Magyar fotóklubok

0

Az exponáló gomb lenyomásának pillanata koncentrációt igénylő magányos tevékenység, de a két gombnyomás közötti idő is el kell tölteni valahogy. A legjobb olyanok társaságában, akikkel el is tudunk beszélgetni a fotózásról. Többek között erre valók a fotóklubok, ahol fiatal és idős közös témára talál.

Hazánkban az amatőr fényképezés elterjedésével egy időben, nagyjából az 1900-as évek elején kezdtek elszaporodni a fotóklubok, de nagy lökést adtak számukra a II. világháború utáni évek, és a munkások szocialista kultúrára nevelése is. Ebből a szempontból a fényképezés (persze nem a szovjet laktanyák közelében) államilag is tűrt és támogatott időtöltésnek számított. Sok ekkor alakult és még ma is működő klub az egykori dolgozókat tudta soraiban. A klubalapítás persze ma is élő néphagyomány, melynek a kreativitásnak nagyobb utat engedő, olcsó digitális tükörreflexes gépek megjelenése is nagyobb lendületet adott. Manapság városok művelődési házaiban, de nem egyszer oktatási intézményekben alakulnak kezdő fotókörök.

Ha beütjük a web legismertebb keresőjébe a „fotóklub” szót, nagyjából 190 ezer találatot kapunk. Magyarországon persze nincsenek ennyien, de csaknem minden nagyobb településen találunk egy-két fotózást kedvelő, rendszeresen összejáró társaságot, melyek a baráti túratársaságtól a tagjaik számára kiállításokat, pályázatokat, továbbképzéseket szervező egyesületekig elég széles spektrumot fognak át.

Egy cikk keretében esélyünk sincs mindet bemutatni, ezért csak néhány kiragadott példával szeretnénk felvillantani a jelenlegi hazai lehetőségeket. Feltúrtuk a netet az ország 20 legpatinásabb, ma is működő klubjáért. Íme!

Soproni Fotóklub Egyesület

sopronifotoklub.hu

Alapítás éve: 1906.
Minősítés: AFIAP, E-MAFOSZ
Az ország legöregebb, több alkalommal kitüntetett fotóklubja, mely aktívan is részt vesz szülővárosa kulturális életében kiállítások, helyi fotópályázatok szervezésével. A soproni Liszt Ferenc Konferencia és Művelődési központban működik. Jelenleg 33 tagja van, 14-74 éves életkor között, soraiban öt fotóművésszel. Német, osztrák és cseh társklubokkal ápolnak rendszeres kapcsolatot. 2014-ben több mint 20 rendezvényük volt.

Réti Pál Fotóklub

Alapítás éve: 1928.
Minősítés: E-MAFOSZ/b
A klubot az egykori Weiss Manfréd Acél és Fémművek dolgozói alapították. Bár weboldala nem működik, 2013-ban még hallattak magukról, amikor jubileumi fotókiállítással ünnepelték 85. születésnapjukat székhelyükön, a Csepeli Munkásotthonban. A Munkásotthon galériájában rendszeresen szerveznek tárlatokat tagjaik alkotásaiból. A több díjjal kitüntettet nagy múltú klub ma 21 taggal rendelkezik.

Miskolci Fotóklub Egyesület

www.miskolcifotoklub.hu

www.facebook.com/miskolcifotoklub

Alapítás éve: 1929.
A XIX. század végén alakult Miskolci Athléta Kör természetjáró szakosztályából verbuvált klub 1951 óta működik mai formájában. Központja Miskolc szívében, a Zeneművészeti intézettel szemben található. 2006-ban az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja díjban részesültek. A klub életét is részletesen (fotóriportokkal, videókkal) bemutató honlapjuk szerint rendszeres előadásokkal és kiállításokkal várják az érdeklődőket. Tagjainak munkái nem csak helyben, de több külhoni tárlaton is megtekinthetők voltak. Jelenleg több mint 40 taggal működik.

Debreceni Fotóklub

www.debrecenifotoklub.hu

Alapítás éve: 1931.
A közhasznú egyesületként működő klub nem csak Debrecen, de a megye minden fotósát szívesen látja soraiban. Rendszeresen frissülő honlapjuk jelenleg 46 tagot számlál, akiknek válogatott képei a weboldalon is megtekinthetők. Jelenleg a debreceni Ifjúsági házban tart rendszeres, minden kedd este megrendezett összejöveteleket.

BMK-Reflex Fotóklub

www.bmknet.hu

Alapítás éve: 1939.
Minősítés: ES-MAFOSZ
A második világháború előtt Gamma Fotósélet néven alakult fotósklub. 1989 óta működik jelenlegi nevén, a XI.ker Etele úti Budapesti Művelődési Központban, ahol szerdánként tart összejöveteleket. Tagjai sorába bárki jelentkezhet, aki elhivatott a fényképezés iránt és vállalja a klubélettel járó elfoglaltságot. Tagjai több egyéni pályázatot nyertek. A klub 2012-ben a MAFOSZ Szalon I. helyezését hozta el.

Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör

facebook.com/diosgyorivasasfotomuveszeti.kor

Alapítás éve: 1940.
Minősítés: EFIAP/gold, E-MAFOSZ/g, Hon E-MAFOSZ
A diósgyőri Vaskohászati Művek fényképészet kedvelői által alapított társaság idén ünnepli fennállásának 75. évét. A miskolci Bartók Béla Művelődési Házban dolgozó alkotócsoport mindez idő alatt alatt számos díjban részesült. Tagjai 800 hazai és 185 nemzetközi egyéni díj birtokosai, a csoport pedig több mint 50 kollekciódíjat szerzett. Tagságában 7 FIAP által elismert fotóművész tevékenykedik.

Kőbányai fotóklub

fotoklubkobanya.hu

Alapítás éve: 1952.
A Nívódíjjal, Miniszteri dicsérettel és Kiváló Együttes címmel kitüntetett klub igen aktív résztvevője a hazai fotós közéletnek. 25 taggal működnek a Kőbányai Művelődési Központban, ahol minden kedden tartanak összejöveteleket, ahová bárki ellátogathat. Ezen felül kiállításokat, előadásokat, közös fotós sétákat és kirándulásokat szerveznek, melyekről aktív honlapjukon is beszámolnak. Rendszeresen tartanak ‘Év’ és ‘Hónap képe’ versenyeket, melyek eredményei weboldalukon is megtekinthetők.

Ceglédi Fotóklub

Alapítás éve: 1954.
A klubot a ma 91 éves Tóth István fotóművész alapította azzal a céllal, hogy otthont biztosítson a fényképezés helyi szerelmeseinek. A ceglédi Kossuth Művelődési Központban tevékenykednek 15-20 fős taglétszámmal. A klubtagok aktívan részt vesznek a város eseményeinek megörökítésében, rendszeresen szerveznek kiállításokat, külföldi fotós társaságokkal is kapcsolatot tartanak. A klub 2004-ben első helyezést ért el a FIAP kongresszusának fotópályázatán.

Budai Fotó és Filmklub

budai_fotoklub.mindenkilapja.hu

Alapítás éve: 1955.
Bárkit szívesen lát a Budai Fotó és Filmklub is. Sőt, nem csak abban segítenek hogyan legyen valaki jobb fotós, de gépe kezelésébe is beavatják, illetve szerviz ötletekkel is ellátják. A klub nem csak a szokásos kiállítások és fotózások szervezésében aktív, de keddenként ifjúsági tagozatot, az iskolásoknak fotótábort, előzetes egyeztetés után pedig akár laborgyakorlatot is tart. Rendes összejövetelei minden csütörtökönként látogathatók a XI. kerületi Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.

Dabasi Fotóklub Egyesület

www.dabasfoto.hu

Alapítás éve: 1955.
A 2010 óta ILFIAP minősítésű klub és egyesület, soraiban több MAFOSZ és FIAP diplomás alkotó található. Az 50-es években alakult, és hosszabb-rövidebb megszakítások után 2000-ben alakult újjá. Kiállításaikat többnyire székhelyükön és a környező településeken rendezik. A Dabasi Művelődési Központban helyet kapó egyesület két évente meghirdeti a Házunk-hazánk című, országos fotópályázatot.

Kanizsa Fotóklub

kanizsafotoklub.hu

Alapítás éve: 1956.
A Nagykanizsán közel 60 éve működő klub igyekszik átfogni a fotózás lehető legtöbb területét, emellett igyekszik baráti társaságként működni. A 30 tagú klub a neki otthont adó városban rendszeresen szervez kiállításokat, távolabbi fotótúrákat. Tagjaik legjobb képei a „Hónap képe” címszó alatt bárki megtekintheti weboldalukon. Összejöveteleiket a Hevesi Sándor Művelődési Központban tartják hétfő esténként.

Mecseki Fotóklub

www.mecsekifotoklub.hu

Alapítás éve: 1957.
A pécsi székhelyű fotóklub 63 fős tagságával a nagyobbak közé tartozik. 1998 óta tagja a MAFOSZ-nak, tagjai közül 13-an fotóművészek. Egykori elnöke, Tillai Ernő MFIAP minősítésű fotósa, mely titulust eddig két magyarnak sikerült megszereznie. Számos európai fotóklubbal tartanak fenn kapcsolatot. A pécsi Civil Közösségek Házában keddenként összeülő társaság előadásokat, beszélgetéseket, képbírálatokat és persze gyakorta kiállításokat rendez. Tagjai a világ több pontján is megmutathatták már műveiket.

