzon senki a helyéről felállva, ne mászkáljanak a szertartás közben, ne zavarják a fotós és videós munkáját. De szerintem azzal mindenki tisztában van, hogy hiába beszéli ezt át bárki a párral, hiába kerül bele a szerződésbe, ettől még a pár nem fogja mindenkinek külön a szájába rágni, hogy NEFOTÓZZÁL!, mert nyilván ez az Ő napjuk és minden kép jól jöhet. Más kérdés, hogy valószínűleg a pár sincs tisztában azzal, hogy egy mobiltelefonos kép miatt kár elrontani egy hivatásos, hozzáértő fotós képét.

Ettől függetlenül valóban bosszantó, amikor majdnem minden megvan arra, hogy egy remek fotót lőjünk: elfogadható fényviszonyok, nem túl nagy forgalom, KATONAI SORFAL(!!), gyönyörű menyasszony és sármos vőlegény, de mégis. Mégis, valami miatt el kell hogy romoljon a kép. Méghozzá egy vendég miatt, aki velünk szemben fotózza, ahogy a pár bemegy a Polgármesteri Hivatalba, s teszi mindezt biztosra menve egy kompakt fényképezőgéppel és egy mobiltelefonnal is egyszerre!

weddig_yeti_1
weddig_yeti_2
weddig_yeti_2_crop
weddig_yeti_1_crop

Nos, ezek a képek már szinte menthetetlenek, maximum hosszú órányi PhotoShop javítás tud rajta segíteni, hiszen nem csak egy képen szerepel a merénylő, hanem mindegyiken! Persze van az a lehetőség, hogy a bevonuló párral pont kitakarjuk az önjelölt fotóriportert, de az már nem az a perspektíva, nem az a szög.

Összességében tehát látható, hogy a probléma létezik, s amikor megtörténik a baj, már többnyire kicsi rá az esély, hogy korrigáljunk.

Vajon lehet-e ilyenkor azt kérni a pártól, hogy gyerekek, akkor most kimegyünk, és újra megcsináljuk az egészet a kocsiból kiszállástól kezdve, mert mi nem szeretnénk úgy átadni Nektek a képeket, hogy zavaró képi elem is (elnézést a fotózó hölgytől) szerepeljen rajta. Esetleg megkérdezhetjük-e ott helyben, hogy akarják-e újra, zavarja-e őket, ha benne van a hegyijeti a képben? Nagy dilemma az, hiszen van-e jogunk zavarni a szertartás előtti bevonulást? Mert már az is egyfajta szertartás. Egyáltalán szükséges-e ezzel zavarni a menetet? Vagy csak mi akarunk túl tökéletes képet és a pár igazából magasról tesz róla, hogy valaki belóg-e a képbe, vagy sem?

Véleményem szerint a legjobb ezt is már a megbeszélésen egyeztetni. Szeretnék-e, hogy tökéletes képek készüljenek, hozzájárulnak-e, hogy ha problémát észlelünk, kérjük az újrajátszást? Hiszen volt már arra példa, hogy egy komplett felvonulást ismételtetett meg a videós az egész nésznéppel, mert a fotós állandóan benne ugrált a képben. De ezt előre egyeztetni kell és a szerződésbe is bele kell foglalni!

De vajon ér-e ennyit ez az egész és nem romboljuk-e le a hangulatot azzal, hogy esetlegesen visszajátszást kérünk? Nos, ez az, amit a megbeszélés során már a párnak kell eldöntenie. Más kérdés, hogy ha meg kell tennünk az újrajátszást, akkor a be nem avatott vendégek szemében mindenképpen mi lehetünk a hülye maximalista mumusok.