Aputure V-Mic D2 videó mikrofon

0

Az igényes videofelvételek egyik kritériuma nem csak a jó kép- de gyakorta a jó minőségű hangfelvétel is. Fényképezőgépeink és kameráink többsége alap szinten is eleget tesz a jó kép iránti elvárásnak, a minőségi hang viszont sok esetben nem a beépített mikrofonoknál kezdődik. Szerencsére ma már egyre több fényképezőgép rendelkezik mikrofon bemenettel, némelyek a belépő kategóriában is.

Egy olcsóbb gép tulajdonosának nem mindegy az ár sem. Nem mindenki szeretné meglévő felszerelése árát csak egy mikrofonra költeni. Az olcsóbb, távol-keleti kiegészítők közt válogatva feltűnhet az Aputure márkanév, mellyel a fényképezőgép tartozékok mellett számos videós kiegészítő oldalán is találkozhatunk. Kétféle mikrofont kínálnak V-Mic D1 és D2 néven. Nálunk most a D2 csúcsmodelljük járt.

Már a D2 csomatolása sem árul zsákbamacskát. A fehér kartondobozon belül átlátszó, bliszteres csomagolásban kínálja magát a mikrofon, mely mellé két rövid kábelt, egy szélfogó szőrmókot, és apró figyelmességként két jó minőségű AAA ceruzaelemet is mellékelnek. Némi negatívum, hogy a szélfogó fehér színű, így a fekete mikrofonon igen feltűnően mutat majd. Tapasztalatlanabbak ne ijedjenek meg, a bundás szélfogó, nem prémes kisállatok lemészárlása árán született, hanem szintetikus anyagból készült, mely könnyen felhúzható huzat hatásos védelmet nyújt a nagyobb szélben való hangfelvételkor.

A mikrofont kihámozva azonnal kiderül, hogy voltaképpen három részből áll: egy hosszú, 19,4 cm-es puskamikrofonból, egy vastag szivacs védőhuzatból, valamint egy tartóból.

A tartó rész az olcsóbb D1-től eltérően egy kis előerősítőt is tartalmaz, jelszint visszajelzéssel. Érzékenysége ennek köszönhetően nagyon finoman szabályozható. Miután csatlakoztattuk a hátulján lévő kapcsolót RUN állásba kell kattintanunk, így a mikrofon sípoló jelet küld a kamerának. Ezután a talp oldalán lévő 10-fokozató szabályozó kerékkel állítható be a jelszint a kamera szintkijelzését figyelve. Némi jelerősség visszajelzés a mikrofonon is látható, egy kis -12dB-es, és egy túlvezérlést jelző LED felvillanásait figyelve. Ezekkel felvétel közben is nyomon követhető ha esetleg finomításra lesz szükség. Jobbra egy be- és kikapcsoló gomb, valamint egy működésjelző LED is helyet kapott. Ez villogva jelzi az elem alacsony energiaszintjét. A bekapcsoló három állású, középre kattintva mélyvágó szűrőt aktiválhatunk, mely a 100 Hz alatti zavaró háttérbrummogást csökkenti.

A talp szinte teljes egészében műanyagból készült, kivéve a jelszint szabályzó tárcsa előtti fém védő keretet. Felfogató talpa is műanyagból van, mely szabvány vakupapucsba, vagy a közepén lévő műanyag menet révén állványmenetre erősíthető. Föntebb egy vastag gumibak csökkenti a rezgések keltette kellemetlen zörejeket, majd a mikrofon részére kialakított kerek kengyel következik, melyben belül szintén egy gumiszegély látja el ugyanezt a feladatot, immár másodszor. Egyébként magában a mikrofonban is van hasonló csillapítás, a rezgéscsökkentés elleni harc harmadik frontjaként.

A mikrofon test is műanyagból készült, kicsit olcsó hatású, de jó minőségű, és ennek köszönhetően legalább könnyű. Mindennel együtt 126 gramm a teljes készlet, ami tolerálható súlytöbblet. A lehúzható szivacs védőt levéve egyszerűen kivehetjük a tartóból. Hátsó vastagabb részének bal oldalát hátratolva egy kis elemfoglalat bukkan elő, ahová a mellékelt két elemet, vagy külön megvásárolt AAA-méretű áramforrásokat tehetünk. A gyártó mérései szerint a mellékelt elemekkel akár 170 órán át üzemel, de bármely más típusú elemmel is 100 óra körüli idő érhető el, ami nagyon jó teljesítmény.

A mikrofont és az erősítőt, valamint csatlakozókat tartalmazó talprészt a mellékelt mini-USB kábellel kapcsolhatjuk össze egymással. A fényképezőgéphez és kamerához csatlakozást egy mini-jack kábellel oldhatjuk meg, mely szintén alaptartozék.

A V-Mic D2 mono kondenzátor mikrofon, mely 200 Ohmos és szuperkardioid karakterisztikás, vagyis a hagyományos vesekarakterisztikánál szűkebb, kb. 115 fokos szögben hall, de némileg a hátulról jövő hangokra is érzékeny. Hi-fi termékről van szó, mely a teljes emberi hallástartományban dolgozik (20-20 000 Hz). Kivételesen csendes, alig van alapzaja, hangminősége pedig – árához képest – tényleg kiemelkedő. Teljes harmonikus torzítása 0,5% alatti, jel-zaj viszonya pedig 74dB SPL (1KHz, 1PA). A teljes hi-fi frekvenciatartományban egyenletes teljesítményt produkál, egyik hangtartomány sem erősebb vagy gyengébb a másiknál.

Picit olcsó kivitelű, de minőségben nagyszerű mikrofon az Aputure V-Mic D2, mely tesztünk készítésének idején bruttó 49 990 forintos áron vásárolható meg az Advesphotonál.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!