Forgács Péter: Beszélgetés a privát és nyilvános képi narratívákról (videó)

0

Forgács Péter képzőművész, a Privát Fotó és Film Archívum vezetője egy órás előadásában beszélt a privátképek hatásairól.
A videó online megtekinthető a közlemény alatt.

Forgács Péter: Beszélgetés a privát és nyilvános képi narratívákról. Reprezentációk, amnézia, tabu és a rekontextualizálás helyzetei

Forgács Péter a Privát Fotó és Film Archívum vezetőjeként számos munkájában foglalkozott privátfotókkal és privátfilmekkel. Előadásában arról lesz szó, hogy milyen hatása lehet az alkotói attitűdre és praxisra a privátképeknek, milyen módszerekkel lehet közelíteni hozzájuk? Milyen módokon lehet a személyes témákat – tabut jelentő, traumákat okozó problémákat – alkotói módszerekkel feldolgozni és bemutatni, és milyen szerepe lehet mindebben a humornak, vagy épp az iróniának?

Forgács Péter Erasmus Nagydíjas képzőművész, filmes. Az 1983-ban (Bán Andrással) alapított Privát Fotó és Film Archívum vezetője. Rendszeresen állít ki neves nemzetközi és hazai kortárs művészeti intézményekben többek között a Getty Múzeum-ban, a Bozar-ban, illetve egyéni kiállítása volt látható a Museum of the City of New York (New York Városi Múzeum)-ban Letters to Afar (Levelek a távolba) címmel. Számos jelentős nemzetközi művészeti eseményen is részt vett, többek között 2009-ben Forgács képviselte Magyarországot a Velencei Biennálén a Col Tempo – The W. Projekt című munkájával. Alkotásai olyan nagy presztízsű gyűjteményekben találhatóak meg, mint a MoMA vagy a Pompidou. 2016 óta részt vesz a LOOP Barcelona videóművészeti fesztiválon, amelyen 2018-ban a Méreg (A Diva in Exile) című alkotása nyerte el az Acquisition Award-ot, így az a LOOP és a Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) gyűjteményének része lett.

A tükör. Pszichológia, analízis és fotográfia – a Capa Központ Gyógyír című kiállításához kapcsolódó online előadás-sorozat

A Capa Központ újra nyitását követően látható Gyógyír című csoportos fotográfiai kiállítás nyolc alkotója 2019 decemberében arra kapott felkérést, hogy a fotográfia médiumán keresztül keressen választ a következő kérdésekre: Milyen apró lépések segíthetnek az egyéneknek a mentális egészség megőrzésében és melyek az elképzelhető megoldások a kisebb-nagyobb közösségek, illetve a társadalom számára a krízis, a szorongás, a kiégés problémáiból való gyógyuláshoz? Röviden megfogalmazva a kérdést: hogyan legyünk jól? És milyen szerepe lehet mindebben a fotónak?

A kiállításon az válik láthatóvá, hogy a „jól lenni” dilemmájára az eltérő alkotói pozíciók által különféle fotográfiai koncepciók fogalmazódnak meg: a személyes történetek azonosulást kínálnak, különböző élethelyzetekből nézve pedig nemcsak balzsamként ható felismeréseknek, hanem további kérdések feltevésének is lehetőséget adhatnak.

Az A tükör. Pszichológia, analízis és fotográfia című online előadás-sorozat e kérdések elméleti aspektusait hivatott feltárni. Az online programra meghívott előadókat – Forgács Péter, Perenyei Monika, Gács Anna, Illés Anikó, Judy Weiser – arra kérem, hogy előadásaikkal reflektáljanak a fotográfia lélektani, önismereti, önéletrajzi vagy épp analitikus aspektusaira.

Az előadások utólag megtekinthetők a Capa Központ honlapján https://capacenter.hu/a-tukor-pszichologia-analizis-es-fotografia-eloadasok/.

Gellér Judit kurátor