Az igazi mosoly titka?

0

Ne mondassunk í betűs szavakat, használjunk más trükköt! Erről szól(hatna) az alábbi videó. smile Bizonyára sok fotós szembesül első portréfotózásán, vagy csoportkép készítésén azzal a problémával, hogyan mosolyogtassa meg az alanyt, vagy alanyokat. A fényképészek régi trükkje, miszerint „mondd, íííííííí”, nem igazán működik. Bár az í kimondása hasonló arcizmokat mozgat, mint a mosoly, mégsem azonos a kettő hatása.

Saját tapasztalatom egyébként az, hogy portréfotózáskor mindenképpen közel kell kerülni az alanyhoz. Ezt a fotózás előtti, a felszerelés összeállítási fázisában kezdett közvetlen és könnyed beszélgetés indításával érhetjük el, majd humoros részek beiktatásával alapozhatjuk meg a jókedvet. A jó kedvű fotózás eleve megteremti a természetes mosolyt, egy-egy jó poén eleresztése után a modellünk agyában önkéntelenül is visszhangzani fog a vicc, így könnyebben mosolyodik el.

Csoportképek készítésénél (pl. esküvőn) szintén fontos a jó hangulat, ezt részben a vőfély megoldja, de mi magunk is tehetünk rá egy lapáttal humoros elszólásokkal, pl. ha túl sokan mosolyognak a képen, a párnak többe fog kerülni a kép, ne mosolyogjon senki! – persze eközben magunknak is vigyorognunk kell, mint a tejbetök, nehogy véletlenül valaki mégis komolyan vegye! De adódott már olyan szituáció is, amikor maga a helyszín adott egy jó lehetőséget: egy kistemplom előtt kellett csoportképet készítenem, amely közvetlenül egy forgalmas út mellett volt. Én az út másik oldaláról fotóztam, a forgalmat pedig polgárőrök állították meg a fotózás idejére. Az első két „biztos ami biztos” kép elkészítése után következhetett az igazán mosolygós kép készítése, amit a következő mondattal alapoztam meg: „Csinálunk még pár képet, olyan jók a fények meg szépek a mosolyok, az minket ne zavarjon, hogy már bercelig áll a sor, majd hazaérnek vacsorára”.
Gyenge poén, de mindenki ezerrel kezdett vigyorogni. Végül ezek az utolsó képek lettek a legjobbak.