Alapfokon: Érzékelők III.

0

A képérzékelők között két fő csoportot különbözetünk meg: CCD és CMOS. A legsűrűbben a CCD-t alkalmazzák (Charge Coupled Device = töltéscsatolt eszköz), míg ritkábban CMOS-ból (Complemetary Metal Oxide Semiconductor) építik fel a gépet.

CMOS képérzékelő

Az igen olcsó, vagy a nagyon drága gépekben


Mind a CMOS, mind a CCD esetén a fény érzékelése igen apró fényérzékeny alkatrészekkel, fotodiódákkal történik. Minél több fény jut a fotodiódára, annál nagyobb áram folyik át rajta, ezáltal nagyobb mértékben töltődik a vele sorba kapcsolt miniatűr kondenzátor.


A jelenlegi képérzékelők tehát csak a fény erejét képesek érzékelni, a színét nem. Ahhoz, hogy színes képet érzékeljünk, szükség van a színszűrőkre (Colour Filter Array – CFA). A színszűrők csak egyféle hullámhosszú fényt engednek át, vagyis pl. a vörös színszűrőn csak a vörös fény jut keresztül, a többit a szűrő elnyeli. A képérzékelő felületére különböző színű szűrőt helyeznek. Általában a három alapszínt használják a szűrőknél, vagyis a vörös, zöld és kék (R,G,B) színeket. Ritkább esetben a CYGM szűrőket alkalmazzák, amely cián, sárga, zöld és lila színeket engedi át.

Bayer-minta


A legnépszerűbb színszűrő-elhelyezés

A színszűrőt úgy helyezik fel az érzékelőre, hogy egy-egy pixel ezáltal a zöld, vörös és kék színösszetevők fényerejét érzékelje (RGB esetén). A végső képben egy-egy pixel színét a szomszédosan elhelyezett pixelek által felfogott fény erősségéből számítják ki, a színszűrők által átengedett színek figyelembevételével.


RGB színszűrő esetében a 2×2 pixelben elhelyezett szűrőkben két zöld szűrő található. A zöld szín duplázására két indok hozható fel. Az egyik, hogy az emberi szem is sokkal érzékenyebb a zöld színre, a másik, hogy a kontraszt növelése érdekében célszerű az egyik színből két szűrőt elhelyezni. CYGM színszűrő esetén a cián és sárga színek összegéből szintén megkapható a zöld értéke, vagyis tulajdonképpen ebben az esetben is két „helyen” található zöld szűrő.

Túlzott élesítés

Az UnSharp maszk túlzott használata jól látható világos csíkokat eredményez a kontúroknál

A színszűrők alkalmazása sajnos rossz hatással van a kép élességére, mivel a képen egy képpont tulajdonképpen az érzékelő három képpontjának értékeiből jön létre. Az élesség növelését a gép is elvégzi, általában az ún. UnSharp maszk használatával. Ennek hatására a kontúroknál jelentősen növekszik a kontraszt, ezáltal nagyobb élesség hatását kelti. Sajnos néhány gép túlzásba viszi az élességnövelést, emiatt a kontúrok közelében világosabb sávok jelentkeznek.
A Foveon X3 érzékelője pont ezt a problémát oldja meg olyan trükkel, hogy egy képpont is képes mindhárom alapszín érzékelésére.


A következő részben az érzékelők típusairól lesz szó.


Alapfokon
Érzékelők
Objektívek
Memóriakártyák
Megapixelek Gyújtótávolság CompactFlash
Érzékelő méretek Zoom SmartMedia
Szenzorok működése Fényerő MemoryStick
CCD vagy CMOS Felbontás, élesség Secure Digital/MMC
Fujifilm SuperCCD Cserélhető objektívek xD Picrure Card
Foveon X3 CMOS . .
Analóg-digitális átalakítók
Érzékenységek
Hibás pixelek
Amikor a fehér nem fehér