Alapfokon: Memóriakártyák – SmartMedia

0

A legelterjedtebb memóriakártya típusok. A mára már kifutott SmartMedia: nem tudta tartani a lépést.

A 0,76 mm vastag, mindössze 2 g tömegű kártyák annak idején méltán kerültek a figyelem középpontjába. A 2 MB-os memóriakártyák idején a 128 MB-os felső határ hihetetlenül távolinak tűnt, nem is beszélve arról, hogy azt a kapacitást ebbe a vékony és nem túl nagy alapfelületű kártyába tervezték beépíteni. A 45 x 37 mm felületű kártya egy picivel nagyobb helyet foglal el, mint a CF kártya, de a vékony kivitelnek ára van: a kártya nem tartalmaz vezérlő elektronikát, így a vezérlés feladatát az eszközöknek (pl. fényképezőgép) kell megoldaniuk.

A kártyához készült floppy meghajtóba tehető un. FlashPath adapter és főleg notebook számítógépekben alkalmazható PCMCIA adapter is, így a SmartMedia kártyák olvasása a számítógépben viszonylag könnyen megoldható.

A vezérlőmentes megoldás hátrányai először a 32 és 64 MB-os kártyák megjelenésekor okoztak tömegesen gondot. A régebbi fényképezőgépek (és egyéb eszközök) belső szoftverei ugyanis nem voltak felkészítve a nagyobb kapacitás kezelésére. Így a korábbi fényképezőgépek egy részében ezek a kártyák használhatatlanok maradtak, míg másik részüket a gyártó fizettség ellenében frissítette. A probléma a FlashPath adapter, a PCMCIA adapter és a kártyaolvasók esetében is jelentkezett.

A vezérlőegység hiánya azonban más problémát is okozott. Mivel minden eszköz a saját vezérlőjével kezelte a memóriakártyát, a kártyák kompatibilitása egy formattálás után nem volt garantált. Ez elsősorban a számítógéppel egy kártyaolvasón keresztül lebonyolított formattálás vagy törlés után fordulhatott elő.

A kártya kapacitásának felső határa 128 MB, így a felbontás rohamos növekedésével a SmartMedia kártyák kezdtek kiszorulni a piacról. Nagyobb kapacitás eléréséhez több memóriakártyát kellett a fotósnak magával vinnie, ami nem minden esetben megnyugtató megoldás. Igaz, hogy 2002. januárjában elfogadták a 256 MB-os SmartMedia új ajánlását, de ennek megvalósítása elmardt.

A több kisebb kártyának azonban van egy nagy előnye is: egy kártya megsérülésekor nem veszik el minden anyag, csak annak az egy kártyának a tartalma. Ezt a SmartMedia kártyák esetében azért fontos megjegyezni, mert a vékony kártya gyakori kivétel és betétel esetén hajlamos a megtörésre, ami szinte minden esetben a kártya tönkremeneteléhez vezet.

A SmartMedia írási és olvasási sebessége elsősorban az eszközbe épített vezérlőelektronikától függ. Elméleti írási sebessége 2 MB/mp körül van.

Fontos megjegyezni, hogy a 3,3 és az 5 voltos kártyák nem kompatibilisek egymással. A nem megfelelő kártyák az eszközökbe be sem tehetők.

Mindezek ismeretében nem csoda, hogy a kártyát szépen lassan a hűségesnek mondható Fujifilm és Olympus is magára hagyta és megalkotta utódát a sokkal kisebb xD kártyát.


Alapfokon
Érzékelők
Objektívek
Memóriakártyák
Megapixelek Gyújtótávolság CompactFlash
Érzékelő méretek Zoom SmartMedia
Szenzorok működése Fényerő MemoryStick
CCD vagy CMOS Felbontás, élesség Secure Digital/MMC
Fujifilm SuperCCD Cserélhető objektívek xD Picrure Card
Foveon X3 CMOS . .
Analóg-digitális átalakítók
Érzékenységek
Hibás pixelek
Amikor a fehér nem fehér