Így távolítsd el (retusáld le) a távvezetékeket, drótokat a fotódról – pofon egyszerűen

0

Biztos vagyok benne, hogy te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor egy szép tájképet pont keresztbe szelt egy nagyfeszültségű távvezeték (az a jó nagy fajta, aminek fázisonként három szál ujjnyi vastag kábele van 😉 ), vagy esetleg egy hangulatos városképbe rondított bele a sok légvezeték, vagy akár a falon futó kábelek (tipikus mediterrán borzalom).
Az ilyen fotók retusálatlanul hagyva sajnos nem hozzák azt az esztétikai élvezetet, mint ha vezetékek, távvezeték oszlopok nélküli kép lenne.

Persze a vezetékek leretusálása valahol a valóság meghamisítása, de tekintettel arra, hogy valószínűleg te a szépségéért fotóztad a helyszínt, ahol számodra nem a környezet tökéletes dokumentálása a cél, hanem egy esztétikailag kellemes összhatás, így nyilván belefér az, ha a kép hatását rontó elemeket eltávolítod a fotóról.

Ehhez nyújt segítséget rövid videójában a kiváló youtube csatornájáról és komplett oktatórendszeréről híres Aaron Nace, aki a Photoshop Content Aware eszközét hívja segítségül a probléma megoldásához (ehhez minimum a Photoshop CC 2018-as, vagy célszerűen újabb verzió szükséges, bár aki az előfizetéses konstrukcióban használja a Lightroomot és a Photoshopot, többletköltség nélkül eléri a legfrissebb verziókat). A példában bemutatott módszer persze csak egy a sok közül, a 2018-nál régebbi (Content Aware kitöltés nélküli) változatokban is van lehetőség a kábelek retusálására, csak kicsit több kézimunkát igényel (healing brush illetve clone stamp használatával).

Íme tehát Aaron legújabb videója, amely a kezdő fotósok számára is egyszerű módszert mutat a zavaró kábelek eltüntetésére (ha a rétegmaszkok használatát még nem érted, célszerű arról is megnézned egy videót pl. ITT ):

Ez a videó pedig a Lightroomon belüli kínlódást mutatja be (saját tippem: ne kínlódj ezzel LR-ban, exportálás után külső szoftverrel sokkal egyszerűbb dolgod lesz):