Duna Fotóklub Egyesület

www.dunafotoklub.hu

Alapítás éve: 1958.
Az egyesületként működő klub székhelye Baja városa, azon belül is a Borbás bemutatóterem. A környéken megrendezett kiállításaik mellett szakmai oktató programokat szervez és tagjai rendszeresen részt vesznek honi, valamint külföldi fotópályázatokon, ahol nem egyszer díjnyertes alkotásokkal gazdagították a mezőnyt. A klub pillanatnyilag 20 fővel működik, akiknek fotói a hivatalos honlapjukon is megtekinthetők.

Győri Fotóklub Egyesület

www.fotoklubgyor.hu

Alapítás éve: 1958.
Győr város legpatinásabb fotóklubját 11 fényképészeti szakkör egyesítésével hozták létre. Programjukat a fotótárlatok mellett szakmai előadások, vetítések és persze kirándulások színesítik. A többszörös Kiváló Együttes címmel és Nívódíjjal kitüntetett „csapat” 74 aktív tagot számlál, akiknek kiállítási anyagából időszaki kiadványokat is megjelentet. Weboldalán témakörökre bontva böngészhetünk a tagság legszebb fotóiból, melyek frissülése napi szinten nyomon követhető.

Heves Megyei Fotóklub

www.hevesmegyeifotoklub.hu

Alapítás éve: 1958.
Minősítés: E-MAFOSZ
Az egri illetőségű klub a Bartakovics Béla Közösségi Házban rendezkedett be, ahol péntek esténként tartanak rendezvényt. Jelenleg 36 taggal rendelkezik. Fotóik nem csak a városban de több alkalommal külföldi kiállításokon is szerepeltek. Több észak-magyarországi klubbal közösen 43 éve rendezik meg az „Észak-magyarországi Fotóművészeti Szemlét”, illetve 20. alkalommal az „Egri Fotóművészeti Alkotótábort”, melynek híre a határon túlra is eljutott.

Dél-Dunántúli Távközlési Sportegyesület Fotóköre

www.dtse-pecs.hu

Alapítás éve: 1958.
Minősítés: E-MAFOSZ/ES
Az egykori pécsi Postás Fotószakkör 1983 óta tagja a MAFOSZ-nak, melynek éves Szalonjain (pályázatain) rendszeresen és sikerekkel vettek részt. 2001-től saját pályázatot is kiírtak, melyen a Matáv fotózni szerető dolgozói vehettek részt. Vezetője immár 38. éve Szendrő László fotóművész. Tagsága a Sportegyesület székhelyén, vagy a pécsi Normandia Lions Clubban rendezi összejöveteleit minden hónap első hétfőjén.

Dr. Lajos Sándor Fotóklub

fotoklubszeged.x3.hu

Alapítás éve: 1958.
A nyolcvanas években Nívódíjjal kitüntetett klub soraiban több fotóművész is tevékenykedik. Tagjaik többször eredményesen vettek részt különböző fotópályázatokon. A klubfoglalkozásokat szombatonként tartják a szegedi Bálint Sándor Művelődési Házban. Nevükhöz fűződik az egykori Testvérvárosok Fotószalonja, valamint a sokáig rendszeres Szegedi Fotószalon megrendezése, de a korábbi évtizedekben alkotótelepeket és tanfolyamokat is rendeztek. Honlapjuk szerint 22 aktív taggal rendelkezik.

Somogyi Fotóklub

www.somogyifotoklub.hu

Alapítás éve: 1958.
Az 1930-as években létrejött kaposvári fotócsoport szellemi örököseként bő két évtizeddel később alakult klub több FIAP minősítésű taggal rendelkezik. 1960 óta szervezi a Barátság Hídja nemzetközi fotókiállítást, melyre azóta több mint 20 alkalommal került sor. Tagjai nem egy alkalommal sikeresen szerepeltek nemzetközi pályázatokon is.

Bakony Fotóklub

bakonyfotoklub.uw.hu
sites.google.com/site/bakonyfoto

Alapítás éve: 1961.
Minősítése: E-MAFOSZ
A több mint 40 taggal működő klubot egykor 12 fotóamatőr alapította. Ma Veszprém város művelődési központjában működik. A klub saját fotógalériával is rendelkezik, melyben minden hónapban más alkotó mutatkozhat be. Itthon többek között a MAFOSZ plakettjét, városuk és megyeik elismerését, az „Év alkotócsoportja” és „Kiváló együttes” címben részesültek. A kollektíva több nemzetközi pályázaton is bemutatkozott és díjakat nyert.

Zalaegerszegi Fotóklub

www.zalaegerszegifotoklub.hu
facebook.com/zalaegerszegi.fotoklub

Alapítás éve: 1961.
Saját bevallásuk szerint „a fotózás barátait és művelőit összegyűjtő zalaegerszegi amatőr klubként” tevékenykednek. Összejöveteleiket a Szent László úti óvodában tartják, ahová az érdeklődőket is várják. Klubestjeiken rendszeresen megválasztják a „Hónap képét”, de nem ritka, hogy vetítéseket, előadásokat rendeznek, és persze tagjaik kiállításai is rendszeresen megrendezésre kerülnek a város különböző közintézményeiben.