7 kompozíciós tipp a szebb fotókhoz

0

Két hete sorra vettük, hogy mikre érdemes odafigyelni, ha jobb fotókat szeretnél készíteni a mobiloddal. A tíz tanács között szerepelt az is, hogy figyelj a kompozícióra, ám ez a téma van olyan fontos, hogy megér egy „külön misét” – már csak azért is, mert egy kis odafigyeléssel ha úgy tetszik, a mobilfotózás technikai hátrányait is kompenzálhatjuk.

1. Komponáld a harmadolás szabálya szerint a képed!

Ha megoldható, akkor a fotód harmadoló vonalai mentén, vagy ezek metszéspontjában legyenek a főtémáid. Ha a mobiltelefonod képes rá, segítségül kapcsold be a harmadoló vonalak megjelenítését már fotózáskor – így nem (vagy csak kevésbé) kell megvágnod a fotód utólag.


A horizont vonalát az alsó harmadoló vonalra helyezve az égbolt kap nagyobb hangsúlyt, így az ember parányiságáról (is) szól a kép.


A horizont vonalát a felső harmadoló vonalra helyezve, az ez alatti nagyobb terület kap több hangsúlyt, az égbolt mintegy „mellékes háttérszereplő” lesz.

2. Irányítsd a figyelmet a főtémára!

Az iméntiek megfogadásával máris a főtémád került hangsúlyos pozícióba, de jó ha tisztában vagy vele, hogy a kiemeléséhez további eszközök is rendelkezésedre állnak – úgy mint: a főtéma felé „mutató” kompozíciós elem(ek), fény(ek), szín(ek), élesség. Mindegyikre mutatok példát:


A sziklák vonalai a sziget felé terelik a tekintetet.


A világos virágok kiemelődnek a sötét háttérből – amire utómunkával is rásegítettem.


A postaláda egyáltalán nem követelne akkora figyelmet, ha nem lenne ilyen rikítóan piros.


A figyelem az élességük által a tojáshéj darabokra helyeződik, amit világosságával ellensúlyoz a fehér tojás – mivel tekintetünket vonzzák az éles, világos (és színes) dolgok.

3. Portrénál a tekintet, mozgó témánál a haladás irányába hagyj nagyobb teret!

Mint minden szabályt, természetesen ezt is jó ha tágan értelmezzük – például a portré készülhet akár egy virágról is.


A kinyílt virág feje jobbra néz, így arra kívánt nagyobb teret.


A biciklis balra halad, így abba az irányba kell nagyobb tér, nehogy letola a bringáját a képről.

4. Figyelj a háttérre is – a kevesebb sokszor több!

Figyelj oda a háttérre is, ne vonja el a főtémáról a figyelmet, illetve ne legyen benne valamilyen zavaró motívum. Tipp: ha a háttérben egy színes folt a zavaró tényező, utómunkával visszavehetsz a telítettségéből (lefested ecsettel, melynél a szaturációt a negatív tartományba tolod). Ugyanígy utólag eltüntethetsz a háttérből egy tekintetmágnesként működő világos foltot is – annál könnyebb dolgod van, minél elmosódottabb a háttér. És eljött az ideje, hogy egy rossz példát is mutassak:


Ez a cica határozottan jobban mutatna, ha nem nőne ki a fejéből egy pad, a fenekéből pedig egy szemeteskuka.

5. Ha lehet, legyen előtere is a fotódnak!

Sokkal érdekesebb lehet a tájképed, ha előtere is van – például fatörzs, növény, korlát, melyek elhelyezésénél figyelsz a fentebb említett kompozíciós szabályokra is. Ezek nélkül unalmasak lennének az alábbi fotók:

6. A horizont vonala legyen vízszintes!

Különösen vízfelületet is tartalmazó fotón hat furán, ha a víz lefolyik a képről. Dilemmát okozhat, amikor perspektívában van a vízpart, vagyis nem pont szemből fotózzuk – ilyenkor épp az lenne furcsa, ha a part vízszintes lenne.

Persze ez a szabály is csak azért van, amiért az összes többi, hogy alkalomadtán megszegd, mert…

7. A legfontosabb szabály, hogy nincs szabály!

Van ez annyira fontos, hogy egy az egyben megismételjük: az imént említettekkel jó, ha tisztában vagy, és többnyire ezek figyelembevételével készíthetsz jobb fotókat, de mindenre van ellenpélda, tehát semmit nem kell szigorúan és állandóan betartanod – merj kísérletezni, légy kreatív, és időnként szegd meg a szabályokat!


Ki mondta, hogy nem kelhet fel a kép közepén a Nap? 🙂