Stúdióvakuk, fényformálók II.

0

< Első rész

Nem mindennap jut be a magunkfajta halandó egy stúdiófelszereléseket forgalmazó üzlet bemutatótermébe, hogy naphosszat büntetlenül próbálgassa az áruválasztékot. Kicsit úgy éreztük magunkat, mint Pistike a játékboltban. Úgy gondoltuk minél szélesebb körű ismertetőt kell nyújtanunk a stúdióeszközök alapfelhasználását tekintve, hiszen az ilyen eszközök iránt érdeklődő komoly amatőrök tábora, a digitális fotózás rohamléptékű térhódításával egyetemben nő. Nem csak az érdeklődő egyre több, hanem a stúdiófelszerelések árai is egyre elérhetőbbek. Így reményeink szerint szélesebb körben is érdeklődésre talál majd leírásunk. A következőkben némi bepillantást adunk a viszonylag moderált árú termékek választékába és felhasználási területeibe. Leírásunknak inkább az amatőr érdeklődők vehetik hasznát, és függetlenül attól, hogy tervezik-e a közeljövőben ilyen eszközök beszerzését, remélhetőleg cikkünk és példaképeink hatására könnyebben eligazodnak majd a sokszor nehezen meghatározható funkciójú eszközök világában.

A fotóknál igyekeztünk tárgyszerűek maradni, az egyszerűségre törekedni. Nem alkalmaztunk utólagos korrekciót, retust a Photoshop Auto Levels funkcióján kívül. Modellünk körül nem sürgölődött sminkstáb. Célunk volt a világításnál fellépő néhány alapvető buktató bemutatása is, ezért az alapoktól a beépített vakutól kezdtük. A fotók elkészítéséhez Olympus E-300 fényképezőgépet használtunk. A fotók a gép alapbeállításaival JPEG-ben készültek.

A felhasznált stúdióeszközök:

  • homokszürke papírháttér, háttérállványon
  • Mikrosat 125 Ws teljesítményű stúdióvaku, reflektorral
  • Camray 300 Ws teljesítményű stúdióvaku, reflektorral
  • Mikrosat 600 Ws digitális stúdióvaku, reflektorral
  • fehér-fekete visszaverő ernyő
  • derítőlap, fehér és arany visszaverő felülettel
  • softboxok
  • méhsejtrácsok

Lássuk tehát az eredményeket!Összeállítás: beépített vaku.

Első példafotónk magáért beszél. Szegény fotóalanyunkat egyszerűen „képenvakuztuk”. Sajnos a beépített vaku nem alkalmas arra, hogy a témát indirekt módon, valamilyen más visszaverő felületről világítsuk meg. Fényképezőgépünk felnyíló vakuját használtuk, amely még a beállított vörös szem csökkentő mód ellenére sem tudott megbirkózni e kellemetlen mellékhatással. A megvilágítás lapos, jellegtelen és ebben a távolságban (4-5 méter) elégtelennek bizonyult. A modell mögötti háttéren zavaróan és erőteljesen jelennek meg az árnyékok.Összeállítás: külső vaku.

Fényképezőgépünkre külső vakut helyeztünk és folytattuk a direkt vakus ámokfutásunkat. A megvilágítás láthatóan erősödött. Az arc tekintetében talán túlzóan is. Viaszos, fénylő arcbőrt kaptunk, szerencsére vörös szemek nélkül, így az előző kísérlethez képest egy-két piros pontot máris a külső vaku üzenőfüzetébe véshetünk. Sajnos az erőteljes, zavaró árnyékok a modell mögött ez alkalommal is megmaradtak, sőt az erősebb megvilágításnak köszönhetően, jelenlétük még szembeötlőbb. Jobb eredményt érhetünk el ilyen esetben, ha külső vakunk feje dönthető, vagy forgatható és egy közeli, lehetőleg fehér verőfelüleltről próbálunk meg deríteni. Lágyabb, szórt fényt kapunk eredményül, a visszavert fény pedig sikeresen a képkivágáson kívülre nyomhatja a modell árnyékát. Arra ügyeljünk, hogy a verőfelület, például fal, színe nem minden esetben fehér, ezért érdemes RAW formátumban dolgoznunk, hogy az eltolódott fehéregyensúlyt könnyebben visszahozhassuk. A verőfelület távolságához mérten a vaku fényerején növelnünk is illik.Összeállítás: külső vaku + mini szoftbox.

