Ilyenkor menj kékórás városfotózásra!

0

Fotósok körében köztudomású, hogy az éjszakai városképek kevésbé lehetnek látványosak, mint azok, ahol az égbolt még egy kis kékséget mutat. A kékórás fotózást azonban előre meg kell tervezni, hiszen nem mindegy, mikorra megyünk.

Jóllehet, a kékóra időpontjának (azaz miután a Nap már lenyugodott, de még az égbolt nem vaksötét), illetve időtartamának meghatározására már léteznek remek alkalmazások és weboldalak, mint például a bluehoursite.com és az ehhez kapcsolódó iOS-es alkalmazás, sokszor hiába nézzük meg, hogy mikor kezdődik a kékóra, csak az állványra helyezett gép mögötti toporgás és a szitkozódás folyik perceken keresztül. Legutóbb a Fujifilm X-T10 tesztje során kerültem olyan helyzetbe, hogy a felhősebb égbolt mellett már vaksötét volt a városban, mire végre felkapcsolódtak a lámpák. Szerencsére a LED-es lámpáknál nem kell bemelegedési időre várni, így azonnal elkészülhetett a tesztfotó, s utána még készült több is, de otthon a monitoron nézve kiderült, hogy az első tesztkép működhet csak, mert a következőknél már túlzottan sötét volt az égbolt, s kevéssé lesz összevethető más gépek kékórában készült fotóival. A napokban ismét el kell készítenem egy kékórás tesztképet, de a tegnap esti bevásárlás során újból felfigyeltem rá, hogy nagyon későn kapcsolódnak fel a lámpák és már annyira sötét volt, hogy rossz érzés volt kocsit vezetni. Mindenesetre eldöntöttem, hogy ennek utána kell járni. A mai nap feleségem segítségével kiderítettünk néhány érdekes dolgot (ezúton is hála néki és köszönet):

  • a közvilágítás fel- és lekapcsolását magyar szabványban rögzítették (MSZ 20194-1)
  • léteznek egészéjjeles és féléjjeles közvilágítású területek (bár ez a kékórás fotózás szempontjából lényegtelen)
  • a vezérlés történhet fénykapcsolóval, de történhet programozott kapcsolással is

A történet itt kezd érdekes lenni, ugyanis vélhetőleg városunkban nem alkalmaznak sötétedés érzékelőt, hanem pusztán a szabvány által előírt időpontokban próbálják felkapcsoltatni a közvilágítást. Erről szintén a fenti szabványban rendelkeznek: kozvilagitasi_naptar Mint látható, szeptember harmadik harmadában (azaz a mostani napokban) a felkapcsolás ideje 18:47. Igaz, tegnap 18:53-kor kapcsolt be a közvilágítás, de ennyi pontatlanságért még a MÁV-ot sem zrikálják. Viszont holnaptól, azaz októbertől ez alapján a felkapcsolás már 18:22-kor bekövetkezik. Ami egyébként alap lenne már szeptember utolsó heteiben is, de ez lényegtelen. A lényeg az, hogy ha valahol e táblázat alapján történik a közvilágítás bekapcsolása, akkor talán felesleges fél órákkal a fotózás előtt a helyszínre érkezni és ott toporogni, ha úgysem kapcsolják fel a fényeket sötétedéskor. Persze ha ismeretlen terepre készülünk, ahol érhetnek meglepetések, akkor valóban érdemes korábban érkezni.