Így működik a redőnyzár

0

Már mi is próbálkoztunk nagy sebességű videófelvétellel bemutatni a redőnyzárak működését, ami több-kevesebb sikerrel zárult. Most azonban…

focal_plane_shutter

A ma kapható, elérhető árú fényképezőgépek között találni olyanokat, amelyek 240 kép/mp-es képfrissítési sebességű videót is kínálnak, de sajnos csak 320×240 pixeles felbontásban. Persze sajnos a tömörítés brutálisan erős, így végül a képminőség sem lesz olyan fantasztikus, de ezzel azért már lehet jópofa felvételeket készíteni. (Mellékesen: az iPhone 6 képes 240 kép/mp frissítésű videókra 1280×720 pixeles felbontásban is).

Az igazán gyors mozgásokat, mint pl. egy DSLR váz redőnyzára, már ennél nagyobb képfrissítéssel illenék felvenni, ehhez azonban az egyszerűbb gépek még kisebb felbontást kínálnak, ami a használhatatlanság határát súrolja.

Nem úgy a Phantom Flex, amely FullHD felbontásban is 2570 kép/mp-es (igen, kettőezer-ötszázhetven fps!) képfrissítésre képes, a Phantom Flex 4k pedig még ezen is túltesz. No persze ezeket a kamerákat nem is a magunk fajta halandónak találták ki, áruk 50.000-140.000 dollár közötti.

os tehát, a Slow Mo Guys egy ilyen szerkóval esett neki egy Canon EOS-7D-nek, pontosabban csak a redőnyzár filmezésének, amiből sokkal-sokkal szebben látszik a működése, mint azt mi valaha is képesek lennénk az itthon elérhető eszközökkel bemutatni.

Íme hát a redőnyzár és annak működése (különös figyelmet érdemel a nagy zársebesség működése, aminek ismerete igen fontos a vakuszinkron max. idejének megértésében!):

Én már csak egyet szeretnék tudni: vajon mit műveltek még szegény EOS-7D-vel, hogy ennyire festékes lett a burkolata? 😉