Előbbi összeállításunkat egy viszonylag olcsón beszerezhető – vagy alkalmasint otthon is barkácsolható – külső vakura helyezhető mini szoftboxszal egészítettük ki. Melynek célja, hogy lágyítsa a vaku direkt fényét, így például az árnyékokat is. Mint látható ez sikerült is neki. A modell mögötti árnyék kevésbé hangsúlyos, lágyabb, de még mindig zavaró. A megvilágítás, hasonlóan az előző próbáinkhoz eléggé jellegtelen, túl direkt. A képen jól látható, mire kell ügyelnünk az ilyen diffúzorok használatánál. Először is emelnünk kell a vaku fényerején, mivel ez az eszköz jelentősen tompítja a direkt fényt, másodszor pedig jól látható, hogy a meleg színek irányába tolódott el a fehéregyensúly, így a szoftbox használatakor ügyeljünk ennek megfelelő beállítására.Összeállítás: Camray 300 Ws stúdióvaku.

Ennél a beállításnál elfelejtettük a gépre rögzített fényadó eszközöket és attól kb. 45 fokban oldalt egy stúdióvakut helyeztünk el. A modell körvonalait zavaró árnyék azonnal múlt idővé vált az arc pedig formát kapott, plasztikusabbá vált. Az oldalról jövő világítás a szemben megjelenő becsillanást is lágyabb hatásúvá teszi. Szemből jövő fénynél a csillanás a szembogár közepén jelenik meg, ezáltal szúrósabbá téve a tekintetet. A csillanást a szem közepéből elmozdítva a tekintet lágyul. Egy fényforrással megvilágítva az arcon drámai fényhatásokat érhetünk el, ha példánkhoz hasonlóan erős fényforrással világítunk. Az arc túlfelén kemény árnyékok jelennek meg, melyek megváltoztatják az arcformát.

Alkalmazott világításunk korrekciós világításként is funkcionálhat. A fényképezőgéptől távolabb eső arcfél domináns megvilágítása „szűkít”, ezért gömbölyűbb arcú modellek megvilágításánál segíthet.Összeállítás: Camray 300 Ws stúdióvaku, fehér derítőlap.

Az arc komoran sötét árnyékait a túloldalról egy derítőlappal világosítottuk, lágyítottuk. A vaku+derítőlap összeállítással egy kezdő szettben már komolyabb feladatokat is megoldhatunk és megannyi elrendezésben használhatjuk ezt az eredményes párost. A megfelelő derítésre azonban ügyelnünk kell, mert ahogy példánk is mutatja, az arcon maradhatnak zavaró árnyékok. A végeredmény azonban az előzőnél lágyabb hatású portré. Természetesen, ha a célunk a drámai hatás, akkor alkalmazzunk kemény megvilágítást!Összeállítás: Camray 300 Ws stúdióvaku+fehér visszaverő ernyő, fehér derítőlap.

Mi azonban lágyítani akartuk a vaku fényét, így egy visszaverő fehér ernyőt helyeztünk rá, a túloldalt pedig ugyanúgy a fehér derítőlapot használtuk. Ez még tovább lágyította a rakoncátlankodó árnyékokat és kissé az arcbőr csillogását is, az ernyő nagyobb szórófelülete pedig élettelibb, nagyobb csillanást varázsolt a szembe.Összeállítás: Camray 300 Ws stúdióvaku+szoftbox, fehér derítőlap.

A visszaverő ernyőt egy vakura felhelyezhető szoftboxszal helyettesítettük Az eredmény hasonló az előzőhöz, annál némileg melegebb színhőmérséklettel. Elmondható, hogy induló stúdiófelszerelésként egy 100-150 Ws teljesítményű, slave állásban is használható, esetleg modellfénnyel rendelkező vaku, egy 80-100 cm ármérőjű derítőfelület (alkalmasint több színben) és egy kb. 80 cm-es lágyító, vagy visszaverő ernyő, esetleg szoftbox kiváló lehet.Összeállítás: Camray 300 Ws stúdióvaku+méhsejtrács, fehér derítőlap.

A vaku reflektorára felhelyezett méhsejtrács komoly hangulati változásokat okozott a képen. A vaku viszonylag szórt fényét koncentráló és megvilágítási távolságát is csökkentő előtét kissé sejtelmes, „noir” hangulatot varázsolt elénk. Világosszürke hátterünk szinte teljesen sötét lett, a vakufény már nem jutott el odáig. A fény csak a modellre koncentrálódik és a távolság növekedésével rohamosan veszít erejéből. Aki teljesen egyedi helyzeteket kíván teremteni elunt megvilágítóeszközeinek, egy ilyen előtéttel elégedett lesz.Összeállítás: Camray 300 Ws stúdióvaku+méhsejtrács, arany derítőlap.

