10 millió képkocka másodpercenként

0

Shigetoshi Sugawa és csapata, a japán Tohoku egyetemen új FTCMOS2 szenzort fejlesztettek ki, amely a korábbi változatokhoz képest hatszor érzékenyebb a fényre.

A szenzor további érdekessége az ultragyors működési sebessége, ami másodpercenként 10.000.000, azaz tíz millió képkockás sebességet tesz lehetővé, amelyből 256 képkocka a szenzorra integrált pufferben tárolható. Az igen nagy sebességű videózás mellé persze igen nagy zársebesség is dukál (a 10 Mfps sebességnél 50 ns-os, azaz 1/20.000.000 mp-es, vagyis egy húszmilliomod mp-es zársebességet alkalmaz), emiatt a nagy érzékenység bőven elkelhet. De ez sem probléma az új szenzornak, hiszen akár ISO16000 érzékenységen is használható.

Az ultragyors képérzékelőt a Shimadzu cég már fel is használta Hyper Vision HPV-X2 nevű kamerájában. Az F bajonettes, cserélhető objektíves kamera 60 kép/mp-től 2 millió kép/mp-ig finoman állítható sebességet kínál, ezen felül 5 Mfps és 10 Mfps is rendelkezésre áll.
Az ipari és kutatási területeken használható kamera persze nem olyan felbontású, mint a mindennapokban használt fényképezőgépek, itt a lenyűgöző sebesség mellé csupán 100 ezer pixeles felbontás társul (400×250 pixel), amely 5 Mfps vagy nagyobb sebességnél ráadásul felére esik.