37 Mpixeles, full-frame szenzoros prémium kompakt Androiddal 6.000$-ért. Jöhet?

0

A Zeiss még 2018-as Photokinán, azaz több, mint két éve jelentette be full-frame szenzoros prémium kompaktját, amelynek érdekessége, hogy előre telepített Lightroom Mobile alkalmazást kínál, így a fotózás után azonnal megkezdhetjük az utómunkát.

Érdekes koncepció, azt el kell ismerni. Ugyanakkor borítékolható, hogy nem lesz a Zeiss ZX1-ből népmasina – és talán ZX2 sem lesz soha.
Miért? Alapvetően a prémium kompaktokkal nincs baj, kis méretű gépet sokak igényelnének, a full-frame szenzor képminősége még a profiknak is elég, egy jó objektívvel pedig igazán kellemesen használható gépet kaphatunk. Azonban látni kell, hogy a tőkeerős Sony sem erőlteti már a prémium kompakt vonalat, az RX1R és RX1R II modellek 2013-ban és 2015-ben jelentek meg, majd utód nélkül maradtak.
Talán nem véletlenül.

A Zeiss azonban úgy látja, hogy van még ebben a szegmensben potenciál és két évvel a bejelentést követően végül most piacra dobta a papíron az öt évvel ezelőtti Sony RX1R II képességeit sem elérő Zeiss ZX1-et.
Míg a Sony RX1R II-be 42 Mpixeles, BSI-CMOS szenzor került, amelyre egy Zeiss Sonnar 35mm f/2 objektív vetítette a képet, a Zeiss ZX1 szenzora 37,4 Mpixeles. Tény, hogy az az 5 Mpixel nem oszt, nem szoroz, azonban az, hogy a Zeiss ZX1-nél nem jelölték a szenzortípust (azon kívül, hogy CMOS), sajnos okot ad feltételezni, hogy hagyományos elülső megvilágítású szenzort használ a Zeiss – ami egyébként állítólag a saját fejlesztésük.
Az objektív tekintetében nagy a hasonlóság, a ZX1 szintén 35mm f/2 Zeiss objektívet használ, de a Distagon sorozatból.

Egyéb képességekben nincs túlfűtve a gép, az ISO80-51200 érzékenység tartománya teljesen átlagos, a max. 1/2000 mp-es zársebessége nem éppen kiemelkedő (elektronikus zárról pedig nem tesznek említést, pedig ma már egy átlagos full-frame MILC simán kínál ilyet). Talán egyetlen pozitívuma, hogy nem redőnyzárat használ, hanem az objektívbe épített központi zárat, amelynek köszönhetően akár 1/1000 mp-es zársebességnél is vakuzhatunk.
Apropó vaku: a gép tetején Sigma SA-TTL kompatibilis vakupapucs található – na erre találjon az igényes fotográfus egy jóféle vakut!

A kényelmesebb kezelésért a gép felső részére érzékenység tárcsa és záridő tárcsa is került.
Fotózáskor a sarokba helyezett OLED elektronikus keresőt használhatjuk, amely 16:9 oldalarányú FullHD képet jelenít meg (190×1080 pixel, 6,22 millió képpont).

A videófelvétel teljesen alapszintű (UltraHD max. 30 kép/mp-cel H.265 tömörítéssel, FullHD-ben max. 60 kép/mp), a fókuszrendszerről nem sokat tudni (annyit árulnak csak el, hogy fázis-különbség és kontraszt alapú), így arról se esik szó, hogy van-e szemfókusz, témakövetés, állatfelismerés, stb.

Ami izgalmassá teheti a gépet, az a hátsó 4,3″-os érintésérzékeny LCD, amely 1280×720 pixeles (2,76 millió képpontos), így az androidos Lightroom Mobile is kezelhető vele. Tény persze, hogy egy mai átlagos középkategóriás okostelefonnak már bőven 6″ feletti képátlójú kijelzője van, ami minimum FullHD felbontást tud, azaz nyilván könnyebben kezelhető és látványosabb, mint egy 4,3″-ra és HD felbontásra bepréselt módi. De ha a cél a kis gép volt, akkor nyilván valahol meg kellett húzni a határt.
A specifikáció arról sem ír semmit, hogy milyen processzor került a gépbe, ami annak fényében, hogy Lightroomot kell futtasson Android környezetben, nagyon nem tűnik mellékesnek.

Nyilván egy fényképezőgépnél nem csak a specifikáció a fontos, de egy ilyen modellnél, ahol a felhasználói élmény nagyban függ a használati sebességtől, tényleg nem mellékes, hogy milyen a fókuszrendszer és a kezelő felület mennyire lesz – divatos szóval élve – fluid.
Az is érdekes kérdés, hogy a 22,9 Wh energiatároló képességű akkumulátorral mennyi kép készíthető egy töltéssel, pláne úgy, ha mondjuk elkezdünk játszani a Lightroom Mobile-lal, mennyi időnk van erre, mielőtt az akku lemerülne.

A gép árát elnézve azonban nagyon valószínű, hogy nem lesz gond ezekkel a képességekkel, hiszen a ZX1-ért mintegy 6.000 dollárt kérnek (mai árfolyamon nézve 1,9 milló Ft-ot).
Cserébe viszont egy valóban kicsi és könnyen magunkkal hordozható fényképezőgépet kapunk.

A Zeis ZX1 főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 37,4 Mpixeles full-frame (36×24mm) CMOS
  • Érzékenység: ISO80-51200
  • Objektív: Zeiss Distagon 35 mm f/2 T*, 30 cm-es közelpont
  • 1920×1080 pixeles elektronikus kereső 0,74×-es nagyításssal
  • karcsú felépítés
  • RAW formátum támogatása
  • max. 3 kép/mp sorozat
  • expozíció sorozat lehetősége
  • LCD: 4,34″ 1280×720 pixeles felbontás (338 ppi), érintésérzékeny
  • 3840×2160 pixeles videórögzítés (max. 30 kép/mp), illetve 1920×1080 pixelnél akár 60 kép/mp képfrissítés, felvételi idő max. fél óra
  • automatikus élességállítás, arcfelismerés
  • 512 GB belső tárhely (bruttó)
  • integrált Adobe Photoshop Lightroom Mobile
  • beépített Wi-Fi, NFC és Bluetooth modulok
  • Li-ion akkumulátor (DD-PS1, 22,9 Wh)
  • USB3.1 Type-C, akkumulátor töltés USB-n keresztül, mikrofon, fejhallgató és HDMI csatlakozás
  • 142×93×46 mm méret, 837 gramm tömeg