Maradtunk az előző szettnél, de mivel az arc túlfelén alkalmazott fehér derítőlapnak szinte alig volt hatása az árnyékos területekre, egy kissé drasztikusabb módszerhez, az arany derítőfelülethez fordultunk segítségért. Derítőlapunk 4-féle színt, plusz egy diffúz áteresztő réteget tudott, így egy megfelelő „huzat” felhelyezésével az eddig fehér felületből arany lett. Az eredmény látható. A méhsejtrácsnak köszönhetően még mindig drámai, de az erős visszaverő felületű, meleg, arany derítés a komor árnyékokat eredményesen lágyította.Összeállítás: Mikrosat Profi Max 600 Ws digitális stúdióvaku+szoftbox, Camray 300 Ws stúdióvaku+fehér visszaverő ernyő.

Elbúcsúztunk egy időre a méhsejtrácstól és bevetettük a nehéztüzérséget egy 600 Ws teljesítményű Mikrosat stúdióvaku képében. Amelyet nagyjából az arccal szemben helyeztünk el. A 2 vakus összeállítással megpróbáltuk bemutatni miként változtatja meg az arc karakterét a megvilágítási erősség. Első példánkban a Mikrosat vaku adta a főfényt szemből, a Camray pedig oldalról derített. Ez az úgynevezett Broad lighting, amikor az arc fényképezőgép felőli oldala kapja a fő megvilágítást. Alkalmazható korrekciós világításként is, mivel szélesít, így keskenyebb arcúaknál javasolt megvilágítás.Összeállítás: Az előzővel megegyező.

Ennél a példánál az arc távolabbi felét megvilágító vaku adta a főfényt a nagyjából szemben elhelyezett pedig a közelebbi arcrészt derítette. Ezt a világítási formát Short lightingként is nevezik és hatásáról korábban már szót ejtettünk. Korrekciós világításként az arc keskenyítésére is alkalmas.Összeállítás: Az előzővel megegyező.

Megtartottuk az előbbi összeállítást a vakuk fényerején újra állítva. Ezúttal egy kiegyensúlyozott megvilágítás volt a célunk. Összevetve az előző két példával jól látható, hogy kizárólag a fényerővel játszva, miként befolyásolhatjuk egy megvilágított arc hangulatát.Összeállítás: Mikrosat Profi Max 600 Ws digitális stúdióvaku+szoftbox, Camray 300 Ws stúdióvaku+fehér visszaverő ernyő, Mikrosat 125 Ws stúdióvaku+méhsejtrács.

Következő példánkhoz csatasorba állítottuk a legkisebb vakunkat is, ezúttal egy méhsejtráccsal. A fenti összeállítást kiegészítve, ez a vaku a modell mögül, felülről adott egy viszonylag koncentrált hajfényt. A végeredmény: kész az iskolai tablókép!

Arra persze ügyeljünk, hogy a magas megvilágítás könnyen okozhat kellemetlen orr-, és állárnyékokat (ahogy képen látszik) a modellen, valamint egy erőteljesebb szemöldökcsont árnyéka mélyenülővé teheti a szemeket.Összeállítás: Mikrosat Profi Max 600 Ws digitális stúdióvaku+szoftbox, Camray 300 Ws stúdióvaku+fehér visszaverő ernyő, Mikrosat 125 Ws stúdióvaku.

Maradtunk továbbra is a 3 vakus összeállításnál és egy újabb példával szerettük volna illusztrálni a plusz kiegészítővaku alkalmazhatóságát. A két nagyobb teljesítményű stúdióvillanó adta a modell megvilágítását, harmadik társuk pedig a modell mellől-mögül a szürke háttérre villant, amely így teljesen kifehéredett, hangsúlyossá téve ezzel a modell körvonalait.

Mint látható kreativitásunknak csak a pénztárcánk szabhat gátat, hiszen szinte ezernyi variációt sorolhatnánk még fel, de cikkünk terjedelme sajnos véges. Azért reméljük sikerült némi bepillantást adnunk ezen eszközök világába. Célunk nem professzionális stúdiófotók készítése, hanem alapvető problémák és ismertetek átadása volt, melyek közül sokkal mi is a fotózás néhány órája alatt szembesültünk. Ha mindebből együtt tanulhatunk, akkor – azt kell mondjam – érdemes volt.

A fotók elkészítése során modellünk Orbán Virág volt (greek@citromail.hu), ezúton is köszönjük türelmét és segítőkészségét!

A stúdióeszközöket a Mikrosat Kft.-től kaptuk kipróbálásra, akinek segítségét és tanácsait ezúton is köszönjük!