Még gagyibb a gagyi – avagy szelfizz, de ne akárhogy!

0

Egyre inkább terjednek a fotózás szépségét eltakaró, csupán béna effekteket kínáló szoftverek, amelyek közül az egyik most még lejjebb süllyedt. Ne dőlj be a gagyinak, lehet szelfizni igényesen és érdekesen is!

IMG_0496
Nyilvánvaló tény, hogy a világot a gazdaság, a gazdaságot a pénz mozgatja, s az is egyértelmű, hogy bőséggel akadnak olyan trendek, amik nem belülről, hanem külső vezérlés által (sokat látjuk és ezáltal elfogadjuk) fakadnak és terjednek. Ilyen a háztartást vezetni képtelen hölgyek délelőtti „kötelező” plázázása, ilyen a ” ha nem a legújabb telefonod van, akkor annyit is érsz” hozzáállás, de ilyen a szelfizés is, amely sok esetben nem az érdekességről, vagy a kreativitásról, hanem pusztán a magamutogatásról szól.

Ez ellen persze nem biztos, hogy lehet bármit is tenni, s talán nem is biztos hogy kell, hiszen miért akarná bárki, hogy ne érezze jól magát egy fiatal hölgy (mert ha otthon kellene sütni-főzni, ami ugye nem megy, akkor sikerélmény hiányában biztos boldogtalanabb lenne, mint a plázázással). Vagy miért akarná megszabni bárki, hogy mikor fotózzuk le magunkat (más kérdés, hogy ezt is lehet igényes és érdekes módon tenni), s természetes, hogy senkinek semmi köze hozzá, hogy ki mire költi a pénzét.

Amellett azonban nehéz elmenni szó nélkül, hogy tényleg terjed a gagyi és ráadásul lassan már divatos is lesz. Pár napja mutattam meg néhány elrettentő esküvőfotós példát (bár úgy tűnik, nem volt egyértelmű az irónia 🙂 ), most pedig újra szembe jött a gagyi, amit nem tudok nem megmutatni. A Snapchat több százezer felhasználója mérhetetlen mennyiségben ontja magából a vizuális környezetszennyezést, az olyan képeket, amelyeknek sem a fotográfiához, sem a művészethez, de még csak az egyediséghez sincs semmi köze. A napokban pedig még frissült is az alkalmazás, újabb rettenetesen béna effektekkel bővülve. De most komolyan, tényleg erre van szükségük az embereknek?

IMG_0490
IMG_0491
IMG_0492
IMG_0493
IMG_0494
IMG_0495
IMG_0496
IMG_0497

Fentebb említettem, hogy lehet a szelfizést érdekesen és jópofán is tenni, ahogy azt Athénban megtanulhattam Toralf Sandåkertől, a norvég F32.no online fotómagazin egyik szerkesztőjétől. Íme néhány példa tőle:

Toralf_Sandaker_1
Toralf_Sandaker_2
Toralf_Sandaker_3
Toralf_Sandaker_4
Toralf_Sandaker_5

Ehhez sem kell überkomoly okostelefon, csak egy olyan alkalmazás, amelyben kézileg lehet állítani a képeffekteket, s persze kell hozzá ötlet és kreativitás, no és persze stílus is. Ezek mindegyikével rendelkezik Toralf, sőt, még érdekes arccal is 🙂 Én legalábbis szeretem a szelfijeit, engem megmosolyogtatnak, s ezzel a célját el is érte. Ha szeretnéd tudni, hogy milyen alkalmazásokat ajánlunk mi a mobiltelefonos képfeldolgozáshoz, olvasd el korábbi cikkünket a legjobb androidos képfeldolgozó app-okról.