Manfrotto Pro-V 410 PL hátizsák

0

A Kata márkanév bizonyára sokaknak mond valamit. A nem túl régi, de annál fényesebb múltú cég fotós és videós táskái a legjobb minőségűek közé tartoztak, és hazánkban is jó pár terméküket forgalmazták. Igen közeli kapcsolatot ápoltak az állványairól ismert Manfrotto céggel is, melynek végül az lett az eredménye, hogy a Manfrottot birtokló Vitec-csoport 2014 nyarán a Manfrottoba olvasztotta a Katát. A márkanév megszűnt, a boltokban pedig megjelentek a „katás kinézetű” Manfrotto emblémás táskák. Pro Light szériájuk például egy az egyben az néhány évvel ezelőtti Kata táskák átvétele, így például a Pro-V 410 PL hátizsák is. Vásárlói szempontból persze nincs is ezzel semmi baj. Legalább tudjuk, hogy minőségi terméket vehetünk kézbe…akarom mondani, hátra.

A Pro-V 410 PL a Manfrotto kínálat egyik legnagyobb hátizsákja. Saját termékcsaládjában csak a 610 PL előzi meg, mely leheletnyivel szélesebb, és 12 cm-rel magasabb nála. A 410 PL így is 52 x 34,5 x 30 cm méretű és önmagában több mint 3 kiló. Nagyobb fotós felszerelés egyben való szállításához ajánlott tehát, elsősorban utazáskor, például repülőgépen, de ha bírjuk erőnléttel túrazsákként is megállja a helyét. Bőröndkocsira is felerősíthető, erre szolgál a hátlapon kialakított gumis pánt, melybe a kerekes bőröndök húzókarja bújtatható.

Színei a Manfrotto (és Kata) hagyományokat követik: sok fekete némi pirossal. A hátizsák csak fekete színben kapható, a hátlapon, illetve a fontosabb varrások éleinél piros díszítéssel. Visszafogottan elegáns és egyben funkcióval is bíró a külső, hiszen a piros betétek – amellett, hogy díszítenek – a fontosabb cipzárok és egyéb nyitó alkalmasságok megtalálását is segítik. A cipzárvégekre például az említett előd márkánál megismert, félköríves piros műanyagbetétek kerültek, melyek már messziről jelzik a cipzárak helyzetét és kényelmes használatukat is lehetővé teszik.

A külső borítás jobbára minőségi műanyag vászon anyag, mely UV álló és korlátozottan vízálló is, így kisebb esőben még nem kell aggódnunk a táskában tartott felszerelésért. A hátizsák persze a szokott módon szinte teljesen időjárásállóvá tehető, hiszen egy ráhúzható, gumis esővédő huzatot is mellékelnek hozzá.

A hátlap nagyon kényelmesen kialakított, bár hátunk és a táska közti szellőzésre csak minimális gondot fordítottak. Az itt található plusz párnázat egyben hatalmas zseb is, melybe az alulról lecsatolt vállpántok is elrejthetők. Így nem lebegnek zavaróan, és nem akadnak bele mindenbe ha mondjuk kézikocsin, bőröndként húzzuk a táskát egy reptéren.

A széles és kényelmes vállpántok gumiszerű anyaga habosított műanyag, gyöngyvászon pántokkal megerősítve. A pántok fém bújtatókkal illeszkednek a pánthoz, alsó csatjaik pedig a szokásos minőségű műanyagból készültek. Alul, széles és vastagon párnázott derékpántokat is kapunk, elöl a hason összekapcsolható rögzítőpántokkal. Nagyobb súlynál tehát a táska stabilan a háthoz erősíthető. Hordfülként szintén egy vastag, párnázott fogantyú szolgál a táska elején/tetején, és hátrébb is kapunk egy gyorsan megmarkolható, egyszerű gyöngyvászon fogót.

A hátlap egyben laptop tároló is, melynek rekesze a bal oldalon végigfutó cipzárral nyílik. Belül világosszürke, puha textilborítású párnázatot, és egy hosszabb kitámasztó párnát kapunk. A rekesz méretei: 41 x 31 x 4 cm, így egy 15,4″-os laptopnak nyújt kényelmes menedéket.

A táska szolgáltatásai között a Manfrotto CPS (Camera Protection System) technológia nyújtotta előnyök is megtalálhatók, mely a kényesebb részeken extra, tesztelt belső merevítéseket jelent, a még jobb védelem érdekében.

A hátizsák merevített aljára kis gumilábak kerültek, így nyugodtan letehető a földre anélkül, hogy koszolódna. Az elején lévő pántokra háromlábú állvány is felerősíthető.

A felső pántok félig a tárolt felszerelés biztonságát is szolgálják. Becsatolva átfutnak az előlap nagy cipzárai fölött, emiatt azok egy mozdulattal nem nyithatók, csak a pántok alatt átbújtatva. Illetéktelenek egy kicsit nehezebben férnek a táska tartalmához, de ez a megoldás persze korántsem jelent teljes biztonságot. A nagy előlapon egy nagyobb lapos zsebet is kialakítottak a szélesebb és laposabb kiegészítők (kártyák, szín- vagy WB lapok, szűrők) számára.

Az előlap cipzárait nyitva és azt lehajtva hozzáférhetünk a hátizsák fő tárolórekeszében tartott összes felszerelésünkhöz. A fő tárolórész 48 x 30 x 23 cm-es. A belső itt is puha, felszerelést kímélő szövettel és vastag elválasztópárnákkal kialakított. Ezekből viszonylag keveset kapunk: két hosszú és két rövid párnát, valamint egy flexi-elválasztót és egy nagyobb alátétpárnát. Többségük piros színű, hogy még inkább elüssenek a többnyire fekete fotós felszereléstől. A többi rekesz fixen kialakított a táska oldalai mentén. Ezeket hálós, cipzáras fedél is takarja. Sok kis kiegészítő (melyek szétszóródása akadályozható meg így) vagy kisebb-közepes optikák tárolására alkalmasak. Utóbbiakra különösen, mivel ezek az oldalsó zsebek a hátizsák két oldalán lévő 2-2 zsipzáras nyíláson át is hozzáférhetők. Ha például azonnal szükségünk van egy objektívre, nem kell a teljes előlapot nyitni, hisz az oldalzsebből is hozzáférhetünk.

A relatíve kevés párna és a fix zsebek ellenére is sok lehetőségünk lesz a nekünk tetsző belső kialakítására. Mindennel együtt 8-9 rekesz biztosan rendelkezésre áll, így 2 profi DSLR váz, valamint 6-8 közepes objektív egész biztosan elfér a hátizsák fő puttonyában. Ebből négy optika az említett, kívülről nyitható zsebeken keresztül is elérhető.

Kényelmes, nagy, sok tekintetben nagyon jól átgondolt táska a Manfrotto Pro-V 410 PL, mely valóban méltó a Kata hagyományokhoz és a Manfrotto által képviselt minőséghez is. A termék hazai bruttó ára jelenleg 100 900 Ft.

A hátizsákot a Triponttól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!