Alapfokon: Memóriakártyák – CompactFlash

0

A legelterjedtebb memóriakártya típusok. A lista nagy öregje a CompactFlash.

A CompactFlash (CF) egy kicsi, de nagy teljesítményű hordozható memóriakártya. A teljesen PCMCIA-ATA kompatibilis kártyáról először 1994-ben lehetett hallani. A 43 x 36 x 3,3 mm méretű kártya fele olyan vékony, mint a Type II-es PCMCIA kártya és térfogata is mindössze negyede annak. Míg a PCMIA kártyáknak 68 tűs csatlakozója van, addig a CompactFlash kártyánál az ATA kompatibilitást 50 tűs csatlakozóval oldották meg, így a CompactFlash kártyákat passzív PCMCIA adapterbe helyezve azok minden tekintetben megfelelnek a PCMCIA szabvány előírásainak.

A CompactFlash memóriakártyák mozgó alkatrészt nem tartalmazó úgynevezett flash kártyák, ezért a fizikai sérülések esetén 5-10-szer ellenállóbbak a mozgó alkatrészeket tartalmazó meghajtóknál.

A CompactFlash szabvány szerint a CF kártyák mind 3,3, mind pedig 5 volton használhatók. A többi memóriakártya ezzel szemben csak a két feszültség egyikén használható. A szabvány szintén lehetővé teszi, hogy a CF kártya formátumba memória mellett vagy helyett modemet, hálózati kártyát, soros csatlakozást, Bluetooth adóvevőt, telefont, USB csatlakozót vagy lézer szkennert építsenek. Az alkalmazási lehetőségek sora szinte végtelennek tűnik.

A CompactFlash szabvány három nagyon fontos tulajdonságával emelkedik ki a memóriakártyák közül:

 1. merev, kemény burkolat és csatlakozósor
  Formája és kialakítása miatt az egyik legellenállóbb memóriakártya. Nehezen sérül, ezért a nagyobb igénybevételt is gond nélkül bírják.
  A tűs csatlakozás kiállta az idő próbáját. A többszöri betételt és kivételnél sem sérül, koszolódik. Mivel sem a csatlakozó tűket, sem pedig a kártyában lévő érintkezőket nem lehet elérni, így nem lehet ezeket összefogdosni, szemben a legtöbb kártya nyílt csatlakozásával.

 2. beépített vezérlőegység
  A kártya tartalmazza a memória írását és olvasását végző elektronikai megoldást is, így a kártyát használó eszköznek ezzel nem kell foglalkoznia. Ennek köszönhetően a CF kártyák kapacitásának növekedésekor nem kell a régebbi eszközöket frissíteni ahhoz, hogy kezelni tudják a nagyobb méretű kártyákat, mivel a kártyát a saját vezérlőegysége irányítja.

 3. vastagság
  A CF kártyák vastagsága lehetővé teszi, hogy merevlemezes egységeket építsenek beléjük, így először ezzel a kártyatípussal tudták elérni az 1 GB-os álomhatárt. A nagyobb méret mozgó alkatrészt nem tartalmazó flash technológiánál is előny, hiszen míg a cikk megjelenésekor a konkurrens kártyák a fél GB-os határt ostromolják, addig a CF formátumban már bemutatták a 3 GB-os modelleket is (sőt a Pretec már a 6 GB-os kártyájával is előrukkolt).

IBM Microdrive: az 1GB kapacitású miniatűr merevlemez. A Type II-es és a Type I-es CF kártyák, illetve a 100 Ft-os vastagsága.

A CF kártyáknak két formátuma terjedt el: Type I és Type II. A Type II kártyák mindössze vastagságukban térnek el a normál Type I-es kártyáktól: a 3,3 mm-es vastagság helyett ezek a kártyák 5 mm vastagok. A Type II-es kártyák fogadására felkészített eszközök minden esetben kompatibilisek a Tpye I-es szabvánnyal is.

Az IBM által Microdrive néven megalkotott CF formátumú merevlemezek a Type II-es formátumban készülnek. Vásárláskor azonban érdemes figyelembe venni, hogy nem minden CF Type II-es digitális eszköz támogatja a némileg nagyobb áramfelvételű microdrive-ok használatát. Ezügyben érdemes a kiválasztott eszköz (pl. fényképezőgép) specifikációját megnézni. A Microdrive-ok a cikk születésének idején 340 MB, 512 MB és 1 GB kapacitással kaphatók (hamarosan a 4GB-os Microdrive-ok elérhetőek lesznek).

A kártyák írási és olvasási sebessége a kártyától, a vezérlőegység típusától és a fényképezőgép megoldásaitól is erősen függ. A hiedelmekkel ellentétben a mozgó alkatrészeket tartalmazó Microdrive írási és olvasási sebessége felveszi a versenyt a leggyorsabb flash memóriás kártyákkal is, sőt gyakran túl is szárnyalja azokat. A legtöbb memóriakártya írási sebessége 2,4 MB/másodperc, míg az 1 GB-os microdrive-ra 3,4 MB is felírható egy másodperc alatt. Olvasási sebességben a memóriamodulos kártyák 4,2 MB/mp sebességükkel lekörözik a másodpercenként mindössze 3,4 MB adat felolvasására képes Microdrivokat. A legújabb nagy sebességű flash memóriakártyák már 48x-os sebességgel (1x = 150 kB/s) is írhatók, vagy olvashatók, de ki kell emelni, hogy ilyen adatátviteleket csak a kimondottan erre a sebességre tervezett eszközökben lehet elérni.


Alapfokon
Érzékelők
Objektívek
Memóriakártyák
Megapixelek Gyújtótávolság CompactFlash
Érzékelő méretek Zoom SmartMedia
Szenzorok működése Fényerő MemoryStick
CCD vagy CMOS Felbontás, élesség Secure Digital/MMC
Fujifilm SuperCCD Cserélhető objektívek xD Picrure Card
Foveon X3 CMOS . .
Analóg-digitális átalakítók
Érzékenységek
Hibás pixelek
Amikor a fehér nem fehér