10 mobilfotós tipp, melyek segítségével jobb fotókat készíthetsz

0

„Egy mobilfotó soha nem lesz olyan jó, mint egy valamirevaló fényképezőgéppel készült fénykép” – mondják sokan, de egyre kevésbé van igazuk. Különösen akkor, ha az a bizonyos mobilfotó gonddal és odafigyeléssel készül – ehhez találhatsz néhány hasznos tanácsot az alábbiakban.

1. Mindig tartsd tisztán a lencsét!

Egy mobiltelefon optikáját többnyire nem védi semmi (kivéve persze ha egy a lencsét is fedő tokban tartod a telefonod), ezért könnyen előfordulhat, hogy koszos lesz, és így nagyszerű „lágyító szűrő hatású”, elmosódott fotókat készíthetsz. De ha nem ez a cél, javaslom, hogy a mobilodat tartsd mindig ugyanabban a zsebedben, amibe soha semmi mást nem teszel. Ezen túl nálam berögzült mozdulattá vált, hogy mielőtt fotózni kezdek, a telefonom optikáját a ruhámba törlöm – persze csak ha van rá időm, és nem egy gyorsan tovaszálló pillanat megörökítésére készülök.

2. Állíts élességet!

Egy jó minőségű fényképezőgéppel felszerelt mobiltelefon többnyire automatikusan is helyesen fókuszál, de előfordulhat, hogy a főtémád nem a kép közepén van – szóval nem árt, ha megszokod, hogy exponálás előtt a kijelzőn a főtémádra koppintasz, ezzel oda állítva az élességet (előfordulhat, hogy a mobilod nem támogatja ezt a funkciót). Apró közeli témáknál, mikor a telefonod esetleg „nehezen akarja megérteni”, hogy neked nem a háttér a fontos, segítségül hívhatod a kezed, amit a fotózandó téma elé tartva „odairányíthatod a mobilod figyelmét”, majd a kezedet elvéve elkészítheted a fotót.

3. Ha szükséges, használj expozíció korrekciót

A legtöbb telefon kameráján lehetőség van expozíció korrekcióra. Ez főleg nagyon világos, vagy nagyon sötét témák fényképezésekor jöhet jól, mivel előbbi esetben (pl. ellenfényben, vagy havas témánál) a mobil valószínűleg túl sötétre kompenzál, utóbbi esetben (pl. éjszakai felvételnél) pedig esetleg túl világos kép születik, ha teljesen az automatikára bízod a kép elkészítését. Tehát ha kell, világosíts, vagy sötétíts, hogy a lehető leghelyesebben exponált fotó születhessen.

4. Ne zoomolj!

Néhány kivételtől eltekintve a telefonok kamerájával csak digitális zoomolásra van lehetőség, ami szó szerint semmit nem ér. Ha nem tudsz elég közel menni a témához, inkább vágd meg utólag a fotódat, így elkerülheted azt, hogy a digitális zoomot használva esetleg túl sokat vágsz le a képből, amit utólag már nem fogsz tudni pótolni – viszont utólag a többől bármikor könnyen csinálhatsz kevesebbet.

5. Tartsd stabilan a telefonod!

Vedd figyelembe, hogy miután megnyomtad a gombot (vagy a kijelzőre böktél), nem azonnal készül el a fotó. Ezért tartsd a telefonod a lehető legstabilabban exponálás után is legalább egy másodpercig. Persze van az a kevés fény, amikor már lehetetlen kézből kitartani egy bemozdulásmentes fotót, ilyenkor jöhet jól egy zsebre dugható méretű, hajlékony lábú állvány, a Gorillapod. Ezt használva is könnyen készíthetsz bemozdult fotót, ha a mobilt megfogva, késleltetési idő beállítása nélkül fotózol, és ezért a telefonod exponáláskor még az érintésed rezgéseit is megörökíti. Mindezt elkerülendő – amennyiben a mobilod lehetővé teszi – állíts be 2-3 másodperces késleltetést, így mikor a fotód elkészül, a telefonod már stabilan áll az állványon. Vagy ajánlok még jobbat: egyáltalán hozzá se érj a mobilodhoz – inkább csatlakoztasd a headseted hozzá, és használd ennek hangerő gombját távkioldóként (ugye már nem kell többször leírnom, hogy amennyiben a telefonod ezt lehetővé teszi – és persze csak akkor, ha van headseted)!

6. Figyelj a kompozícióra!

  • Komponáld a harmadolás szabálya szerint a képed. Vagyis fotód harmadoló vonalai mentén legyenek a főbb kompozíciós elemek, azaz például a portréalanyod vagy a horizontot ne középre, hanem a kép harmadába helyezd (ehhez segítségképp legtöbbször a mobiltelefonodon bekapcsolható a harmadoló vonalak megjelenítése).
  • Legyenek a fotódon olyan elemek, amelyek a főtémára irányítják a figyelmet – például egy a kép sarkában kifutó út vagy korlát.
  • Portréfotónál a tekintet irányába, vagy mozgó témánál (pl. autó vagy futó állat) a haladás irányába hagyj nagyobb teret.
  • Figyelj oda a háttérre is, ne vonja el a főtémáról a figyelmet, illetve ne legyen benne valamilyen zavaró motívum (például egy „fejből kinövő” villanyoszlop).
  • Sokkal érdekesebb lehet a tájképed, ha előtere is van – például egy nagyobb kő, vagy faág, melyek elhelyezésénél figyelsz a feljebb említett kompozíciós szabályokra is.
  • Figyelj oda, hogy a horizont vonala vízszintes legyen.

7. Időnként válts nézőpontot!

Sokkal izgalmasabb lehet egy-egy téma, ha szokatlan nézőpontból fényképezed – például alulról, békaperspektívából. Ez a módszer jól jöhet egy esetleges zavaró háttér eltüntetéséhez is.

8. Szabadulj meg a színkavalkádtól

Előfordulhat, hogy a fotódon a túl sok szín vonja el a figyelmet a főtémádról. Ha úgy érzed jobbnak, szabadulj meg tőlük, és válts fekete-fehérre.

9. Készíts sok fotót!

Használd ki a digitális fotózás előnyét: nem kerül semmibe, ha sokat fotózol (legfeljebb egy kicsit több időre lesz szükséged a képeid válogatásakor). Senki nem fogja látni a 99 törölt fotód, amikor megmutatod az egyetlen igazán jól sikerültet.

10. A legfontosabb szabály, hogy nincs szabály!

Az imént említettekkel jó, ha tisztában vagy, és többnyire ezek figyelembevételével készíthetsz jobb fotókat, de mindenre van ellenpélda, tehát semmit nem kell szigorúan és állandóan betartanod – merj kísérletezni, légy kreatív, és időnként szegd meg a szabályokat!