Három tipp téli fotózáshoz

0

Bár hazánkban a múlt heti melegfrontot követően a korábban szép, havas tájak egyre inkább ismét szürkévé válnak, biztosan van még, aki most készül téli fotózásra, akár egy síeléssel egybekötve.

Számukra lehet hasznos az a három tipp, amelyet Benjamin Jaworskyj oszt meg velünk.

Ahogy télen mi is melegebb ruházatra váltunk, mert nem éreznénk jól magunkat egy szál rövid nadrágban és pólóban, úgy a fényképezőgépünk akksija is hasonlóképpen gyűlöli a hideget. A hidegben ugyanis a kémiai reakciók lelassulnak, így a lítium-ion akkuk sem tudják azt a teljesítményt hozni, amire szükség lenne.

Ennek elkerülése érdekében az akkukat célszerű meleg helyen tartani, például a nadrágzsebünkben.

Második tippjében arra hívja fel a figyelmet Benjamin, hogy cserélhető objektíves fényképezőgépnél ügyeljünk a téli objektív cserére, mivel ez esetben könnyen bejuthat nedvesség, vagy pára a gép belsejébe. (Privát véleményem, hogy ha hó nem esik, akkor elég kicsi annak esélye, hogy pára jusson a gépbe, hiszen kint jóval szárazabb a levegő ilyenkor, mint otthon.) Emellett arra is figyeljünk, hogy amikor hideg helyről meleg párás helyre lépünk be, akkor a hideg felületen páralecsapódás következhet be. Ilyenkor ne cseréljünk objektívet.

Az én tippem a téli fotózásból hazaérkezésre: még a hidegben vegyük ki a kártyát a gépből, pakoljuk el azt a fotóstáskába és hagyjuk is a táskában jó pár órára, ahol szépen lassan felmelegedhet. Mivel zárt helyen van, amelyben a kinti száraz levegő található, így páralecsapódásra nem kell számítani, amíg a fotóstáskát ki nem nyitjuk. Pár óra után, miután felmelegedett a gép, már gond nélkül kivehetjük a tatyóból, nem lesz gond.
A kártyát viszont megérkezésünket követően máris behelyezhetjük kártyaolvasóba és felmásolhatjuk a képeinket.

A harmadik tippje a havas, fehér táj fotózására vonatkozik, amelynél az automatikus fénymérés a túl világos téma miatt hajlamos lesz alulexponált képet készíteni (mert mint tudjuk, a fénymérő középszürkéhez viszonyít). Az expozíció kompenzáció ez esetben nagyon fontos, akár +1 Fé is kevésnek bizonyulhat egy havas tájnál!

Ennyit Benjamintól mára, szép havas tájakat kívánunk mindenkinek, még ha itthon ilyen idén már nem is annyira valószínű 😉