Így készíts igényes fotókat az eladni kívánt termékedről

0

Manapság rengeteg apróhirdető oldal létezik, amelyek lehetővé teszik, hogy megunt, vagy nem használt eszközeinket, fényképezőgépeinket, objektívjeinket áruba bocsátsuk. Nem mindegy azonban, hogy miként tálalod az eladni kívánt portékát.

Ha hatékony hirdetést akarsz létrehozni, akkor ügyelned kell arra, hogy a termékről készült képek is igényesek legyenek, hiszen te sem vásárolsz szívesen igénytelen csomagolású, gagyi hatású terméket, még újonnan sem.
Az első lépés mindig a termék megtisztítása legyen.
Hidd el, sokat számít, hogy milyen a külső. Ha tele van ujjlenyomattal, zsírfolttal, porszemmel, akkor sok emberben ez ellenérzést kelt, illetve azt sugallja, hogy az eszközeid nem tartod tisztán és nem vigyázol rájuk.

Második lépésben keress valami homogén hátteret, a legideálisabb erre a célra egy ívesen felhajlított A3-as vagy nagyobb méretű műszaki rajzlap, vagy annál vastagabb művészpapír.

A megvilágításhoz jó a szórt fény, de érdemes oldalról, 30-45 fokos szögből valami fő fényt is alkalmazni, amivel kissé térbelibbé, plasztikusabbá teheted a fotódat. Ehhez használhatsz akár egy flexibilis karú álló vagy asztali olvasólámpát is, de ha rendelkezel rádiós kioldóval és lágy fényt adó előtéttel, esetleg szoftboxszal, akkor a vakuval járhatsz a legjobban. Vigyázz azonban, az izzós (LED-es) és vakus fényforrások keverése kellemetlen elszíneződéseket okozhat a képen, így ilyen esetben a vaku elé narancs vagy sárga színmódosítót érdemes helyezned, hogy hasonlóra hozd a megvilágításaid színhőmérsékletét. Ugyanez lehet a probléma akkor, ha lámpával világítasz, de az ablakból a külső tér fényei is érvényesülnek. Ilyen eseteket lehetőleg kerülj el, ugyanis hiába az igényes háttér, ha az eltérő színhőmérsékletű megvilágítás miatt kékes színű elszíneződésben úszik majd a termék egyik oldala.
Ha nem szeretnéd keverni a fényeket, akkor egy oldalsó ablak is jó megvilágítást adhat, ez esetben csak a természetes fényeket használd, az ablakkal átellenes oldalon egy alufólia borítású derítőlappal csökkentheted az árnyékokat.

Gyújtótávolságnak válassz valami enyhe tele értéket, 70-150 mm közötti tűnik a legideálisabbnak (nagyobb gyutáv már összenyomja a teret és kilapítja a termékedet).
Fotózás előtt állítsd be a fehéregyensúlyt a fehér hátteredhez!

Ha állandó fényű lámpát (is) használsz, akkor a szükséges hosszabb expozíciós idő miatt fotózz állványról!

A fotózáskor igyekezz a lehető legtöbb oldalról és pozícióból képet készíteni, hogy jól látszódjon a termék (hibátlan) állapota. Eladásra szánt fényképezőgép, vagy objektív esetében készíts fotót a sorozatszámról is, néhol ugyanis az is elvárás, hogy a sorozatszámot is megadd, bizonyítandó ezzel, hogy nem lopott terméket kínálsz eladásra. Az más kérdés, hogy egyrészt semmiből nem tart átklónozni egy-két számjegyet, másrészt jelenleg nincs olyan adatbázis (vagy legalábbis nem tudunk róla), ahol könnyen kereshetően megtalálhatóak lennének az eltulajdonított fotós felszerelések sorozatszámai és a rögzítés dátumai. Arról nem is beszélve, hogy senki a világon nincs, aki az átvételnél ellenőrizné, hogy a leírt, vagy termékfotón lévő sorozatszám egyezik-e az átadásra felkínált termék sorozatszámával.
No de lépjünk ezen túl.

A kész termékfotókat NE RETUSÁLD! Maximum a fehéregyensúlyt, a világosságot, vagy a kontrasztot állítsd, ha nagyon zavaróan eltér az ideálistól.

Saját tapasztalatból azt is javaslom, hogy készíts olyan fotót is, ahol a termék a kezedben van (már ha kézbe fogható termékről van szó).
Egyes apróhirdető oldalak ugyanis előírják, hogy csak saját készítésű fotót tölthetsz fel és sajnos hajlamosak a kicsit igényesebb, de csak egy egyszerű két vakus megvilágítású termékfotóról azt gondolni, hogy gyári katalógus fotó és ezzel a lendülettel el is utasítani a hirdetés megjelentetését egy olyan vicces értesítő üzenettel, mint ez:
Feladni kívánt Canon EF 24-105mm f/4 L Is USM stadard zoom objektív hirdetésed a jelenlegi formájában nem jeleníthető meg, mivel nem felel meg Működési Szabályzatunknak. Kérjük, az alábbi megjegyzésünk szerint módosítsd hirdetésed!

Nem az eladásra kínált termékről készült fénykép

Az oldalunkra feltöltött hirdetések mellé csak olyan képek feltöltése lehetséges, melyek konkrétan az eladásra kínált termékről készültek, nem katalógusból másolt, Internetről letöltött képek, vagy vállalati logók. Kérjük, hogy fényképezd le termékedet, hogy az érdeklődők láthassák annak állapotát, esetleges hibáit is, ezek után cseréld le a hirdetéshez tartozó képeket.

De ne add fel, még ha nem is tűnik olyan jó húzásnak (vagy fogásnak 😉 ), hogy telefonnal készítesz egy kézben fogós képet. De ha ez szükséges a megjelenéshez, hát adj nekik ilyet is (esetleg szintén látható sorozatszámmal):

img_1339

Összefoglalva még egyszer a legfontosabbakat:
1. tiszta terméket fotózz!
2. ügyelj az igényes háttérre!
3. lehetőség szerint használj hasonló színhőmérsékletű, szórt fényt és irányított fényt is!
4. készíts sok képet (sorozatszám)!
5. ne retusált a fotókat!

Végezetül jöjjön még egy videó a házi termékfotózásról, egyszerű lámpák használatával:

Szép fényeket és sikeres értékesítéseket kívánunk!